Spinoasă problema educației în România, pare că nu se găsește nicidecum formula ideală în care părinții și elevii, ca beneficiari, și dascălii, ca adevărați fondatori și promotori ai culturii, să rezoneze, să se armonizeze și să fraternizeze într-un acord reciproc avantajos. Se pare că fisura între aceste categorii sociale este atât de profundă, încât pare că există dintotdeauna și va dura la nesfârșit, asemenea prăpastiei între generații sau eternului conflict soacră – ginere/noră. Cauzele sunt multiple și au fost expuse de nenumărate ori. Performanța există, dar nu reușește niciodată să ajungă la nivelul celei din țările occidentale, pentru că există o inerție care mai degrabă înfrânează procesul educativ, decât să fie o reală stimulare a inteligenței în formare. Suntem deficitari la multe capitole, de aceea există și mari carențe educaționale care ajung să pericliteze viața copiilor și a adolescenților români. Între ele, educația pentru sănătate poate fi așezată lejer într-un top al domeniilor puse deoparte, la colț chiar, de programa școlară. În contextul ei, ne referim astăzi la educația sexuală, cu atât mai mult cu cât realitatea ne oferă din ce în ce mai multe situații critice: pe de-o parte, s-au înmulțit cazurile de abuz sexual de toate felurile și formele, pe de altă parte, a crescut cazuistica disfuncțiilor sexuale de care suferă tinerii din ziua de astăzi.
Un studiu demn de toată atenția am găsit în cartea psihologului sibian Mihai Copăceanu, „Dependența sexuală”, apărută recent la Editura Medicală. Nu e prima, ea urmează unei cărți dedicate lui Sigmund Freud („Freud sau Religia”) și o alta, apărută cu câteva luni înainte, „Drogurile. O carte obligatorie”, despre care am mai scris cu prilejul lansării.
De ce merită această apariție o cronică de carte?
- Pentru că aduce în prim-plan o problematică extrem de importantă și de urgentă a zilelor noastre, educația sexuală, un fel de Cenușăreasa educației, un fel de vedenie care bântuie societatea românescă și despre care toată lumea, deși o recunoaște ca făcând parte esențială din viață, se ferește, considerând-o încă un tabu. O tară culturală și, în aceeași măsură, socială, care produce victime pentru că nu există o adevărată preocupare din partea celor îndrituiți s-o pună pe tapet și să o coboare din sferele ei nebuloase pentru a o face accesibilă, și, prin urmare, s-o convertească într-o soluție de îndreptare a unui pericol real.
- Pentru că e rezultatul unui studiu absolut impresionant, lista bibliografică citând nu mai puțin de 123 de surse din literatura de specialitate, în limbile română, engleză, italiană, cu autori recunoscuți la nivel național și mondial, plus Dicționare de specialitate și surse media, așadar este vorba despre o documentare care nu lasă loc de speculații sau interpretări facile, ci, pe fondul unui suport teoretic valid, ajunge la concluzii pertinente și propune soluții viabile. Impresia este, la finalul lecturii, că un material destul de greu accesibil ca volum și diversitate de informație este coborât la nivelul de înțelegere al celor care trebuie să beneficieze de sprijin și orientare în complexitatea vieții.
Sursă foto: www. facebook.com, pagina autorului
- Pentru că oferă o bază de date (cazuistică, legislație) foarte amplă, motivând astfel caracterul imperios al introducerii educației sexuale în școli. Exemplele sunt luate nu doar din realitățile din România, ci și, prin comparație, din întreaga lume, propunând o temă de reflecție nu doar specialiștilor (medici, psihologi), dar mai ales dascălilor, părinților și adolescenților înșiși, privați până acum de această latură educativă. Situația în țara noastră nu e nici pe departe fericită în ceea ce privește educația pentru sănătate, iar datele statistice demonstrează acest lucru, iată însă că lucrurile se pot mișca întru dărâmarea unor tabu-uri nesănătoase, a unor limite de gândire și comportament care se dovedesc a fi, în unele situații, chiar fatale.
- Pentru că propune un ghid de educare în primul rând a părinților, primii interesați în binele copiilor lor (de ex. capitolul ”România, încă rușinea Europei”, subcapitolul „Soluțiile? Ce pot face părinții?”, pag. 171-174), fără a omite observații legate de Reacția societății sau Eficiența instituțiilor (același capitol). O concluzie gravă, pentru care mai există însă speranțe de îndreptare: „România este una din țările care nu-și educă copiii cu privire la sănătatea vieții sexuale.”
- Pentru că e o carte scrisă dintr-un imbold necondiționat către o educare a oamenilor în spiritul unei sănătăți fizice, psihice, morale, care să fie aptă să ridice, încetul cu încetul, nivelul de conștiință al indivizilor și al societății. O carte care se citește relativ ușor, pentru că e scrisă într-un limbaj accesibil, păstrând un echilibru confortabil al datelor statistice, al informațiilor și al terminologiei de specialitate, cu partea de contribuție personală, concretizată prin concluzii, observații pertinente, soluții și modele de gândire și comportament pe care le propune autorul, ca rezultat al unei pregătiri temeinice și al unei experiențe clinice bogate.
- Pentru că este recomandată de personalități marcante din țară și din lume – Dr. Acad.Constantin Bălăceanu-Stolnici (coordonator al tezei doctorale a autorului, cu tema „Consumul de substanțe psihoactive în rândul tinerilor”), Dr. Mihai Turcu, Psih. Adam R. Winstock, Dr. Elaine Hatfield, de medici specialiști – în Sibiu există proiecte comune cu Dr. Elena Ucenic, care semnează articole de interes în Catchy – Poveștile unui ginecolog , Dreptul la o viață sexuală normală nu îl primim odată cu certificatul de naștere., reprezentanți ai instituțiilor abilitate. La recenta lansare de la Sibiu au participat, alături de autor, alături de Mihaela Huzoaică- subcomisar de poliție, dr. Elena Ucenic, medic primar obstetrică-ginecologie, Dr. Victoria Bârluțiu, medic primar boli infecțioase, având o largă audiență și un impact deosebit.
- „Înțelegi, citind-o (n.n. „Dependența sexuală”), ce subțire e granița dintre normal și patologic, că un impuls nepotrivit te poate îndruma pe o cale greșită, dar că există soluții care te pot ajuta să depășești obstacolele, înțelegi că cei din jurul tău sunt diferiți și că diversele lor forme de manifestare sunt strigăte de ajutor neștiute și neglijate, ci rădăcini adânci. O carte pentru părinții care își iubesc copiii și care doresc să îi înțeleagă, să îi ajute și care sunt, înainte de toate, „părinți” și nu „procurori”, pentru copiii de toate vârstele care dau de gustul libertății și care, înainte de a pica în capcana unei adicții, oricare ar fi aceea, au șansa de a-i afla prețul corect, o carte pentru aceia care vor și pot să aducă un plus de valoare în viața cuiva. În primul rând, în viața lor.(…)” – Elena Ucenic
În concluzie, cartea merită studiată pentru că are meritul deosebit de a deschide o fereastră către libertatea de a fi a oamenilor, de a impulsiona o gândire sănătoasă a tuturor oamenilor, indiferent de vârstă, de a face pași importanți către o educație autentică, nu doar a intelectului, ci și a trupului și a spiritului. Ne dorim generații care să ne depășească, ne dorim oameni culți, frumoși sufletește și trupește, oameni complecși și compleți care să ne facă să privim cu seninătate spre viitor.
Pe Mihai îl găsiți întreg aici.
Și tu poți scrie pe Catchy! :)Trimite-ne o recenzie de carte care ți-a atras atenția!
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Nu renunța niciodată! Iată câteva exemple celebre
Să mă prezint, sunt fosta soție a lui Petru (cutia cu surprize)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.