Franțuzoaicele au fost dintotdeauna niște femei intrigant de chic. Nu poți să nu te-ntrebi cum fac, ce secrete ascund, ce trucuri folosesc, cum reușesc să se evidențieze în fața tuturor celorlalte. Așa că am pornit o „investigație” și am început cu un articol publicat în 1982, în revista Cosmopolitan („Secrets of French Girls” de Ellen Wallace). Încă de la început, am fost surprinsă de cât de actuale sunt observațiile făcute în urmă cu 34 de ani (!).
Secretele franțuzoaicelor
1. Preferă să cumpere haine scumpe și de calitate. Indiferent de categoria socială și de lărgimea buzunarului, consideră că „sunt prea sărace ca să cumpere lucruri ieftine”. Mai degrabă investesc într-un singur obiect vestimentar pe care să-l poată purta și peste 5 ani, decât să cumpere mai multe și de mai proastă calitate. Dacă peste câțiva ani li se modifică fizicul, merg la croitor pentru retușuri, atâta timp cât haina încă arată bine.
2. Hainele croite mai degrabă în linii simple și în culori neutre sunt inviorate prin adăugarea de accesorii chic: eșarfe, curele, pălării (dar niciodată cu pene sau panglici stridente), bijuterii XXL, decorative, dar cel mult două elemente de acest tip, pentru a se evita supraîncărcarea outfit-ului.
3. Evidențiază un sigur element al corpului. De exemplu, dacă ți-ai pus cei mai frumoși pantofi, care te avantejează, atunci te îmbraci de așa natură încât să-ți pui doar picioarele în evidență. Ciorapii se află la loc de cinste în garderobă: mulți și diversificați. Restul hainelor rămân „low profile”; Dacă ai o talie frumoasă, te îmbraci în pantaloni negri, îți pui un pulover subțire, și deasupra lui îți încingi mijlocul cu o centură aurie.
4. În cazul câtorva kilograme în plus, acestea nu sunt ascunse sub haine largi și informe. Pantalonii sau rochiile croite pe măsură, nici prea strâmte, nici prea largi, dar cu o linie clar definită sunt de preferat.
5. Mai rar poartă haine în culori pastelate. Spre deloc. Acestea sunt aplicabile, mai degrabă, accesoriilor. Dar nu le place nici să șocheze prin culori tari sau tăieturi excentrice și preferă croielile clasice. Vor să fie seducătoare, dar într-un mod subtil.
6. Tot ce pun pe ele trebuie să fie curat, eventual călcat, pantofii lustruiți, nimic neglijat, nimic lăsat deoparte.
7. Se îmbracă în primul rând pentru ele. În lucruri care le avantajează, le plac și se potrivesc cu personalitatea lor. Moda vine pe planul al doilea. Pe primul se află individualitatea, originalitatea. Este vorba transpunerea în haine a identității proprii.
Am mers pe firul timpului în continuare, din 1982 și până în prezent. Aceeași preocupare față de decriptarea chic-ului tipic franțuzesc rămâne o constantă. Subiectul este analizat pe toate părțile în toate revistele celebre: Vogue, Vanity Fair, Life Magazine etc. Din tot ce am citit în paginile lor, am mai izolat câteva amănunte importante.
Educația chic
În primul rând, se pare că arta purtării hainelor și stilul sunt, pentru franțuzoaice, lucruri tradiționale, transmise din mamă în fiică. Domnișoarele în devenire sunt sfătuite de mici în legătură cu ce este potrivit sau nepotrivit, ce cu ce se poate combina sau nu, care sunt croielile care le avantajează. Sunt învățate că la baza unui outfit se află albul, negrul, albastrul-navy, roșul-burgundy și bejul. Și, uite-așa, începe să se contureze stilul personal. Vorbim, deci, despre o adevărată educație chic. Acest chic, spre deosebire de termenul de „eleganță” (mai pretențioasă, mai căutată și mai costisitoare), se definește printr-un simț al proporțiilor, aplicat din cap până-n picioare. Femeia chic are un aspect natural și armonios, pe care și-l păstrează de dimineața până seara. Dar nu iese din casă nearanjată sau neglijentă. Chiar dacă merge doar la piață. Iar machiajul, oricât de puțin și natural, este un must.
Franțuzoaicele au mare grijă de fața, corpul și părul lor. Cel mai important lucru este să fie bine îngrijite. De aceea, mersul la coafor și la saloanele de înfrumusețare este un obicei, nu o excepție, doar pentru zile mari. Pentru asta AU timp întotdeauna, nu ÎȘI FAC timp. Știindu-se bine îngrijite, sunt mult mai încrezătoare în ele însele, fapt care transpare în atitudinea pe care o afișează.
Dacă ar fi să fac un top al priorităților franțuzoaicelor din punct de vedere estetic, acesta ar fi următorul:
1. Pielea, părul și unghiile. Întotdeauna îngrijite. Machiajul minimalist, de preferat natural, culori pale. Singura excepție o face ocazional rujul roșu, simplu. O tradiție a lor și asta.
2. Parfumul ca marcă personală („O femeie care nu poartă parfum nu are niciun viitor”, spunea Coco Chanel).
3. Hainele, pantofii și accesoriile.
Surprinzător sau nu, hainele vin pe locul 3, după celelalte două elemente al căror rezultat este ATITUDINEA. Siguranța de sine, dezinvoltura, stilul personal fac parte dintr-un tot.
Un alt element important, devenit chiar subiect de carte (best-seller-ul „Forever Chic: Frenchwomen’s Secrets for Timeless Beauty, Style, and Substance” de Tish Jett) este personalitatea acestor femei. Câteva puncte definitorii sunt izolate de data aceasta de către un bărbat (Clinton Kelly – „Secrets of french style”), cu referire la conținutul cărții amintite mai sus:
– Încrederea în sine („O franțuzoaică nu va întreba niciodată un bărbat dacă i se pare că s-a îngrășat”).
– Moderația este un reflex. Se aplică la mâncare, alcool, haine, machiaj.
– Nu se lasă influențate de trenduri. Preferă să își aleagă singure croitorul, nutriționistul, cosmeticiana și să aplice programe personalizate. Iar dacă vor să se îmbrace un pic mai altfel într-o seară specială, mai degrabă urmează sfaturile unei prietene al cărei stil îl admiră, decât să ia la răsfoit revistele de modă.
– Își organizează foarte bine programul, în așa fel încât să nu le pască pericolul de a deveni neglijente.
– Au grijă să își „mobileze” și interiorul. Indiferent câte lucruri au de făcut, întotdeauna își vor strecura în program o carte, un spectacol, o călătorie. Astfel, se asigură că sunt interesante și ca persoane, nu doar ca femei, prin ceea ce au de împărtășit.
În final, după tot ce am citit despre stilul franțuzoaicelor, cel mai edificator citat mi s-a părut următorul:
„Ceea ce ne dorim este să fim noi însene – nu o versiune mai bună a noastră. Preferăm să ne creăm obișnuințe, în loc să încercăm să facem schimbări. Așa că ne spunem: ce fel de stil aș putea să aplic la această față, la acest păr? Asta este mentalitatea 100% franțuzească”.
(Violette, make-up artist, într-un interviu publicat în revista Vogue – „The French Girl Beauty Rules: Makeup Artist Violette Shares Her 8 Essential Secrets”)
Citiţi şi
Acolo unde este o rochie, este și o femeie. Dacă nu există femeia, nu există nici rochia!
Despre farmecul burghez al discreției
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.