Dr. Adrian Copcea: “Am văzut recent acest titlu undeva şi am găsit că e foarte interesant de comentat până şi ideea de „a păcăli foamea”. Şi trebuie zis din prima că a păcăli ceva ce ţine de funcţionarea organismului e ceva iluzoriu, corpul e setat prin nişte reguli mult mai deştepte decât noi, cei ce vrem să-l „păcălim”. Dimpotrivă, nutriţia de calitate înseamnă să lucrezi împreună cu corpul, nu să-l păcăleşti 😊
Acestea fiind zise, „a păcăli foamea” e cel mai rău lucru de făcut şi sunt câteva variante extrem de proaste, cea mai cunoscută e cea de a bea apă la foame, poate-poate păcăleşti foamea. Da, pe moment stomacul poate da unele semnale mecanice de tipul: „a venit ceva în stomac” (apa) doar că în acelaşi timp în care apa a venit în stomac se activează şi alte circuite care ŞTIU că e apă şi nu e altceva. Iar dacă organismul aşteaptă nutrienţi (de exemplu glucoză sau aminoacizi) şi primeşte apă… păcăleala e doar pe moment şi „se va răzbuna” 😊
În altă ordine de idei, exact aceasta e partea cea mai frumoasă a activităţii mele şi e elementul central prin care am abordat mereu cazurile în care am ţintit scădere în greutate: cel mai bun aliat în slăbire e un ciclu normal de foame-saţietate, asta pentru că foamea nu e o senzaţie anormală, ci una normală, ea nu trebuie păcălită ci înţeleasă, educată, trebuie lucrat cu ea şi nu „pe la spatele ei”. Iar această educare (zic eu în limbaj colocvial la cabinet: „trebuie să dresăm foamea”) se face foarte mult prin nutrienţi. Avem cazuri în care există foame mereu, în care nu există foame niciodată, în care există foame doar pe o porţiune a zilei şi atunci ea e de nepotolit… Toate sunt de fapt semnale că metabolismul energetic şi al nutrienţilor sunt dereglate. Toate au cauze şi remedii în structura meselor. Altfel, la un bun reglaj (Îmi place mult acest cuvânt, chiar în raport cu tot universul neurohormonal al obezităţii) foamea apare periodic şi e potolită cum trebuie de mâncarea potrivită.
ALIMENTE ŞI COMBINAŢII SĂŢIOASE
La capitolul „alimente săţioase” intră în primul rând alimente care au o complexitate de nutrienţi. Între nutrienţii care conferă saţietate se numără proteinele, fibrele şi grăsimile. Dacă există şi o combinaţie între ele, atunci saţietatea e şi mai bună. Din acest motiv, spre exemplu, ceea ce numim „carbohidraţi complecşi” asociem cu o saţietate mai bună, „complecşi” înseamnă carbohidraţi în combinaţie cu fibre, de asemenea, e săţioasă combinaţia de proteine cu carbohidraţi (carne cu cartofi), sunt săţioase combinaţiile de proteine cu lipide (oul întreg, cu albuş şi gălbenuş) şi tot aşa. Nucile în sine (şi alte oleaginoase) sunt cu proteine şi grăsimi şi sunt şi ele pe lista gustărilor care pot fi săţioase. De asemenea, din rândul surselor naturale „gata combinate”, grupa leguminoaselor (mazăre, linte, fasole boabe etc.) e una favorabilă saţietăţii prin combinaţia de proteine cu carbohidraţi (în mod similar combinaţiei de carne cu cartofi sau chiar a laptelui, care cuprinde şi el o astfel de combinaţie).
ALIMENTE ŞI COMBINAŢII NESĂŢIOASE
Inversul celor din paragraful anterior sunt alimente care „nu ţin de foame”, aici intră în general dulciurile, patiseriile, alimente mai sărace în nutrienţi/mai procesate Una din combinaţiile destul de „păcătoase” e cea de carbohidraţi cu grăsimi: făină cu ulei, zahăr cu grăsimi (prăjiturile), astfel de combinaţii sunt nu doar activatoare de insulină dar favorizează şi unul din procesele nefavorabile – depunerea de grăsime – ce intră în acţiunea insulinei. În mod interesant, diferite combinaţii care au proteine dar nu au carbohidraţi destui ar putea fi, paradoxal, mai rele decât aceeaşi combinaţie dar cu carbohidraţi în plus. Un exemplu practic în acest sens, din diabetologie, este utilizarea cărnii în hipoglicemie, acolo unde corecţia trebuie făcută cu carbohidraţi. Carnea poate activa şi mai mult insulina şi poate agrava hipoglicemia.
CONCLUZII
Câteva mesaje de luat acasă ar fi următoarele:
• Foamea nu trebuie păcălită ci, dimpotrivă, trebuie lucrat cu ea ca partener
• Saţietatea e influenţată mult de compoziţia meselor: mesele mai săţioase în general sunt cele de o mai mare complexitate şi cu o mai mare bogăţie de nutrienţi
• Toate aceste aspecte, desigur, trebuie personalizate pe reacţiile individuale.”
Citiţi şi
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
UMOR! Lucruri care sunt diferite în Europa (după americani)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.