Despre prietenie, cu pleonasm

6 June 2022

A trebuit să mă descotorosesc de nenumărate prejudecăți pentru a realiza cât de binecuvântate mi-au fost tinerețile: am avut prieteni și nu telefoane mobile. Prieteni cu care am îndrăznit să uit de înverșunarea orelor ce chinuiau să pună propozițiile între semne de punctuație. Prieteni cu care să fug de acasă, alături de care să mă răzvrătesc citind, prieteni care să mă filosofeze și cu care să filosofez în cel mai nealterat de compromisuri mod cu putință. Prieteni pe care să-i îndrăgesc și care să mă tolereze, prieteni în compania cărora să mă bucur chiar și din interiorul micilor trădări doar pentru a căuta simboluri în vigilență și împăcare. Prieteniile trebuie ținute departe de fumurile rețelelor sociale. Trebuie apărate de sentimentele contrafăcute, trecute prin chirurgie plastică sau amuțite de crize identitare.

Pe Maria am cunoscut-o în mijlocul unei probleme de matematică. În timpul enunțului a scos un măr din buzunar și a mușcat cu sete. Mințile ni s-au cutremurat de la atâta prospețime, liniștea însă nu i-a mulțumit, fiind alungată din demonstrație. Profesorul a invitat-o la tablă. Cu măr cu tot. Maria însă pitise deja mărul înapoi în buzunar. Își baza apărarea pe un număr de iluzionism. Sunetele zboară, nimeni nu apucase să fotografieze sau să picteze mărul. Pe retină rămăsese doar o vagă părere de rău. Fără bătaie de cap, a rezolvat problema de parcă ea însăși o crease. Maria era foarte bună la matematică.

Pentru că de multe ori problemele își găsesc multiple căi de rezolvare, s-a întâmplat să am doi prieteni foarte buni la matematică. Celălalt era Emil. Și Maria, și Emil trecuseră prin tot felul de concursuri și olimpiade ajungând până în finalele naționale. Matematica i-a făcut să pară, încă de la prima întâlnire, îndrăgostiți, sentimentele însă nu s-au atins niciodată de corolar, se bucurau însă de raționament și nu făceau mare caz de generalizare. Prin comparație, viziunea mea matematică era sortită superficialului. Îmi aduc cu drag aminte de cât de ușor le venea să-și pregătească examenele, în timp ce eu încă trudeam la cursuri pe care le ocoliserăm nemotivat, sau mai bine zis motivați de cafele de import și discuții pe marginea unor texte literare la modă. Într-o vreme în care până și cărțile la modă erau tipărite cu zgârcenie, citatele deveniseră exercițiul preferat de memorie. Astăzi le numesc exerciții sau citate cu sentimente. Când văd oameni recitând de pe ecranul telefonului, văd minți flasce, leneșe, ca niște ogoare date de pomană buruienilor. Anxietățile istoriei recente ar putea fi rezolvate, sau dizolvate, prin lecturi suplimentare optimiste asociate unei și mai optimiste țineri de minte.

Examenul de algebră a decurs fără incidente majore. Pentru Maria și Emil. Pentru mine profesorul mai avea pregătită o problemă. O problemuță. De parcă unele probleme s-ar trage din maimuță. De la orele de economie, nu neapărat politică, reținusem că toate problemele trebuiau tratate în mod egal pentru că până și problemele au drepturi și îndatoriri. Și tind, onest, spre rezolvare. Înainte de a părăsi, rânjind satisfăcuți, sala de examen, Maria și Emil au lăsat un bilețel să cadă la picioarele băncii în care încă mai jucam, în prelungiri. Iudele îmi sugerau o pistă falsă. Spre norocul meu, m-am născut suspicioasă. Mai mult în ceea ce privește matematica decât în ceea ce privește oamenii. Rezultatul corect stătea în opoziție. Mult mai generoasă, la examenul de conștiințe filosofice nu le-am sugerat niciun răspuns, i-am lăsat să se întrebe de unii singuri. Nu ne-am mai vorbit până la restanțele din toamnă. Picaserăm cu toții fizica. Prin neprezentare. Atunci responsabil cu îmbrobodelile a fost chiar un reprezentant al profesorului.

De Maria m-am înstrăinat tot prin intermediul unei probleme de matematică. Uitase să menționeze că între examene prefera axiome pe stomacul gol. Nu-i port pică. Ce ironie să rămân singura necunoscută dintr-o supraevaluată ecuație de gradul doi!

Pe Liliana o găsiţi aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Țara în care nu te poți compromite

Patru semne că ești afectat de căldură și remediile recomandate

Dragă eu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro