Inima, mintea și trupul fără toxine
Aerul primăverii se simte, deja, plutește, ne încălzește nările și ne limpezește câte puțin conștiința. Ziua-i mai mare, mai luminoasă, noaptea-i mai scurtă – nu doar la propriu, ci și la figurat, nu-i așa? Noaptea lăuntrică s-a mai scurtat, s-a mai diluat, s-a mai subțiat, gândurile noastre pot deveni mai jucăușe și mai frumoase.
Dar, nu contează doar peisajul exterior, nu doar soarele, cu a sa lumină, poate vindeca interiorul nostru, care abia iese din iarnă; nu doar prin voință, nu doar prin alegere izbutim să purificăm în noi toxinele iernilor, toxinele pe care le-am acumulat prin diferite evenimente de viață, ci și printr-un efort alimentar. Primăvara începe cu un post drastic, Postul Paștelui. Nu cred că-i o întâmplare asta, cât mai degrabă o profundă înțelegere a omului, a trupului, a ființei.
De ce-i atât de bine venit postul și de ce ar fi atât de bine să ne încumentăm a merge la drum prin el și cu el? De ce avem nevoie de abținere alimentară acum, la ieșirea din iarnă? Ei, bine, pentru că iarna acumulăm grăsimi, necesare menținerii căldurii, ce ne lipsește de afară, din aer. Grăsimea încălzește, dar – în exces – produce și toxine. Iarna ne îngrășăm puțin, metabolismul, glicemia și toate sistemele corpului se schimbă pentru ca noi să trecem peste vremea frigului așa cum se cuvine. Primăvara trebuie să ne dezbrăcăm de grăsimi, să devenim mai ușori, să ne vitaminizăm, să ne alcalinizăm prin alimentația specifică anotimpului; salata, urzicile, spanacul, fructele, toate legumele și fructele ”alcalinizează”. Toxinele acumulate în timpul iernii se elimină prin post, printr-o alimentație ușoară, iar corpul se revitaminizează, își recapătă energia din vitamine și minerale. Nu mai avem nevoie de energia din grăsimi, ci de energia din alimente vii, din vegetale.
De vreme ce eliminăm toxine fizice prin post, eliminăm – o dată cu ele – și toxine emoționale, și mentale. Procesul de eliminare a toxinelor poate fi greu întrucât emoții reprimate și gânduri negre din trecut, precum și simptomele diferitelor boli din corp se pot răscoli. Putem trece prin diferite momente de criză, numite și criză de vindecare. Postul nu-i ușor tocmai pentru că el nu implică doar partea fizică a omului, ci și emoția, și sentimentul, și gândurile.
Pentru ca lumina să crească în gândurile, în sentimentele și-n emoțiile noastre, alimentația este un factor cheie. Pe măsură ce alcalinizăm trupul, se alcalinizează și emoțiile, și sentimentele, și gândurile. Lumina din noi revine pe măsură ce postim, cu gândul la Dumnezeu, în primul rând. Reacțiile noastre de iritare, de negativitate, de suferință sau emoțiile distructive de orice fel dispar încetul cu încetul, pe măsură ce înțelegem că postul nu-i ușor, tocmai pentru că nu-i doar fizic, ci – cumva – și non fizic. Ceea ce a fost rău în noi se curăță, pleacă, dispare încetul cu încetul. Energia plantelor, a legumenlor și a fructelor devine energia noastră, iar prospețimea și bucuria de a trăi ne cuprind pe măsură ce toxicitatea din corp și din ființă se curăță.
Așadar, o gândire limpede, o gândire frumoasă, o gândire pozitivă are legătură și cu alimentația noastră. Are legătură și cu mișcarea fizică, în același timp. Mișcarea fizică și alimentația ușoară sunt mari purificatori și mari creatori de energie. Depresiile, precum o mulțime de alte probleme de sănătate ale oamenilor, intră în remisie printr-o schimbare alimentară, prin mișcare fizică, prin rugăciune și schimbare de sine. Suntem ca niște sisteme; atunci când apăsăm pe o pedală, răspunde întreaga structură, merge bicicleta. Alimentația noastră este o pedală, poate cu mult mai importantă decât suntem dispuși să știm, dar emoțiile, sentimentele, gândurile și acțiunile, comportamentele, or alegerile noastre sunt legate și de ceea ce mâncăm și de felul în care ne mișcăm. Viața spirituală este strâns legată de viața noastră fizică, așa încât, ceea ce se întîmplă într-o parte, se întâmplă și-n cealaltă.
Vă doresc gânduri frumoase și puterea de a vi le energiza prin taina postului sau măcar prin alegerea de a mânca ceea ce-i sănătos cu adevarat.
Citiţi şi
Postul Paștelui în țara copiilor săraci
Carnavalul de la Veneţia, 2016
Tăcerea lumii îi mai ucide o dată
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.