Doamnelor, să emigrăm în Islanda!

3 November 2011

iPrietenul meu insistă să ne mutăm în Austria, pe motive de produs intern brut pe cap de locuitor, stil de viață, mentalitate, grad de civilizație, atitudinea angajatorilor față de angajați, chestiuni, de altfel, nesemnificative, aș spune eu. Deoarece eu, ca posibil emigrant, aleg oricând Parisul. Motivele mele sunt simple: la vie en rose. Disputa domestică a fost tranșată de un studiu publicat săptămâna aceasta pe The Huffingtonpost, studiu ce prezintă topul celor mai bune țări de locuit pentru femei.

Incredibil, dar adevărat. Islanda este țara cu cele mai multe avantaje pentru femeile angajate, conform World Economic Forum ce a lansat raportul Global Gender Gap pentru 2011.  Din 135 de țări, Islanda a ieșit categoric pe loc fruntaș. Statistica a luat în calcul criterii precum:

– participarea economică și oportunitățile de angajare, care acoperă distanța și procentajul dintre femeile angajate și femeile care lucrează în joburi cu competențe ridicate și rare;

– gradul de atingere a obiectivelor educaționale;

– sănătatea și supraviețuirea, rata mortalității și expectanţa de viață;

– politica guvernamentală și gradul de implicare politică.

SUA au reușit să intre în top 20 pentru a doua oară de la înființarea acestui raport, undeva între Canda și Marea Britanie. Diferența dintre calificative continuă să provină din realitatea că femeile sunt în continuare în urma bărbaților când este vorba de salarii și politică. Cu alte cuvinte, muncim mai mult, suntem plătite mai prost decât bărbații și nu suntem invitate în viața politică.

Dacă vă întrebați cum arată top 5 al celor mai favorabile țări pentru femei, iată-l:

1.Islanda
2. Norvegia
3. Finlanda
4. Suedia
5. Irlanda

Mie chiar mi-a trecut prin cap că aerul rece al oceanului Atlantic o fi responsabil pentru confortul social și emoțional al femeilor din aceste ţări. Dar să nu uităm de România: toate cele 135 de ţări au primit un punctaj între 0 (inegalitate completă) şi 1 (egalitate completă). România a primit un punctaj de 0,6812, care o plasează cam în acelaşi lot cu Ucraina, China, Malawi, Bangladesh, Italia sau Cehia. În anii trecuţi, România s-a clasat pe locurile 46 (2006), 47 (2007), 70 (2008 şi 2009) şi 67 (anul trecut).

Următorul articol s-ar putea să-l trimit de pe o adresă de mail treminată în .is :).



Citiţi şi

Eu cu cine votez?

Jurnal de Arizona: Dragă singurătate

Jurnal de Arizona – Femeia care îmbrățișează cactușii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. alexandru / 4 November 2011 16:28

    romania este condamnata daca oamenii cu studii si nivel de inteligenta continua sa plece in acest ritm. si nimeni nu vorbeste despre cat de dificila este adaptarea intr-o alta societate, dar toti visam la alte tari de parca ar fi paradisul pe pamant.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro