Dacă tot e la modă, să vorbim despre dieta de suspendare. Nu, nu e aceea din parlament, coprofagia se studiază la altă materie, nu la nutriție. E una dintre dietele intrate în modă acum vreun an: dieta 5:2. Ce ne învață? Să mâncăm după pofta inimii cinci zile pe săptămână și să postim două, mâncând doar 500 kcalorii/zi femeile, respectiv 600, bărbații. Ce ne garantează (pe lângă clasica de acum detoxifiere)? 0, 45 kg în minus săptămânal (și conform unor matematici superioare și de neînțeles pentru mine – că de frica lor am fugit la medicină – 8 kg în două săptămâni). Sau în trei luni, după site. Scuze domnului Euclid, lui Isaac Newton și profesorului Grigore Moisil, ca să amintim doar câțiva matematicieni celebri.
Zice autorul că, dacă o urmăm doar o zi pe săptămână, ne menținem. Scuze și bunicilor mele și babelor din sat, care țineau post miercurea și vinerea, dar nu slăbeau, fraierele, pentru că nu își numărau caloriile. Noroc că nu aveau tabele cu calorii la îndemână, altfel, slăbind 8 kg la fiecare 3 luni, praful se alegea de neamul nostru!
Cine e autorul? Domnul Michael Mosley. Doctor. De fapt un domn care a studiat medicina, specialitatea psihiatrie , dar probabil l-a nevrozat atât de mult încât nu a practicat-o, ci a devenit jurnalist la BBC (unul destul de bun, se pare). Din medicină nu a înțeles mare lucru, dovadă că s-a îngrășat, avea colesterolul crescut și era “aproape diabetic” (de comunicat OMS acest stadiu, trebuie introdus de urgență în clasificările moderne!). Eu aș zice că asta s-a întâmplat din cauza programului dezordonat de ziarist, cu ture de noapte și mese aiurea, fiind cunoscut că astfel crește ghrelina și scade leptina, ceea ce provoacă foame și mai ales fenomenul de “overeating ” (un fel de “nu mă pot opri din mâncat” sau “mă internez în frigider”).
Cum chiriile din centrul Londrei sunt prohibitive pentru un jurnalist, chiar și unul de la BBC, omul și-a mai căutat o sursă de venit. Și ce poate fi mai vandabil decât o dietă, mai ales dacă știi cum să îi faci publicitate, că nu degeaba lucrezi în domeniu de atâția ani? Apoi găsești asistentă de nutriție, scrie ea niște meniuri și fandacsia e gata! Iar din fandacsie cazi în ipohondrie, tu, cititorule. Iar dânsul se mută, în sfârșit, într-o căsuță cochetă cu vedere la Big Ben. Normal că asta ridică moralul, dar aș înclina să susțin totuși că nu e efectul dietei, cum pretinde autorul.
Eu cred că e mai de bun simț să ținem post două zile pe săptămână, mâncând legume, nu prea multe fructe și niscaiva produse cerealiere; foarte puțin ulei, că excesul e îngrășator, indiferent cât e el de bio/extravirgin/presat la rece. Puțintică foame după 45 de ani prelungește viața, zic studiile. Și mai zic că dietele sub 800 kcalorii / zi consumă preponderent din masa musculară, nu din grăsime.
Dar cum bunul simț e demodat și suspendat, trăiască dieta 5:2 !
***
Atunci când este vorba de sănătatea ta este important să fii corect informat. Și nu există o sursă mai bună decât informația directă de la medicii de la Harvard Medical School. Site-ul spitalului Regina Maria are de curând o nouă secțiune în care experții americani te vor informa despre ce înseamnă să trăiești mai mult și mai sănătos.
Citiţi şi
Unde se termină iubirea, începe… conviețuirea
“Sunt într-un proces de dezvoltare personală.” Sună COOL, nu-i așa?
7 idei de mic dejun delicios și răcoritor pentru diminețile verii
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.