Un om a stat 17 ani într-o închisoare. Când a ieșit, era mai întreg la minte decât mulți din cei care trăiseră afară. Un altul a scris o carte despre anii petrecuți în gulagul sovietic. Nici ăsta nu era nebun. E suficient să închizi câteva luni oamenii la domiciliu, în pandemie, ca să vezi în ce hal a ajuns sănătatea mintală în specia umană. Închiși în casă cu copiii, propriile progenituri, unii și-au pierdut mințile.
Se pare că pe oameni îi doare libertatea mai mult decât sănătatea lor sau a celor din jur . Așa că stăpânii le-au lăsat lesa mai liber. Dar s-a dovedit că libertatea nu este nici factor motivațional, nici obiectiv, nici răsplată. Este doar un factor de ”igienă”. Ca banii. Ai nevoie de ”libertate” ca să muncești, ca să cauți hrană, ca să creezi plus valoare sau artă. O libertate încadrată, legiferată. Libertatea absolută este o utopie.
Cei care nu au apucat să guste din ”raiul” comunist, cei care au trăit în Occidentul plin de paiete, ștrasuri și minciunele gustoase nu știu altceva. Așa că i-au lăsat să iasă pe stradă. Și tinerii au umplut cheiurile Senei. Au umplut promenadele de la Nice și de aiurea. S-au pus pe petreceri în hambare improvizate, sub grija părintească a poliției. Vrem libertate! au strigat. Vrem să trăim! Vrem să aruncăm măștile! Noi nu murim din cauza virusului, au strigat tinerii pandemiei, însetați de libertate. Să închideți bătrânii! Lăsați-i să moară, oricum nu au nici un aport la economia mondială. Ne pierdem joburile, ne pierdem mințile, au strigat tinerii, instigați de statisticile care spun că moartea prin virus este dedicată doar celor ”bătrâni”.
Hitler a exterminat oamenii pe care îi considera rebuturi în societatea teutonică, pe care o dorea milenară. Spun unii că pandemia a schimbat societatea umană. Eu nu cred. Egoismul, cinismul, ipocrizia, sunt boli care existau și înainte de pandemie. S-au acutizat între cei patru pereți ai carantinei. Nu poți să știi câtă vlagă ai în tine, dacă nu ai pierdut totul și nu ai repornit de la zero. Nu poți să știi cât de întreg ești la minte, dacă nu ai trecut printr-o condiționare majoră. Văicăreala tinerilor în chingile pandemiei este semnul slăbiciunii societății umane. Bătrânii de azi au trecut prin război, au luat în piept foamete, lipsuri, au construit o lume în care copiii lor să se poate realiza. Azi sunt indezirabili. Când s-a scufundat Titanicul, au urcat în bărci, femeile, copiii și… lașii. Ceilalți, productivii, au pierit. Cu ani în urmă, o echipă de medici și o studentă medicinistă au plecat într-o misiune umanitară de la București la Oradea. Avionul lor a căzut în Apuseni. Cum ar putea un medic să-și abandoneze menirea? Cum ar putea să-și împartă pacienții în viabili și… indezirabili? S-a întâmplat în lagărele naziste. Medicul transformat în călău.
Mă întorc spre Dumnezeu, nu ca să epatez burghezii, ci pentru că nu mai văd altă entitate care poate genera simplitate și echilibru. Oamenii rătăcesc printre himere, ipoteze false, libertăți individuale, prejudecăți. Elon Musk și-a îmbolnăvit angajații pentru că nu le-a permis să muncească de acasă. Musk vrea bani. Vrea profit. Pentru asta trebuie să funcționeze sistemul. Matrixul. Nu acuzați bătrânii de relele lumii. Nu-ți pierzi mințile nici după 17 ani de temniță comunistă. Nu-ți pierzi mințile nici după trei luni de carantină decât dacă erai bolnav cu mult înainte. Și dacă ești falit, o iei de la capăt. Este posibil.
Cu un an în urmă, mulți contestau realitatea spunând că noul virus este o fantasmagorie. Ieri (12 martie), ministrul sănătății din Franța declara în conferință de presă că situația este ”îngrijorătoare și tensionată”. 29.000, douăzeci și nouă de mii de noi cazuri, reanimările pline, spitalele nu se ocupă decât cu pacienții Covid. În ciuda celor cinci milioane de oameni vaccinați deja, situația este mai gravă decât cu un an în urmă. Mulți bătrâni au murit. Pe frontul de vest… nimic nou.
Cam atât pentru astăzi. Pe France 2 este o emisiune despre pisici. Alegeți matrixul, este mai sănătos… După pandemie, economia mondială va recupera. Oamenii vor bani, vor distracție, vor recunoaștere. Creșterea economică va fi abruptă. Nu mă îndoiesc. Dar alienarea societății va continua. Trăim în iluzie. Și ce ați citit aici, cei care ați avut răbdare, este tot o iluzie. În prima linie, în război cu covidul de un an, poate că sunt eu nebun…
Alte articole, aici.
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Atenție la clișeele „corecte politic” care manipulează votul!
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.