Despre acești tineri merită să se vorbească!

17 June 2014

Mădălin GuruianuCu mult regret m-am apucat să scriu după un rezultat absolut fabulos realizat de către trei tineri covăsneni, dar care a trecut neobservat de presa centrală. Până acum, sper eu, în naivitatea mea de om care își dorește ca lucrurile să se transforme pozitiv în această țară și care crede în puterea exemplului și care visează că cei trei tineri ar putea să ajungă la un moment dat în prime-time-ul televiziunilor, invitați la talk-show-uri, pentru că despre ei și tineri asemenea lor merită să se vorbească.

Despre ce e vorba? În weekendul trecut, o echipă de dezbateri academice din Liceul Kőrösi Csoma Sándor din Covasna a câștigat olimpiada națională ”Tinerii Dezbat”, eveniment cu 242 de școli la start, cu 11 faze regionale și o fază națională cu primele 34 de echipe din țară. Organizatori au fost Ministerul Învățământului și Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică. Evenimentul final, organizat la Târgu Jiu, a fost dominat categoric de echipa celor trei băieți covăsneni, câștigători nu numai pe echipe, ci și la individual, prin Ștefan Iftimie, colegii săi de echipă fiind Robert Grecu, al treilea vorbitor al competiției și Sergiu Condrea, al nouălea la individual.

Întâmplarea face ca cei trei băieți să termine zilele acestea clasa a X-a în singurul și destul de mediatizatul liceu covăsnean, Kőrösi Csoma Sándor. Nu vreau să fac nici un fel de comparații și nu vreau să jignesc pe nimeni, dar îmi pare inadmisibil ca mass-media din România să ridice în prim plan subiecte ca cele din trecut, doar pentru ca ”scandalul interetnic să fie întreținut”, dar să păstreze o tăcere stânjenitoare despre o performanță greu de imaginat. O fi chiar așa un lucru mărunt ca trei elevi din acest liceu să performeze la nivel național? Vă asigur că nu sunt singurii cu mare potențial din această zonă, Sfântu Gheorghe și Covasna remarcându-se de-a lungul anilor prin reușite extrem de faine.

câștigătorii

Pot exemplele pozitive să schimbe lumea?

Vă las pe dumneavoastră să trageți concluziile, dar exceptând cele două cotidiane locale de limbă română, Mesagerul de Covasna și Observatorul de Covasna, plus Radio Mureș, nicăieri nu a fost mediatizată știrea aceasta, absolut excepțională, după umila mea opinie. Chiar atât de opaci să fie la minte domnii și doamnele din media centrală încât o asemenea știre să nu trezească nici un pic de interes? Poate nu au aflat-o încă, dar cum Dumnezeu se face că cele cu iz ultranaționalist nu le scapă niciodată și le prind aproape instantaneu?

Cum să nu vrei să vorbești despre asemenea exemple autentice de tineri de succes, proveniți dintr-un oraș mic, dar care au demonstrat că ”se pot pune de la egal la egal”, ba chiar să depășească reprezentanți ai tuturor liceelor de prestigiu din țară? Cât de fariseu trebuie să fii să te plângi că generația actuală este așa și pe dincolo, să o ponegrești peste tot, dar să nu vrei să mediatizezi masiv exemple ca acestea? Și nu vorbesc doar de ei trei, ci de toți tinerii participanți la un astfel de concurs, ba chiar de o mulțime de tineri cu asemenea preocupări? Cât timp trebuie să treacă pentru a înțelege că nu este normal să nu pui umărul la schimbarea mentalității mai ales a celor tineri, cu astfel de exemple pozitive? Nu pot să nu mă întreb cine are interes să promoveze doar evenimentele cu iz de scandal interetnic din zona noastră, fără să scoată o vorbă despre asemenea fapte pozitive, deloc singulare dealtfel.

De câte ori ați auzit vorbindu-se în media națională de faptul că avem la Sfântu Gheorghe cea mai mare competiție de dezbateri academice pentru liceeni din Europa, Saint George City of Debate? Sau de excelentele trupe de teatru pentru elevi, atât extrem de performanta trupă ”Osono” din Sfântu Gheorghe sau mai recenta trupă ”Minicinis” din Covasna? Sau despre Festivalul de Teatru Atelier, cel mai vechi festival internațional din România, inițiat în 1992 la Sfântu Gheorghe? Sau despre Reflex, unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru din Europa de Est? Sau despre alocarea bugetară cea mai mare pe cap de locuitor din România, pentru programele culturale, în municipiul Sfântu Gheorghe? Sau despre zecile de tineri cu performanțe deja fenomenale în țară sau străinătate, proveniți din zona noastră, adevărați lideri ai comunităților? …Și aș putea continua cu exemplele pozitive, dar mi se spune adesea că ”lumea nu este interesată”. Pentru că,din nefericire, ”veștile bune nu sunt vești”, spun adesea jurnaliștii, sau ”nu asta își dorește publicul”… Genul acesta de replici m-au făcut să pornesc acum mai bine de 2 ani un Jurnal Online Pozitiv, pe pagina personală de facebook, unde promovez exact genul acesta de vești. Sigur, nu sunt absurd și realizez că nu am nici pe departe audiența posturilor de televiziune sau radio naționale, dar, aș vrea să știu că am făcut ceva pentru promovarea adevăratelor valori ale zonei noastre. Evident, este doar o picătură în marea de manipulare din jur, dar conștiința mea este împăcată, iar citatul meu călăuzitor din Edmund Burke, mă face să continui, indiferent de boicotul aproape generalizat al mediei naționale: ”răul înflorește când oamenii buni nu fac nimic”.

Cu speranța că voi fi nevoit să-mi cer scuze în curând de la televiziuni și ziare care se vor apleca și spre acest gen de subiecte, mulțumesc celor care înțeleg să distribuie și să împărtășească asemenea vești, arătând astfel că înțeleg rolul lor de ”plantatori” de fapte bune și bucuria mea este că suntem din ce în ce mai mulți, prieteni!



Citiţi şi

NOPȚILE CABIRIEI, proiecție specială la Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL

ANONIMUL 2019 – premiere, proiecții speciale și surprize de neratat

„Chiar ṣi aici trăiesc oameni?”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

You want to keep reading, right?

Other great pieces by

Mădălin Guruianu

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro