Dr. Tarek Nazer îți spune cum scapi de artroză și de durerile articulare fără operație

18 March 2024

Sezonul rece, dar și variațiile importante de temperatură devenite o obișnuință în România, determină apariția durerilor articulare. Multe dintre durerile articulare sunt determinate de instalarea afecțiunii ortopedice numită artroză, iar deseori tratamentul recomandat de medici este intervenția chirurgicală.

Fie că sunt provocate de sedentarism, fie că sunt determinate de moșteniri genetice sau de schimbările climatice, suferințele din zona articulațiilor determină probleme de mobilitate și imposibilitatea desfășurării activităților zilnice.

„Pacienții care ajung la cabinet, un procent important, acuză dureri în zona articulațiilor. Fie că ne referim la cele din zona gleznei, a cotului, șoldului, genunchilor, umărului, coloanei vertebrale sau la încheietura mâinii, disconfortul este important. De cele mai multe ori, după o consultație amănunțită, prima recomandare pe care o fac merge inevitabil către un protocol de tratament cu infiltrații intra-articulare!”, explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, clinica Masaya ( www.clinicamasaya.ro ).

Medicul ortoped consideră că acesta ar putea fi primul pas în tratarea artrozei, iar procedura este una simplă, lipsită de riscuri majore sau de disconfort.

Sigur că există o paletă vastă de afecțiuni care interesează acest tip de tratament, iar acestea sunt din cele mai variate.

Chist Baker
Bursita
Sindromul de tunel carpian
Condromalacia rotulei
Tenosinovita de Quervain
Umăr înghetat
Guta
Artrită reumatoidă juvenilă
Lupus
Neuromul Morton
Sindrom de durere myofascial
Osteoartrita (coxartroza, gonartroza)
Fasceita plantară
Artrita psoriazică
Artrita reactivă
Poliartrita reumatoidă
Leziunile coafei rotatorii
Sarcoidoza

„Mecanismul de acțiune include reducerea reacției inflamatorii prin limitarea dilatarii capilare și a permeabilității structurilor vasculare. Acești compuși limiteză acumularea de leucocite polimorfonucleare și macrofage și reduc eliberarea de kinine vasoactive. Ei inhibă, de asemenea, eliberarea de enzime distructive care atacă și distruge țesutul normal. În plus, noile cercetări sugerează că pot inhiba eliberarea de acid arahidonic din fosfolipide, reducând astfel formarea de prostaglandine, care contribuie la procesul inflamator.”, explică chirurgul ortoped.

După aplicarea tratamentului, infiltrațiile au nevoie de cel puțin 24 de ore pentru a acționa. „Între aceste două intervale pacientul poate experimenta o intensificare a durerii, dar care cedează de obicei la antiinflamatorii și antialgice simple. Efectul tratamentului începe să se vadă după câteva zile și poate dura chiar și câteva luni. Numărul de infiltratii pe care le puteți primi într-un an, în general, este determinat de specialist în funcție de patologie și de istoricul medical al pacientului.”, conchide dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.



Citiţi şi

Când este indicat RMN-ul și ce afecțiuni diagnostichează?

Măsuri de prim-ajutor și prevenție în cazul accidentărilor din sfera ortopedică

Societatea Română de Chirurgie a Mâinii are un nou Președinte – Dr. Daniel Vîlcioiu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro