Dacă mâncatul somnambulic ori sforăitul te-au dus vreodată la medic, atunci știi ce înseamnă somnologie și ai auzit măcar o dată despre Doina Dumitru-Didiță.
Iar, dacă citești mai departe, ai putea afla ceva în plus despre doctorița care a creat prima clinică specializată în somnologie, la țară, lângă Slobozia, dar și despre igiena ori cele mai neobișnuite afecțiuni asociate somnului.
Apoi vei mai afla care este legătura dintre sport și insomnie și de ce somnul nu se recuperează niciodată.
Doina Dumitru-Didiță este medic de familie, specializat în somnologie. Povestea ei legată de „știința” somnului a început acum mai bine de 11 ani, când, la una dintre conferințele de pneumologie, a ascultat câteva prelegeri despre somn și despre bolile de care dormitul defectuos se face răspunzător.
Iar ce a auzit avea să îi schimbe viața.
Vorbiți despre somnologie ca și cum ar fi o știință. Să vedem ce înseamnă de fapt?
Vorbim de foarte multă patologie, despre care se știe foarte puțin. În primii ani ai somnologiei la noi se punea accentul cel mai mult pe afecțiunile respiratorii, apneea în somn ori sforăitul. Acum am ajuns la mai mult de 80 de categorii de patologii ale somnului, deci nu mai vorbim numai despre sforăit.
Trebuie să pomenesc parasomniile, somnambulismul, hipersomniile, narcolepsiile și aș putea să îți exemplific prin niște scene din filme, în care personajul se prăbușește din picioare într-un somn profund, după care se trezește ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.
Am avut la clinica din București un caz de eating desorder, în care pacienta se trezea în toiul nopții cu o nevoie acută de a mânca, de nenumărate ori, indiferent de cât de mult și cât de târziu mâncase seara. Este o parasomnie, o tulburare specifică. (…)
Nu te duci la psiholog pentru insomnie?
Te duci la psiholog, sigur, dar lucrurile sunt de o mai mare complexitate. Somnologia este o sumă de mai multe specialități, nu aparține niciuneia. Iar aici vine fascinația acestui domeniu.
Marea majoritate a tulburărilor de somn sunt conlucrate multidisciplinar pentru a putea fi rezolvate eficient. Iar dacă revenim la insomnie, sigur că te duci la psiholog, dar ai putea avea nevoie și de psihiatru. Or, somnologul face o consiliere, este un medic ce te sfătuiește către ce specialist trebuie să te îndrepți și are planul general asupra tulburării tale de somn. Medicul somnolog, indiferente de ce specialitate are, conlucrează și cooperează toate aceste specialități care țin de o anumită tulburare a somnului.
Cum ai decis să deschizi un cabinet de somnologie la țară?
Eram în 2011 și mi-am dat seama că vreau să fac somnologie. Eram medic de familie și director medical la o rețea de clinici private din capitală.
Mi-am dat demisia și am început să caut detalii despre cum aș putea să deschid o clinică. Iar singura opțiune realistă a fost să accesez fonduri europene care să îmi lase libertatea de a cumpăra aparatura de care aveam nevoie. Iar fondurile erau disponibile doar pentru zona rurală. Și m-am dus în Ialomița, acolo m-am născut.
Am ajuns la Bucu, o comună la vrei 5-6 kilometri de Slobozia, de unde puteam acoperi și orașul, și zona rurală în care nu exista niciun cabinet de acest fel. (…)
Citește tot articolul aici.
Citiţi şi
Patru semne că ești afectat de căldură și remediile recomandate