Dispariția lentă a unei platforme de socializare și posibilitatea ca tu să devii CEO

11 May 2023

După interzicerea TikTok pe dispozitivele angajaților guvernamentali de către SUA, instituțiile europene, Belgia și recent Austria, ministrul digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că o decizie “clară și fermă” urmează și în țara noastră, în următoarea săptămână. Tind să cred că acesta este doar primul pas către interzicerea utilizării platformei pe scară largă, cu efecte benefice imediate, mai ales pentru populația minoră.

Dacă vă întrebați de ce, ei bine, tuturor ne plac poveștile de succes, dar cât de repede poate cineva să nu mai fie pe val este o cu totul altă discuție, iar motivele sunt mereu variate. Astăzi se întâmplă cu TikTok, dar poate vă amintiți că fenomenul viza în urmă cu 20 de ani mIRC – un client Internet Relay Chat pentru Windows, creat în 1995 -, Hotmail sau Yahoo Messengers, toate înlocuite de concurenți precum Facebook, Twitter sau Instagram. Și între timp lista a devenit lungă.

Ce este diferit în vremurile noastre față de celelalte „uitări”? Este vorba de geopolitică, interese economice, de aspecte care privesc securitatea cibernetică? Este vorba de spionaj?

Vă propun să analizăm câteva date istorice pentru aplicația TikTok – „interzisa momentului” – și să încercăm să înțelegem cum s-a ajuns acolo.

 Începutul

  • Lansată în 2016 de gigantul chinez ByteDance sub numele A.me, modificat ulterior de mai multe ori, TikTok s-a consacrat prin permisiunea acordată utilizatorilor, de a crea și partaja videoclipuri scurte. Cine ar fi crezut că toți ne vom dori să fim vedete și că aceste videoclipuri „live” vor deveni o necesitate globală?
  • Unii spun că TikTok a intrat rapid pe piața americană și europeană după un troc economic. Dacă este așa sau nu… contează prea puțin, căci, până la urmă, nu vorbim despre negociere în fiecare aspect, oricât de minuscul, al vieții noastre?
  • TikTok este azi una dintre rețelele sociale cu cea mai rapidă creștere, iar logo-ul în formă de notă muzicală este recognoscibil în întreaga lume: culori atrăgătoare, sugestive pentru o scenă de concert, care modelează plăcut și dinamic forma, sugerând o imagine în spațiu, deși imaginea în sine nu este concepută pentru a fi vizualizată cu ochelari 3D.
  • TikTok a răspuns nevoii umane de a primi informații rapide și direcționate, deoarece doar prin acele videoclipuri scurte și uimitoare, ți se spune într-o clipă ce se întâmplă, iar tu nici măcar nu trebuie să citești informația! Ca să nu mai vorbim că poți încărca și conținut, ba chiar să te transformi în vioara întâi a orchestrei întregii lumi… ai nevoie de validare, dar îți lipsește scena? Te las pe tine să decizi dacă îți faci un cont pe TikTok sau nu. 

Faptele

  • Utilizatorul nu are capacitatea de a discerne dacă o platformă este sau nu periculoasă. Utilizatorul alege ceea ce este în trend și îi răspunde unei nevoi. Iar TikTok a adunat peste 1 miliard de utilizatori în doar câțiva ani, deși platforma a fost privită de la început ca periculoasă. La începutul trimestrului I 2023, TikTok continua să fie folosită cel mai mult în SUA, iar 32,5% dintre utilizatorii săi din întreaga lume sunt copii, prin urmare, categoria cea mai vulnerabilă și expusă.
  • Platforma este dezvoltată de chinezi, de aici lipsa de transparență, deci, imposibilitatea controlului asupra conținutului vehiculat, dar și dificultatea de reglementare legală a incidentelor vizibile pe alte continente. Adăugăm istoricul Chinei în materie de spionaj.

De-a lungul timpului, preocupările autorităților din diverse state au vizat: accesul proprietarilor chinezi la datele personale ale utilizatorilor europeni și americani, propagarea de conținut neadecvat în special pentru copii, transmiterea de link-uri de phishing și facilitarea unor atacuri cibernetice bazate pe alte tehnici de inginerie socială.

  • În ciuda zvonurilor, platforma a continuat să crească, la fel și dicționarul TikTok – dar unde altundeva s-ar putea dezvolta mai bine un dicționar la modă, dacă nu pe o platformă necenzurată? La urma urmei, cineva poate să-și hrănească ego-ul fiind recunoscut drept „CEO care a devenit viral pe TikTok” sau simțindu-se ca „CEO-ul comentariilor”, mai ales dacă inventează și ceva terminologie „în trend”.

Toate astea prind, mai ales la adolescenți. Poate și de aceea să fii influencer pe TikTok a devenit o activitate la îndemână și bănoasă. Efectele? Adolescenți care înțeleg că reușita poate veni fără pic de efort, dar și adolescenți care au comis gesturi extreme manipulați de exemple TikTok pe care le-au interpretat în afara unui context.

Dacă nu vi se pare suficient, notați și că platforma a permis în repetate randuri încărcarea de fotografii sau video scurte, inclusiv cu conținut ilegal, aparent fără cenzură. O modalitate despre care am aflat a fost inserarea unei fotografii țintă între altele reprezentand în realitate o imagine repetată, utilizatorii încărcând astfel la o postare tip slides, până la 30 de fotografii identice și una, de exemplu, cu caracter pornografic.

  • Important de menționat este și că algoritmul TikTok influențează conținutul pe care oamenii îl văd, mult mai mult decât alte platforme. Feedul său de recomandări (pagina „Pentru tine”) se bazează pe algoritmii aplicației, iar nu pe conturile pe care le urmăresc utilizatorii. TikTok decide întotdeauna ce se primește în flux, iar această caracteristică o transformă într-un instrument puternic pentru modelarea narațiunii. Manipulare, propagandă, pe scurt control.

Întotdeauna este vorba despre alegere

  • Războiul din est, început în februarie 2022, a fost începutul unui punct de cotitură pentru platformă, care a fost folosită din plin în această perioadă pentru propagandă și dezinformare, distribuirea de clipuri false și înșelătoare, fotografii și conţinut audio editat pentru a induce în eroare.
  • Nu putem spune că TikTok a fost chiar transparentă pe acest subiect. În martie 2022 a anunțat o interdicție temporară pentru utilizatorii din Rusia de a descărca conținut nou și de a difuza materiale, după ce Moscova a introdus o cenzură media strictă. Câteva zile mai târziu, platforma a deschis o ușă controversată, dând posibilitatea mărcilor ruse de a publica conținut. Așa se face că în prezent, deși Rusia a blocat sau interzis majoritatea platformelor internaționale de socializare, TikTok rămâne activă în țară, deoarece cenzurează conținutul străin, iar cetățenii pot vedea doar postările unor conturi ruse, multe răspândind opinii pro-invazie.
  • Având interese puternice în SUA și în egală măsură în Europa, ne putem imagina cât de dificil a fost pentru proprietarii aplicației să decidă dacă să rămână în relațiile tradiționale sau să se îndrepte către alte parteneriate. Să folosească formula consacrată, a devenit rapid clar că nu mai era posibil.
  • Și primul semnal european important a venit din Marea Britanie. În august 2022, parlamentul britanic și-a închis contul TikTok la o săptămână după lansare, pe fondul îngrijorării că aplicația este utilizată de China ca program spion.
  • Utilizatorii din întreaga lume s-au simțit afectați în mod direct în septembrie 2022, când mai mulți analiști de securitate cibernetică au postat pe Twitter că „TikTok a fost piratată, peste 2 miliarde de înregistrări ale bazei de date ale utilizatorilor au fost furate”, aspect cauzat de „o breșă a unui server nesigur care a permis accesul la stocările TikTok, care conțineau date personale ale utilizatorilor”. Chiar și echipa de cercetare Microsoft 365 Defender a menționat descoperirea unei vulnerabilități în aplicația TikTok pentru Android, care permite hackerilor să preia videoclipurile private, de scurtă durată, încărcate de milioane de utilizatori, odată ce au apăsat un link malițios.
  • În februarie 2023, Comisia Europeană, organismul executiv al Uniunii Europene, a interzis TikTok de pe dispozitivele oficiale, din cauza preocupărilor legate de securitatea cibernetică.
  • Măsura a declanșat efecte și în statele europene, unde autoritățile au început să analizeze dacă aplicația TikTok, utilizată în prezent chiar și de parlamentari și în instituțiile publice, prezintă vreun risc de securitate. Acest lucru se întâmplă și în România, iar Belgia a interzis deja TikTok pe telefoanele de serviciu ale guvernului federal, la 10 martie.

Ce urmează?

În urma interdicției treptate, încet – încet TikTok ar putea dispărea din viața noastră și cu siguranță cineva se va întreba ce i-a mai rămas. Atunci am putea să-i adresăm întrebarea apărută odată cu aplicațiile de socializare. Și am putea chiar să folosim moștenirea lăsată de dicționarul acestei aplicații:

  • Ar fi aceasta o zi bună ca tu să devii „CEO-ul vieții tale”?

Pe Octavia o găsiți și aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format word, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

5 jocuri de iarnă pentru copii benefice și pentru adulți

Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)

Spune-mi DA

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro