Despre UNTOLD – fără mândrie și fără mânie – cu bune și rele
Nu am fost și, cunoscându-mă, nu cred că voi ajunge vreodată la un asemenea festival. De ce? Pentru că face parte dintr-o lume extrem de îndepărtată de lumea bucuriilor mele. Spunând asta nu pun la îndoială reușita evenimentului și nu fac parte din categoria celor care spun că ar trebui desființat sau interzis. Ce trebuie făcut? înțeles în limitele a ceea ce s-a dorit să fie. Un festival de muzică electronică – extrem de banală muzica potrivit exigențelor mele – dar pe gustul câtorva sute de mii de oameni, în majoritate tineri. Spun muzică acordând termenului o extensie semantică foarte generoasă.
A fost fără îndoială un eveniment amplu organizat din topul evenimentelor cu rezonantă internațională și, privit ca o afacere, foarte bine gândit. Pentru că o investiție de 20 de milioane de euro a adus bugetului local o sumă în jurul valorii de 80 de milioane de euro. Așadar cu profit indiscutabil! Este însă UNTOLD un eveniment important cultural? Potrivit modestei mele înțelegeri, NU! Este un eveniment cu o importanță relativă, dar nu are nimic în comun cu noțiunea de cultură. Cel mult o cultură de tip underground sau o contracultură. O alăturare de sunete, preponderent din registrul înalt, repetată ore in șir, având dublajul unui spectacol de lumini. Nu aș rezista mai mult de trei minute la o asemenea expunere. O zic cu toată dragostea.
Pentru admiratorii genului, numele artiștilor a rezonat extrem de cunoscut. Mie îmi sunt total indiferenții sau, unii dintre ei, cum este cazul tânărului Gheboasă, profund antipatici. Spunând că domnul Gheboasă face muzică înseamnă să legitimezi un comportament public din zona penală. Cuvintele strigate, pentru că versuri nu pot fi numite, sunt o găinărie ireproductibilă, o expresie a unei grave debusolări, o imensă frustrare. Nimic altceva! E trist că cei tineri îl aclamau și îi știau pe dinafară textele. Sper ca lumea de mâine să nu-i conțină “muzica” decât într-o neînsemnată măsură, iar cei care îl vor asculta să fie o minoritate, deși mă tem foarte tare că nu va fi așa.
Sunt adeptul diversității genurilor muzicale, a diversității în general și e bine, pentru a fi scutiți de plictiseală, să existe gusturi diferite. Lumea este frumoasă tocmai datorită diversității ei și a modurilor în care o celebrăm și mă bucur să văd tineri care ascultă jazz, rap, trap, pop rock și retro, dar și mai mult mă încântă să știu că la auzul lor pot ajunge și acordurile muzicale din – să zicem – Uvertura Traviatei. Apropo, merită ascultată. Când aveți timp, vă rog să o faceți. Este o splendidă lecție de armonie și contrapunct muzical.
Poate că peste doi sau trei ani copiii mei îmi vor cere permisiunea să meargă la UNTOLD. Ce le voi spune? Că nu vreau să-și piardă vremea pe acolo, dar în același timp nu le voi interzice la modul categoric. Interdicția nu poate fi o soluție decât in cazuri extreme.
Pentru mine UNTOLD nu reprezintă, cum spuneam, nimic, dar asta nu înseamnă că nu pot înțelege nevoia zecilor de mii de oameni, tineri sau mai puțin tineri, care și-au cheltuit banii pe un asemenea eveniment. Apetențele – se știe – nu sunt discutabile.
E bun UNTOLDUL? Nu e in mod categoric rău si în niciun caz nu poate și nu trebuie interzis sau pus la index . Este ca o șaormă cu de toate. Poate fi consumată. Cu cât mai rar, cu atât mai bine!
La un moment dat, în mijlocul acelui delir sonor, unul dintre artiștii care mixau pe scenă a strigat din toti plămânii: welcome to the future! M-am îngrozit. Sper ca viitorul să nu fie doar așa. Ar fi groaznic!
Peste aproximativ o lună va începe Festivalul de muzică George Enescu. Nu va avea nici pe de parte un public atât de numeros ca UNTOLD-ul, dar atâta vreme cât un asemenea eveniment încă mai are audiență – și nu doar din categoria seniorilor – lumea de mâine nu va fi cu totul pierdută. Dimpotrivă.
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști
Înduioșătoarea poveste a lui Diego
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.