Descoperire majoră: metabolismul atinge maximul la un an și scade abia după 60

17 August 2021

Îngrășarea la vârsta mijlocie nu poate fi pusă pe seama diminuării metabolismului

Un studiu fără precedent al consumului de energie din organismul uman, realizat pe 6.400 de persoane, de la vârsta de opt zile până la vârsta de 95 de ani, în 29 de țări, sugerează că metabolismul rămâne „solid ca piatra” pe tot parcursul vieții. Apogeul activității este la vârsta de un an, între 20 și 60 de ani se menține stabilă și apoi scade inexorabil. Această descoperire oferă noi perspective surprinzătoare despre corpul nostru.

Metabolismul este fiecare picătură de chimie necesară pentru a menține corpul în mișcare. Și cu cât corpul este mai mare – indiferent dacă este vorba de mușchi rupți sau prea multă grăsime pe burtă – cu atât va fi nevoie de mai multă energie pentru a alerga. Așadar, cercetătorii și-au modificat măsurătorile, ajustându-se în funcție de mărimea corpului, pentru a compara metabolismul oamenilor „kilogram cu kilogram”.

Studiul, publicat în revista Science, a descoperit patru faze ale vieții metabolice:

  • de la naștere la vârsta de un an, când metabolismul trece de la același metabolism cu cel al mamei la un nivel cu 50% mai mare decât cel a adulților;
  • o încetinire ușoară până la vârsta de 20 de ani, fără creșteri în timpul tuturor schimbărilor de pubertate;
  • nicio schimbare între 20 și 60 de ani;
  • un declin permanent, cu scăderi anuale care, până la 90 de ani, când metabolismul ajunge cu 26% mai mic decât la jumătatea vieții.

Cum se schimbă metabolismul cu vârsta

portocaliu – consumul de energie

albastru – nivelul grăsimii corporale

roșu – incidența bolii cronice 

„Este o imagine pe care nu am mai văzut-o până acum și există o mulțime de surprize în ea. Cel mai surprinzător lucru pentru mine este că nu există nicio schimbare de-a lungul vârstei adulte – dacă vă confruntați cu o îngrășare la mijlocul vieții, nu mai puteți da vina pe o rată metabolică în scădere” a spus unul dintre cercetători, prof. John Speakman, de la Universitatea din Aberdeen.

Alte surprize au venit din ceea ce studiul nu a găsit. 

  1. Nu a existat nicio creștere metabolică nici în timpul pubertății, nici în timpul sarcinii și nici o încetinire în jurul menopauzei. Metabolismul ridicat din primii ani de viață subliniază, de asemenea, cât de important este un moment în dezvoltare și de ce malnutriția copiilor poate avea consecințe pe tot parcursul vieții.

„Când oamenii vorbesc despre metabolism, ei se gândesc la dietă și exercițiile fizice – dar este mai adânc de atât, de fapt vă urmărim corpul, celulele, la locul de muncă”, a declarat pentru BBC News prof. Herman Pontzer, de la Universitatea Duke. “Celulele sunt incredibil de ocupate la un an și, când vedem declinuri odată cu înaintarea în vârstă, vedem de fapt că celulele tale nu mai funcționează”.

  • Înțelegerea deplină a schimbării metabolismului ar putea avea implicații în medicină. Prof. Pontzer a spus că ar putea ajuta la dezvăluirea faptului că cancerele se răspândesc diferit pe măsură ce metabolismul se schimbă și dacă dozele de medicament ar putea fi ajustate în diferite faze. Și chiar se discută dacă medicamentele care modifică metabolismul ar putea încetini bolile bătrâneții.

Doctorii Rozalyn Anderson și Timothy Rhoads, de la Universitatea din Wisconsin, au declarat că studiul „fără precedent” a dus deja la „noi perspective importante despre metabolismul uman”. Și „nu poate fi o coincidență” – bolile de bătrânețe au început în timp ce metabolismul a scăzut.

  • Epidemie de obezitate – Profesul Tom Sanders, de la King’s College din Londra, a declarat: „Interesant este că au găsit diferențe foarte mici în cheltuielile totale de energie între viața adultă timpurie și vârsta mijlocie – un moment în care majoritatea adulților din țările dezvoltate se îngrașă. Aceste descoperiri ar susține opinia că epidemia de obezitate este alimentată de aportul excesiv de energie alimentară și nu de o scădere a cheltuielilor de energie.”

Dr. Soren Brage, de la Universitatea din Cambridge, a declarat că cantitatea totală de energie utilizată a fost „extrem de dificil de măsurat. Trebuie să ne îndreptăm urgent atenția nu numai asupra crizei energetice globale definită de arderea combustibililor fosili, ci și a crizei energetice cauzată de arderea insuficientă a caloriilor în propriul corp”.

sursa



Citiţi şi

Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea

“Ce să fac ca să slăbesc? Ce să mănânc? Dă-mi o listă!” Iată lista doctorului Adrian Copcea

Un mesaj de la Catherine, Prințesa de Wales

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro