Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii celebrează cel de-al 60-lea an de când a urcat pe tron. Impresionant prilej de a pune la cale un jubileu grandios, de care sunt invitaţi să se bucure alături de Majestatea Sa londonezii autentici şi cei de adopţie, ca de altfel toţi locuitorii din ţările aparţinând de Commonwealth.
Vuiesc publicaţiile din lumea întreagă despre ceea ce urmează să se întâmple pe străzile şi în sufletele englezilor la acest sfârşit de săptămână. Se promite că va fi o sărbătoare ca-n poveşti. Regina se va lăsa admirată plimbându-se în caleaşca sa somptuoasă, duminică se va servi un „big lunch” cu etichetă regală, caii Reginei îşi vor etala musculatura zveltă în cadrul unui derby, iar flota britanică se va alinia pe apele Tamisei în amintirea vremurilor de odinioară.
Şi, de parcă strălucirea ar putea scălda inimile mai mult, începând cu 30 iunie, Casa Regală Britanică va deschide cuferele cu minunăţii de la Buckingham pentru a le bucura ochii curioşilor. Printre ele se numără şapte dintre cele nouă diamante în care a fost tăiat celebrul Cullinan, descoperit în Africa de Sud în 1905. Despre el s-a crezut iniţial că e doar un biet cristal. Atât de dispreţuitor l-a privit mai-marele peste mina din vecinătatea Pretoriei încât n-a stat pe gânduri şi l-a aruncat pe fereastră. „Bietul cristal” s-a dovedit a fi de fapt un diamant de 3.106 carate, de o puritate extraordinară, rămas până în zilele noastre cel mai mare diamant descoperit vreodată. A fost oferit Regelui Edward al VII-lea de ziua lui de de către prim-ministrul regiunii sud-africane Transvaal şi nu la mult timp după aceea a fost tăiat în trei. Putem doar să ne închipuim câte bobiţe de sudoare au strălucit pe frunţile olandezilor cărora le-a fost pus în palme, luând în considerare instrumentele avute la dispoziţie atunci şi mai ales riscul de a-şi privi tălpile de aproape dacă ar fi tăiat greşit.
Tot la Palat vor fi expuse bijuteriile purtate de Regina Victoria la jubileu său, dar şi câteva piese purtate cu fală la gât de animalele de companie ale capetelor încoronate. Diadema de diamante făurită pentru încoronarea Regelui George al IV-lea şi transmisă din generaţie în generaţie va putea fi şi ea admirată, cu cele 1333 de diamante ale sale. Şi iată cum, în faţa unei asemenea expoziţii, toate doamnele şi domnişoarele vor fredona, oftând din adâncul sufletului plin cu visele copilăriei, „diamonds are the Queen’s best friend”.
Citiţi şi
Virginia Woolf – când mintea nu te mai lasă să trăiești
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.