De Ziua Internațională a Reconstrucției Mamare, întâlnire cu dr. Ina Petrescu, femeia care a reîntregit 400 de femei

16 October 2024

Octombrie e luna conștientizării cancerului de sân ca cea mai frecventă formă de cancer la femei și principala cauză de deces. Statisticile încă arată rău. Cu o incidență în creștere, nu credem că mai e azi cineva care să nu aibă în cercul familial ori de prieteni, colegi, uneori șocant și inexplicabil de tânăr, o femeie care să fi primit diagnosticul de cancer. Cineva care să nu fi citit în social media despre bătălia pentru viață, câștigată sau pierdută de o femeie. Din afară, uneori, te gândești că poate e prea mult, dar mereu e o parte care ajută – lumea află, se întristează, dar se și îngrijorează, și face pasul acela atât de necesar al controlului preventiv. Avem câteva date care ajută la conturarea unui tablou sinoptic al răspândirii acestei maladii și ce e de făcut pentru a reduce incidența și mortalitatea, le găsiți la finalul acestui material. Pentru că azi, 16 octombrie, e Ziua Internațională a Reconstrucției Mamare și o vom sărbători ca pe o victorie a fiecărei supraviețuitoare care a avut parte de această experiență prin care și-a redobândit feminitatea.

Ziua Internațională a Reconstrucției Mamare este o ocazie de a educa femeile despre opțiunile de reconstrucție de după boală, de a vorbi despre îngrijirea pacientelor și despre cercetarea în domeniu. Ziua aceasta își va fi împlinit menirea când fiecare pacientă va afla despre opțiunile de reconstrucție a sânilor din momentul diagnosticării. Pentru că reconstrucția sânilor face parte din abordarea și tratamentul complet pentru pacientele cu cancer de sân. Ele trebuie să afle că au acest drept.

Experiența diagnosticului, a tratamentelor, a mastectomiei care mutilează corpul, prăbușește psihicul și fragilizează emoțional femeile, generează negreșit o depresie imposibil de dus fără sprijin medical. În acest moment de cumpănă, sprijinul psihologului clinician face o diferență enormă. Dar în toate situațiile, fericite (când partenerii rămân alături în această călătorie spre vindecare) și mai puțin fericite (când, neiubind îndeajuns, dezertează), există zeci de mii de femei care susțin cu mâna pe proteza stângă că reconstrucția e un antidepresiv miraculos.

Într-o notă în mod necesar optimistă, vom vorbi din nou cu Dr. Ina Petrescu despre reconstrucția mamară, operația care reîntregește fizic și reechilibrează emoțional și care a devenit între timp marca ei profesională și de suflet. Pentru că de zece ani, Ina Petrescu a făcut 400 de reconstrucții mamare – atât simultane cu mastectomia, cât și secundare.

Femeia care reîntregește femei

Da, Ina Petrescu reîntregește femei.

“Văd adesea cu bucurie cum femeile renasc – dacă la primul consult vin la mine cu urmele neplăcute ale chimioterapiei (atât de necesară!) – palide, fără păr și fără gene -, la controlul de șase luni intră în cabinet o persoană total diferită – veselă, radioasă și cochetă.”

Iar cele care i-au trecut prin mâini o asemuiesc cu bunătatea întruchipată, cu o atingere de înger, cu o ființă luminoasă, care și-a clădit și consolidat cunoașterea pe un har. Altă explicație nu e.

Facem o paranteză mică, întru susținerea acestei caracterizări. Întâmplarea a făcut să cunosc o fostă pacientă – Mica Căplescu. Care crede cu forța multiplicată a unei supraviețuitoare de cancer că întâlnirea cu Ina Petrescu a fost providențială. I se aprind luminițe în plus în ochi și emoția din glas sporește când o pomenește. Mica a renăscut rapid după intervenție. Nici înainte, în timpul tratamentelor care sperie pe oricine, cochetăria, voința, credința și speranța n-au părăsit-o de tot. Contează enorm moralul și sprijinul pe care îl primești. Ea a fost diagnosticată acum patru ani, a făcut reconstrucția după doi ani. E cancer free și toată numai zâmbet și energie. Mica a răsturnat cu curaj clepsidra și numărătoarea anilor a reînceput. Să mai curgă încă o jumătate de veac! Femeile care trec printr-o asemenea încercare prețuiesc apoi diferit totul, pe ele în primul rând, simt cui merită să mai dăruiască timp, afecțiune, atenție. Și viața are alt gust. 🙂 De ce am aștepta oare o cumpănă ca să învățăm asta? Închidem mica paranteză.

Să revenim la importanța acestei zile dedicată reconstrucției mamare și la expertiza Inei Petrescu. Vorba aceea, ce o recomandă… 🙂

“Reconstrucția mamară este un capitol aparte al chirurgiei plastice și presupune rezolvarea multor situații dificile; de aceea curba de învățare este mai lungă și totodată este nevoie de mentorat în acest sens – respectiv un stagiu de supraspecializare într-un centru dedicat – așa cum am fost în Marea Britanie la Centrul St Andrew’s, unde am avut privilegiul să învăț de la unii din cei mai mari chirurgi reconstructivi. Am și eu, la rândul meu, privilegiul de a forma tineri medici cu care lucrez în echipă – ceea ce pentru mine este neprețuit.”

Ina Petrescu ne-a explicat apoi, pe scurt, evoluția acestui procedeu chirurgical.

“Dacă în urmă cu 10 ani majoritatea reconstrucțiilor erau exclusiv secundare – la un interval de timp după mastectomie, acum – din fericire – majoritatea reconstrucțiilor sunt simultane cu mastectomia – fapt benefic pentru starea psihică a pacientelor care atunci când se trezesc din operație au sân.

Reconstrucția sânului se poate face fie direct, cu ajutorul implanturilor, sau în combinație cu țesuturile proprii (lambouri de pe spate). Atunci când se folosește excesul de piele și grăsime de pe abdomenul inferior, operațiile sunt laborioase de transfer liber micro-chirurgical, iar rezultatele sunt integral naturale. Cele mai dificile cazuri sunt cele după radioterapie când țesuturile nu mai au elasticitate și este necesară folosirea lor  pentru a crea un nou sân.

Reconstrucția mamară înseamnă calitatea vieții și cu certitudine ajută mult că o femeie să meargă mai departe.

În România, funcționează de zece ani Programul Național de Reconstrucție Mamară. Care însă nu acoperă în integralitate diferite situații cum ar fi reconstrucția după mastectomia profilactică necesară în cazurile cu prezența oncogenei BRCA. Tocmai pentru a compensa această situație specială, a apărut o inițiativă privată,  deja foarte cunoscută, Asociația Zetta, care rezolvă pro bono, din 2017, un anumit număr de cazuri în fiecare an, în luna octombrie.

“În spitalul Zetta, am privilegiul de a forma o echipa mixtă împreună cu colegi chirurgi oncologi care efectuează mastectomia cu păstrarea pielii, precum și identificarea ganglionului santinelă prin tehnici de ultimă generație, neinvazive. Este deja o rutină să facem acest tip de intervenții, astfel încât tratamentul chirurgical al cancerului mamar este azi o poveste mult mai frumoasă.”

Mulțumim, Ina Petrescu, pentru toată bucuria pe care ai adus-o celor 400 de femei! Multiplicată negreșit de bucuria celor care le iubesc. Încă o dată, se adeverește că “dar din dar se face Rai”.

În altă întâlnire, în altă zi din an, vom vorbi și despre alte genuri de armonizări ale trupului ori chipului femeilor, dintre cele la care mergi de plăcere ca să mai iei o gură de apă din fântâna tinereții. Pentru că Ina Petrescu, Doctor în științe medicale și medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, înfrumusețează femei. Aici

***

Scurtă pledoarie pentru prevenție

– alimentaţie corectă

– activitate fizică

– autoexaminarea lunară a sânilor (70% din cazuri sunt depistate prin autoexaminare, dar, atenție, nu toţi nodulii pot fi descoperiți astfel)

– o dată pe an, ecografie mamară, mamografie sau chiar RMN pentru pacientele cu risc cu vârsta peste 50 ani

– dacă există precedente în familie, recomandarea de screening se face de la 30 de ani.

Situația cancerului de sân (datele promise la început)

Statisticile referitoare la prevalența și incidența în cazul cancerului de sân (prevalența se referă la cazurile existente, incidența, la cazurile noi) oferite de INSP (Institutul Național de Sănătate Publică) se opresc la intervalul 2011-2020. Aici există statistici actualizate pe țări, contra cost.

Statisticile americane sunt la zi și rolul lor e clar evidențiat: conștientizarea faptelor și statisticilor referitoare la cancerul de sân în Statele Unite este esențială în abilitarea persoanelor să ia decizii informate cu privire la sănătatea lor. Pe scurt, așa arată: “Una din opt femei din Statele Unite va fi diagnosticată cu cancer de sân de-a lungul vieții. În 2024, se estimează că 310.720 de femei și 2.800 de bărbați vor fi diagnosticați cu cancer mamar invaziv. Cresc șansele să cunoașteți cel puțin o persoană care a fost personal afectată de cancer de sân.

Dar există speranță. Când este “prins” în stadiile sale incipiente, localizate, rata relativă de supraviețuire la 5 ani este de 99%. În ultimii ani, progresele în metodele de detectare și tratament precoce au crescut semnificativ ratele de supraviețuire a bolnavelor de cancer de sân, iar în prezent există peste 4 milioane de supraviețuitori ai cancerului de sân în Statele Unite.

Statisticile europene ne poziționează printre țările cu cele mai scăzute  rate de incidență, dar cu o rată standardizată a mortalității peste medie. Paradoxul vine din rata de screening mamografic la segmentul de vârstă  50-69 de ani cea mai scăzută din Europa – 9% comparativ cu 60% media europeană. „Anual, peste 12.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân și aproape 90% sunt depistate în stadii avansate (II, III, IV)” – FABC (Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer).

În lume, statisticile oferite de Organizația Mondială a Sănătății pentru perioada 2022-2024 poziționează cancerul de sân pe locul doi ca incidență pentru ambele sexe, toate vârstele (cazuri noi 2,3 milioane) și pe locul patru după mortalitate (666.000).

***

În lume, la 3 minute, o femeie e diagnosticată cu cancer de sân. Mergem pe stradă și nu știm de unde vine tristețea din ochii unor trecătoare. N-o să le oprim să le întrebăm, ar fi nedelicat, nepoliticos, dar pe cunoscutele noastre le putem întreba, îndemna, susține emoțional.

Vă spuneam la începutul acestui articol că unele femei povestesc singure în social media despre călătoria lor spre vindecare. Povestea unora se termină brusc, dar unele confesiuni sunt lecții de manual. Unele supraviețuitoare aleg să se pună în slujba celorlalți, învață și devin chiar navigatori de pacienți oncologici. Vorbesc cât pot de mult despre etapele ce trebuie parcurse, cu informații utile și mesaje puternice de activare a dorinței de a trăi o viață lungă și bună. Or, pentru asta e nevoie de atenție oferită stării de sănătate. Nu sunt vorbe goale și recunoaștem în sinea noastră că sănătatea ar trebui să urce în topul priorităților, și ne promitem că de mâine… De dragul nostru, de dragul celor care ne iubesc, trebuie s-o și facem. Vești bune să primiți la controalele medicale periodice!



Citiţi şi

Cum să îți menții încrederea în tine după o mastectomie

Primul hub medical de Chirurgie Plastică din România își consolidează echipa de parteneri

Ce trebuie să știi despre rezultatele examinărilor imagistice ale sânilor

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro