Am găsit pe site-ul historia.ro un articol despre “viaţa sentimentală a boierilor playboy de odinioară care ar fi putut colora cu succes paginile tabloidelor de astăzi”. Dintre craii începutului de socol XX i-am ales pe doi foști prim-miniștri ai României – Barbu Catargiu și Mihail Kogălniceanu. În caz că nu știați sau ați mai uitat, Barbu Catargiu a fost jurnalist, lider al partidei conservatoare și strălucit orator, numit Prim-ministru în 1862 și asasinat în același an, iar Kogălniceanu a fost om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist, numit Prim-ministru la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor Dunărene în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, apoi ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I și de mai multe ori ministru de interne în timpul domniilor lui Cuza și Carol. Oameni grei…
Catargiu se “dezmăţa” cu femei într-un castel
În satul Maia, lângă vechiul drum al poştei de la Bucureşti spre Moldova se afla moşia lui Catargiu. Aici a avut conac iar apoi şi-a ridicat apoi un castel cu 52 de camere. Aici opreau boierii vremeii nu doar să discute politică, ci se înşirau trăsuri nesfârşite pline de domniţe cu rochii strălucitoare, mirosind a parfumuri franţuzeşti. Drumul până în sălile de bal se făcea printre fântâni şi alei împrejmuite cu flori exotice şi păuni ce călcau trufaş. De fapt, drumul până la castel era legat de drumul principal cu o alee lungă de un kilometru ce avea de-o parte şi de altă doar arbori exotici.
O vrăjitoare i-a prezis lui Barbu Catargiu că va avea o carieră politică fulminantă, dar şi un sfârşit tragic. Ceea ce s-a şi întâmplat. A ajuns prim-ministru şi a sfârşit răpus de glontele unui criminal care a rămas neidentificat. „La acea dată se specula că relaţia dintre Cuza şi el deveniseră atât de rece încât domnitorul i-ar fi dorit moartea”, îşi aminteşte istoricul Dan Falcan.
Kogălniceanu a avut aproape 1.000 de amante
Despre Mihail Kogălniceanu, un alt apropiat a lui Cuza, mulţi nu şi-ar putea imagina, în zilele noastre, că ar fi putut cuceri aproape 1.000 de femei, dacă ar fi să ne luăm după contabilitatea pe care o ţinea în acest sens într-un jurnal intim. Deşi nu era un bărbat atrăgător, Kogălniceanu a avut cel mai bun “palmares” la categoria femei. „Mihail Kogălniceanu nu rata nimic! Nici servitoare, nici doamne din lumea bună. Bântuia chiar şi cartierele rău famate, împreună cu domnitorul Al. I Cuza în căutare de femei”, relatează istoricul Dan Falcan. Autor al volumului „Tainele inimii”, scriitorul vorbeşte aici despre viaţa lui sentimentală destul de complicată. Se căsătoreşte până la urmă cu Ecaterina Jora dar a stat mereu sub semnul unor mari iubiri extraconjugale, cum a fost Raluca Lamotescu. O tânără focoasă care s-a străduit 20 de ani să i-l smulgă familiei. Între timp, relaţia dintre ei s-a depreciat din cauza geloziilor ei iar Kogălniceanu decide să se lase ispitit de farmecul a alte sute de domniţe până îşi dă sfârşitul obştesc pe masa de operaţie. A 11-a.
Dacă mai doriți picanterii, ca să nu le spunem desfrâuri, puteți continua să citiți și despre Scarlat Bărcănescu, Ionel Isvoranu, Mateiu Caragiale sau Alexandru Ioan Cuza…
Citiţi şi
Alegem Europa sau ieșim din civilizație