De vorbă cu Esther Perel: sex, putere, libertate

24 June 2016

Psihoterapeut intercultural, Esther Perel s-a impus la nivel internațional prin felul în care a redefinit sexualitatea, ca vitalitate erotică, o formă de conexiune de tip superior, tipică doar ființelor umane. În timp ce animalele fac sex, spune ea, oamenii se caracterizează prin erotism, care este un mod de transgresiune, o poveste, în care fiecare om aduce propria sa contribuție, exprimă propria sa individualitate ascunsă, pe care uneori nu o exprimă altfel, în viața de zi cu zi. Dar este o poveste construită într-o relație, cu reguli și cu drepturi.

De aceea, în această „eră a plăcerii” în care a intrat, omul are nevoie de emancipare, de eliberare, de găsirea unei expresii de sine autentice, are nevoie să afle cum să împace „dorința” și „dragostea”. Despre aceste lucruri – și multe altele – Esther Perel vorbește inteligent, efervescent și direct în cartea sa „Inteligența erotică: reconcilierea vieții erotice cu viața de familie”, apărută la noi la Editura Curtea Veche, în conferințele și interviurile sale.

Oana Marinescu Esther Perel

Oana Marinescu și Esther Perel, foto: Cosmin Tuduran

Am vorbit despre locul sexualității în exercitarea puterii și a controlului asupra unei societăți – prin politică și religie – și despre modul în care putem folosi dorința sexuală pentru a redefini umanitatea pornind de la drepturi și plăcere.

(…)

Am discutat despre „predicatorii momentului” și rolul lor într-o societate în care preoții nu mai pot da toate răspunsurile; despre educația sexuală pe care o dă biserica și impactul ei asupra societății – o formă de control social -; despre pornografie și impactul ei; „hook-up culture” – curentul la nivelul tinerei generații de a se limita doar la contacte sexuale, fără vreo implicare emoțională; opoziția dintre cele două ideologii ale momentului: consumerism și fundamentalism; emanciparea femeii și dificultatea bărbaților de a relaționa cu o femeie emancipată; educarea copiilor și a oamenilor în sensul emancipării sexuale; metode de spargere a tabuurilor și a ordinii sociale.

Și ca să fie teaser-ul complet, redau mai jos unul din citatele mele favorite din acest interviu. Poate fi un răspuns puternic la adresa pseudo-moraliștilor care se agită să țină copiii în ignoranță, privându-i de accesul la educație sexuală, în timp ce societatea îi expune unui discurs profund sexualizat, zi de zi și pe toate canalele. Ei spun că le apără moralitatea, dar de fapt nu îi lasă să se protejeze și să se definească pe sine într-un mod echilibrat, care cuprinde respectul pentru sine și pentru celălalt, adică tocmai elementele unei conștiințe morale:
„Sexul este parte dintr-un sistem de relații. (…) Vine cu norme, cu reguli, cu o cultură, cu drepturi, este parte a unui sistem. (…) Linia de mijloc este cea în care înțelegem plăcerea și conectarea ca drepturi fundamentale ale omului. Dreptul de a spune „nu”, de a pune limite, de a invita, în loc de a forța, aceasta este linia de mijloc.  Este o combinație între drepturi și plăcere. Mai întâi ai nevoie de drepturi, iar apoi ai nevoie de frumusețe. Este protecția și aventura”.
***
(…)
OM: Vorbeați mai devreme despre sexualitate ca o formă de expresie de sine a unei femei. Dintr-o perspectivă sistemică, o femeie cu o sexualitate împlinită poate să fie un om mai bun, să joace un rol mai bun în viața ei sau în societate?
EP: Desigur! Cu cât o femeie are o experiență sexuală mai bună, cu atât este mai conectată la nevoile ei, va fi mai puțin bolnavă, mai puțin deprimată, va fi capabilă să dea mai mult copiilor ei, pentru că nu va mai spune doar „Vai, mă sacrific pentru ei!”. Probabil că va da mai mult partenerului său, dar și ei înșiși. Va fi mai emancipată, mai angajată politic.
 
Sexualitatea atinge totul. Pentru că atinge concomitent pilonii spiritual, mental, emoțional și fizic. Sunt puține lucruri care mai ating acești patru piloni în același timp. De aceea sexul a fost utilizat ca un instrument de oprimare! 
 
Cineva a înțeles asta. Dar reversul medaliei este că dacă deschizi această cutie, dacă schimbi sexualitatea oamenilor, poți să le schimbi viața: le schimbi stima de sine, conștiința valorii personale, simțul propriului lor rol în lume. Le schimbi simțul propriilor lor drepturi! Este atât de puternic!
Michel Foucault a înțeles-o cu mult înainte și eu nu pot decât să fiu de acord cu el: Sexul este putere! De aceea fiecare regim folosește sexul pentru a exercita puterea, fie ca e vorba de religie, politică, ISIS, sau oricum am vrea să-i spunem. Este vorba de libertate și de putere, de amândouă!
***
Vă invit să citiți interviul în integralitatea lui aici. La bună lectură!
Mulțumesc, Oana Marinescu! 



Citiţi şi

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Să ne mai lăsăm și duși de val…

De ce și-ar face cineva implant de păr – convingeri, pe bune!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro