Despre tine

26 February 2014

corina neagu„Nu sunt încă în stare, așa cum o cere porunca delfică, să mă cunosc pe mine însumi. Neștiutor deci în ce mă privește, aș fi de râsul lumii să încep a căuta înțelesul celor străine de mine. Drept care, fără să-mi bat capul cu astfel de povești, iau de bun tot ce ne învață tradiția și, după cum spuneam, nu pe ele le cercetez, ci pe mine însumi.” (Platon, Phaidros)

Ești tânăr și ai în față drumul vieții tale. Al vieții tale profesionale și personale. Va trebui să înveți multe, să citești, să continui cu școli și cursuri, să faci față provocărilor, să iei decizii, să înveți să câștigi și să renunți. Un drum fascinant, asupra căruia există cineva care are o putere imensă: TU.

Sunt multe lucruri despre care se poate și trebuie să ți se vorbească la început de carieră: despre ce trebuie să înveți, despre cum este bine să apari la un interviu, despre cum poți fi convingător atunci când le vorbești altora, despre echipe și proiecte, despre cum poți face pentru a construi decizii solide etc. Ți se va vorbi, vei asculta și apoi vei alege și vei aplica ceea ce crezi că ți se potrivește. Pentru a putea face însă alegerile corecte, este important să te cunoști pe tine însuți. Altminteri, cum să știi ce vrei și ce este mai bine pentru tine?

„Dar mă cunosc!”, îmi poți spune; „Trăiesc cu mine zi de zi, deci știu cine sunt, ce vreau și ce pot”. Este foarte posibil să fie așa. Experiența mi-a arătat însă că – paradoxal – cei pe care îi cunoaștem cel mai puțin suntem chiar noi înșine. Întâlnesc oameni care se apropie de cumpăna vieții și spun cinstit „Nu știu ce vreau”. O spun cinstit și cu amărăciune, căci odată ajunși la mijlocul vieții, timpul și energia de care au nevoie pentru a descoperi cine sunt și ce vor cu adevărat se împuținează; și chiar dacă într-un final ei vor descoperi toate aceste lucruri – este foarte posibil ca anii rămași să nu le mai fie suficienți pentru a-și obține ceea ce au înțeles că vor.

Acesta este motivul pentru care vreau să-ți vorbesc acum și aici despre autocunoaștere. Părinții, rudele, colegii și prietenii – de la toți aceștia ai aflat deja câte ceva despre cine ești ca om și ca „profesionist” (căci și felul în care ai fost elev/ student a spus deja multe despre calitățile tale de viitor profesionist); poate că părerea părinților sau a altor adulți în care ai avut încredere te-a ajutat să alegi școlile pe care le-ai urmat și poate chiar și debutul de carieră. Adeseori, cei din jurul nostru au visele lor în ceea ce ne privește; părerile lor depre ce anume ar trebui să facem și cum. Uneori aceste vise și păreri coincid cu ale noastre; alteori nu. Poate că ai avut deja experiența de a fi în dezacord cu aceste păreri și poate că deja ai avut ocazia să le contrazici, impunându-ți propria voință despre cine ești și ce vrei.

you

Voi insista însă pe nevoia de a împinge încă și mai departe demersul de autocunoaștere: el nu trebuie să rămână un șir de descoperiri mai mult sau mai puțin întâmplătoare; descoperirea sinelui este un aspect mult prea important pentru a fi lăsat la mâna hazardului.

Pe măsură ce te vei cunoaște, pe măsură ce vei trăi sau învăța lucruri noi, vei descoperi că nu rămâi încremenit: aspirațiile și visele tale vor evolua odată cu tine. Odată însă ce ai deprins abilitatea de a te autocunoaște – rămânând permanent în contact conștient cu schimbările din tine – vei trăi cu mult mai multă ușurință toate aceste etape. Nu vei pierde timp în fața fiecărei intersecții a vieții gândindu-te ce cale să apuci și nu te vei lăsa surprins de ceea ce se întâmplă în jurul tău. Toate acestea sunt imense avantaje în construirea unei cariere care să te satisfacă și care în același timp să-ți devină parte armonios integrată într-o viață completă (nu numai într-o viață alcătuită dintr-o succesiune de evenimente mai mult sau mai puțin faste). Astfel, îți vei putea controla în mare măsură devenirea. În plus, o bună cunoaștere de sine este o premisă foarte sănătoasă pentru o bună înțelegere a celor din jur. Cunoscându-te, devii empatic. Empatia este o condiție esențială pentru stabilirea unor relații bune cu cei din jur. Conflictele sunt cel mai des rezultatul unei capacități limitate de a-i înțelege corect pe ceilalți și pe noi înșine.

Ușor de spus, greu de făcut. Voi încerca să sugerez câteva dintre demersurile care pot înlesni această cunoaștere de sine:

Cere și ține cont de feedback

  • Ai fost la un interviu? Indiferent de răspunsul pe care l-ai primit, insistă să ți se ofere feedback: ce a fost bine, ce putea fi mai bine? Ce anume a cântărit cel mai mult în luarea deciziei? Uneori vei primi feedback, alteori nu. Uneori vei primi un feedback util, alteori unul mai puțin util. Cu toate acestea, cere-l. Analizează cu atenție și onestitate tot ce ți se spune și învață tot ce poți învăța. Reține ceea ce ți se pare important, propune-ți schimbări personale și încearcă să le aplici. Un nou feedback îți va arăta apoi dacă schimbările au fost potrivite sau nu.
  • Profită de orice interacțiune sau experiență pentru a încerca să vezi care este impactul pe care-l produci asupra altora. În același timp, încearcă să rămâi atent la felul în care te simți, să încerci să înțelegi cauzele reacțiilor pe care le ai: dă-ți tu însuți feedback onest!
  • Nu te grăbi să etichetezi ca fiind irelevant nimic din ceea ce ți se spune despre tine: primește toate părerile ca pe niște daruri prețioase. Unele te vor ajuta mai mult, altele mai puțin; unele vor fi oneste, altele nu. Primește-le, analizează-le, filtrează-le și învață tot ce poți învața.

Astfel, poți învăța inclusiv faptul că un anume fel de om nu poate da feedback util: și aceasta este o lecție valoroasă!

Oferă feedback

  • Nu învățăm numai din ceea ce alții ne spun: învățăm foarte multe și din ceea ce noi spunem altora. Cum construim feedback-ul, cum argumentăm, cum știm să ne adaptăm particularităților interlocutorului, cât de util le este altora ceea ce le spunem – acestea toate sunt lucruri pe care este bine să le știm despre noi. Cariera ne va purta poate în posturi de conducere – abilitatea de a oferi feedback este foarte importantă în astfel de poziții.
  • Oferă-te voluntar pentru activități cât mai diverse.
  • Orice experiență profesională te poate ajuta în carieră – chiar și cele care par mărunte și fără importanță. De ajutor sunt și implicările în proiecte și acțiuni ale sectorului non-guvernamental – fii voluntar la o asociație sau fundație: este o ocazie de a învăța multe lucruri noi și, în același timp, îți oferă ocazia de a fi util. Nu exagera însă: indiferent cât de mult îți dorești o carieră, nu uita să-ți respecți viața personală și timpul liber. Planificarea atentă și spiritul organizatoric te vor ajuta cu siguranță să menții echilibrul.
  • Caută cu grijă un mentor/ coach.
  • Un om cu experiență îți poate fi un aliat important; împreună cu acesta îți poți verifica percepțiile și opiniile. Un mentor bun este ca un ghid: îți poate arăta drumuri posibile, îți poate povesti despre obstacolele cu care este posibil să te întâlnești, te poate susține la greu.
  • Citește, privește în jur, expune-te la surse de informație cât mai variate.
  • Informația este peste tot: online, offline, scrisă, vorbită, cântată. În filme, cărți, pe forumuri, în cursuri etc. Nu ocoli nicio sursă de informație, nu te limita la o anume formă de informație. Spre exemplu, nu ocoli cartea pentru că ai internetul la dispoziție, și nici internetul pentru că ai cartea.
  • Identifică-ți stilul preferat de învățare: adaptează-ți sursele de informare acestui stil – nu toți învățăm la fel: unii preferăm să citim, alții să ascultăm sau să privim, alții să experimentăm – combină-le pe toate în dozele potrivite ție.
  • Expune-ți opiniile cu curaj – deschis în egală măsură la critică și laudă.
  • Nu aștepta să „știi tot” pentru a-ți expune opinia. În primul rând, pentru că niciunul dintre noi nu va putea ajunge vreodată să știe TOT. Apoi, pentru că o opinie, până nu este confruntată cu alte opinii, până când nu este „lansată în apa realității”, nu poate fi validată sau invalidată. Da, uneori vei spune lucruri mai puțin corecte, mai puțin utile, mai puțin „inteligente”. Fără a-ți asuma însă riscul ca uneori să și greșești, nu vei învăța mare lucru.

Acestea sunt numai câteva idei. Vei descoperi cu siguranță încă multe altele și le vei pune în practică pe cele mai potrivite ție. Rugămintea mea către tine rămâne una singură: nu înceta niciodată să înveți despre tine. Nici acum, la început, nici peste ani, când vei fi un profesionist matur. Te asigur că vei avea întotdeauna ceva nou și util de aflat. Succes!

Pe Corina o găsiți cu totul aici



Citiţi şi

5 jocuri de iarnă pentru copii benefice și pentru adulți

Atenție la clișeele „corecte politic” care manipulează votul!

Soacră-mea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro