De unde au răsărit, frate, toți piticii ăștia?

17 March 2015

Mihnea RudoiuRecent, am urmărit o comedie clasică, unul din acele filme care se făceau odinioară, acum mulţi, foarte mulţi ani. “It Happened One Night” (1934), cu Claudette Colbert şi un Clark Gable tânăr, mai tânăr decât Rhett Butler din “Gone With the Winds”, deşi la fel de urecheat ca acolo.

Nu despre film doresc însă a vă vorbi, deşi vi-l recomand, ci despre o anume situaţie care mi-a atras atenţia. În autobuzul care-i ducea pe cei doi protagonişti către New York, ce credeţi că făcea personajul lui Clarkie? Nu, sunt sigur că nu vă veţi prinde, aşa că vă spun eu: fuma. E drept, pipă, dar contează? Un autobuz plin până la refuz, iar el fuma lângă fermecătoarea Claudette, că, nah, scenariul făcuse ca cei doi să aibă locuri alături. Iar Claudette dormea ca un îngeraş lângă el.

Acum, să derulăm filmul încă 40 de minute, să ne oprim într-o cameră pe care cei doi o închiriaseră ca să înnopteze şi să tragem cu ochiul la ce se întâmplă acolo, la fel cum făceau regizorul şi ceilalţi oameni de pe platoul unde se filma scena! Ghiciţi ce făcea Clarkie? De data asta, sunt sigur că v-aţi prins: într-adevăr, fuma. Dar, veţi zice, cu siguranţă că dăduse măcar drumul la geam. Niet, ferestrele erau închise. Şi trăgea din pipă ca un turc, fără pic de jenă. Dar micuţa Claudette, ce ziceţi, era deranjată? Era, desigur, însă nu din pricina fumului, ci a altor chestii, ce aveau legătură cu întâmplările prin care trecuseră amândoi.

Măi, să fie !

Practic, în acel film, mi-am dat seama, nu era personaj care să nu fumeze. Trabucuri, pipă, ţigări, de toate. Parcă vizionam o odă închinată fumatului fără frontiere. Nu se ţinea cont de graniţele rasiale, de sex, de naţionalitate…

Într-o lume mult prea agitată, stresată şi stresantă, ţigările erau – în perioada interbelică – o alternativă la relaxare. Uneau pe toţi sub un binecuvântat nor de fum, pulverizat cu poftă dintre buze obosite să tot croncăne cuvinte care fie n-ajungeau unde trebuie, fie ajungeau răstălmăcite, fie oboseau destinatarul, fie îl oboseau pe cel care le rostea.

D-aia şi trăgeau indienii din pipa păcii şi nu din şpriţul păcii. Pipa era un analgezic mental, împăca spiritele, până deunăzi, vrăjmaşe.

it-happened-one-night

Acum, să facem un alt salt, până-n zilele noastre, şi să vedem ce se întâmplă. În nici un secol, tutunul a devenit inamicul public numărul unu al Terrei, atât de nociv cum numai bomba neutronică s-a mai dovedit a fi.

Dar, înainte de a merge mai departe, aşa, ca să nu avem discuţii, vreau să vă anunţ din capul locului că nu fumez. Puse cap la cap, dăţile când am tras un fum nu totalizează mai mult de trei ţigări. Aşadar, nu fumez, nici nu prea beau şi, sincer să fiu, de când mă aflu în Africa, nici nu… ba da, aici, trebuie să mărturisesc, n-am ce face, mă uit la desene animate. Recunosc, voi trăi un sfert de mileniu.

Revenind la fumat, poate cineva să îmi explice de unde a izbucnit campania asta anti-fumat, care mai că nu trasează un semn de egalitate între dealer-ii de droguri şi producătorii de ţigarete? Înţeleg că fumatul e dăunător, de acord, însă e oare cu mult mai nociv decât douăzeci de pătrăţele Milka pe zi? Decât o sticlă de vodcă pe zi? Decât o sticlă de Cola la 2 litri pe zi? Sau decât 10 şaorma pe săptămână?

De ce, când vine vorba de dulciuri, nu scrie pe niciun ambalaj că produc următoarele boli: a, b, c, d? De ce nu scrie, la fel, pe sticlele de băutură? De ce meniurile din fast food-uri nu sunt însoţite de aceleaşi avertismente?

De ce numai ţigările?

Repet, chiar nu fumez, dar nu înţeleg discriminarea asta între vicii. S-a pus un accent într-atât de disproporţionat pe fumat, că lumea a luat-o razna. Când vine un fumător la mine acasă, se exilează singur-singurel pe balcon, cu viciul după el, între degeţele. Ca un roboţel teleghidat. Ce-ai, mă? îl întreb. Treci încoace, nu vezi ce frig e afară? Nu, nu, mă opreşte el sentenţios, îţi impregnez pereţii cu fum. Bă, eşti cu capu’? Sunt pereţii mei, lasă-mă pe mine să mă-ngrijorez. Nu şi nu, refuză el, de parcă l-aş pune să tragă la galere, nu să stea confortabil pe un scaun, la căldură, şi să fumeze liniştit.

La fel, în instituţiile publice, s-au amenajat locuri speciale pentru fumat, nu cumva vreun fumător înrăit să bage în ceaţă (la propriu) vreo persoană care nu vrea să intre în contact cu fumurile lui. Şi te uiţi la toţi fumătorii, sărmanii, cum stau pedepsiţi într-un colţişor, zece pe metru pătrat, cum făcea învăţătoarea în clasele primare cu elevii neascultători…

Ieşi pe stradă, toate maşinile îţi bagă fumul din ţeava de eşapament în ochi şi-n gură şi nu zice nimeni nici pâs, poluarea industrială îţi încarcă plămânii cu praf toxic, dar să comită careva imprudenţa să fumeze la serviciu în alt loc decât în cele special destinate! Ce tărăboi s-ar naşte! Phiuuuu !

Şi toate reclamele alea anti-fumat… cât mă mai scot din sărite! Ok, am băgat la cap, e naşpa să fumezi, îţi pui sănătatea în pericol şi trăieşti cu 10 ani mai puţin decât ai trăi în mod normal. Am înţeles, puteţi acum lua o pauză? Nu de alta, dar dacă o ţineţi aşa, în scurt timp se va crea impresia că singurul viciu de neiertat de pe planeta asta este fumatul. Inclusiv violatorii vor face mai puţină puşcărie, dacă se va constata că, deşi obişnuiesc să dea în cap femeilor şi să le facă felul, totuşi, nu fumează.

țigară

Când încerc să îmi dau seama cum de s-a ajuns aici, mă tot gândesc că, poate, marii producători de ţigarete au greşit cu ceva guvernului mondial masonic care conduce lumea din umbră de-au asmuţit toate instituţiile statelor şi ONG-urile şi oamenii împotriva lor. Unde mai pui că populaţia înghite orice. Puneţi pariu că, dacă se va incepe o propagandă susţinută în mass-media care să autentifice faptul că, dacă săruţi o persoană cu o carie netratată, există riscul să faci malarie, mai bine de 50% din populaţie, înainte sărute pe cineva, se va opri să-i cerceteze dantura? Iar zicala românească “Calul de dar nu se caută de dinţi” va avea continuarea “…dar iubitul(a) de sărutat, da”?

Din acest motiv, toate persoanele alea care strâmbă din nas când dau de fumători au ajuns să mă calce pe nervi la fel de mult ca simandicoasele alea înnebunite după “healthy food”, al căror stomăcel, vezi Doamne, nu poate suporta nici un aliment dacă nu-i organic!!! De unde au răsărit, frate, toţi piticii ăştia în capul populaţiei? Să fi uitat vremurile când beau apă direct de la robinet şi mâncau creveţi vietnamezi? Sau când ieşeau în cluburi unde abia te vedeai om cu om din pricina fumului? Pricep că e mai bine să alergi un kilometru decât să fumezi o ţigară, pricep că e mai bine să mănânci o pară decât un Toblerone şi că e mai sănătoasă o pară din curtea lu’ mamaie decât o pară de un kil, plină cu E-uri, adusă din Spania… dar când apologia meniurilor vegan se face cu atâta afectare şi aroganţă, când cei care îţi pomenesc despre astea îţi vorbesc de parcă sunt în posesia Sfântului Graal, iar ceilalţi – adoratori infantili ai meniurilor colonelului Sanders, sclavi inconştienţi ai tutunului – sunt nişte rătăciţi de la “mâncarea cea dreaptă” şi “stilul de viaţă cel sănătos”, când transformi cuvântul “eco” într-o religie şi devii un habotnic propovăduitor al acestuia, când, vai, te ia cu leşnicul de la un fum de ţigară, crede-mă, tu ai o problemă mai mare decât mine…

So, please, have a break! And a Kit Kat! Oh, wait, Kit Kat is not vegan !

Okey, then just a break! A big one! 😉



Citiţi şi

Părintele Ionuț Blidar și enoriașii srilankezi

Dispozitivele cu tutun încălzit încurajează exprimarea stilului tău autentic, prin gamele variate de accesorii fashion

Killers of the Flower Moon

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Julie / 17 March 2016 14:50

    Se vede treaba ca locuiti in Congo (parca asa imi amintesc…). De ani buni, in Romania, suntem avertizati in privinta abuzului de sare, alcool, grasimi si, printre ele, nutritionistii ne avertizeaza asupra consumului de zahar. Nu, piticii n-au aparut din neant; au aparut si apar ca urmare a constientizarii diverselor pericole pe care le prezinta consumul excesiv de anumite produse si substante. Dar in timp ce o ciocolata in plus ma afecteaza doar pe mine, tigarile (pe care nu le fumez, de altfel) i-ar afecta pe toti cei din jurul meu. E de bun simt ca placerea mea sa se opreasca acolo unde incepe neplacerea celorlalti.

    Reply
  2. Elena / 22 May 2015 11:53

    E simplu: fumul de tigara afecteaza pe ceilalti. La fel ca si gazele de esapament – de unde taxe mai mari pentru emiteri mai mari. Asa ca, ideal este ca omul sa fumeze oriunde unde nu afecteaza pe ceilalti. Sau sa nu mai fumeze. Eu nu as putea dormi noaptea stiind in ca in fiecare zi (lasand la o parte ce imi fac eu mie, ca ma doare inima cand mananc ciocolata sau beau ceva) “ajut” pe cei din jurul meu sa se imbolnaveasca (mai mult decat o fac deja, consumand, cumparand, aruncand…).

    Reply
  3. Bogdan / 20 March 2015 23:11

    Nu e nici o discriminare intre vicii. Treaba cu anti-fumatul e foarte simpla, logica si de bun simt. Cind maninci Milka, bei Cola, votca, iei droguri etc. o faci doar pe barba ta, pe ficatul tau. Esti singurul afectat. Asta daca nu cumva le bagi Cola si droguri pe git cu forta si altora.

    In schimb, cind fumezi, fumul ala nu intra doar in plaminii tai, ci si in ai celor din jurul tau. Cu sau fara voia lor. Ma obligi pe mine nefumator sa fiu parte la viciul tau. Ma obligi pe mine nefumator sa nu mai intru intr-un club/cafenea sau sa-ti inhalez tie fumul.

    Despre asta e vorba! Fumatul trebuie sa devina asemenea celorlalte vicii: sa-i afecteze doar pe cei care aleg sa-l practice.

    Reply
    • Marcel V. / 11 April 2015 11:27

      La fel si fumul de esapament care ies din trabucurile imense al masinilor. Daca vrei sa-l mirosi, fa acasa la tine in garaj, daca vrei sa mori poti chiar sa tragi o teava de la esapament la tine in masina.

      Reply
  4. irina / 20 March 2015 14:27

    vad ca pe romani ii enerveaza grav tot ce tine de bun simt. principii “stupide” de genul “libertatea mea se termina acolo unde incepe libertatea ta”, pe care incearca sa le aplice popoare mult mai civilizate decat noi, sunt luate in deradere. ca doar in romania bunul simt si respectul nu se aplica, noi fiind mult prea smecheri pentru asta.
    pe scurt, fiecare poate sa faca ce vrea in sufrageria lui. insa in locuri publice incepe libertatea mea de a nu tusi, de a nu ma ustura ochii si de a nu ma intoarce acasa imputita si duhnind pana la chiloti.
    prima data cand am fost intr-un club din lumea civilizata europeana si nu duhnea ca naiba si nu ma usturau ochii aproape ca mi s-a parut ireal…
    ne umflam in pene ca suntem europeni si ne stropsim grav la oricine ne bate obrazul pentru vreo marlanie sau alta, dar cand e vorba sa aratam ca stim ce inseamna respectul uitam brusc ca avem si obligatii, nu doar drepturi…

    Reply
  5. Luminita (nefumatoare) / 19 March 2015 5:52

    Culmea ridicolului in materie de izolare a fumatorilor , am intalnit-o in Germania , unde pe asfaltul peroanelor din gari (cele in aer liber!!!) sunt desenate patrate de 4 mp unde proscrisii fumatori au voie sa exercite viciul…

    Reply
  6. Io / 18 March 2015 19:51

    “Fumatul strict permis”
    http://www.elefant.ro/carti/divertisment/umor/fumatul-strict-permis-5266.html
    Daca ai ajuns sa-ti pui intrebari de ce asa si nu pe dincolo, legate de fumat, atunci poate ca-i mai bine sa citesti cartea. Nu ca ar explica pas cu pas lupta contra fumatorilor, dar povesteste frumos si-ti deschide ochii in domeniu.
    Nu, nu e o carte care te va convinge sa te apuci de fumat. 🙂

    Reply
  7. Bookish Style / 18 March 2015 11:45

    Sunt de acord că ar trebui să se facă campanii şi împotriva celorlalte vicii şi obiceiuri nesănătoase la fel de intensiv ca împotriva fumatului. Totuşi este de apreciat că se încearcă şi doar împotriva fumatului. Sper să se dea mai repede şi la noi legea care să interzică fumatul peste tot în locurile publice. Cei care mănâncă/beau chestii nesănătoase o fac pe cont propriu, nu poluează aerul şi plâmânii nimănui cum o fac fumătorii.

    Reply
  8. Andrei / 18 March 2015 11:44

    Mda! Era si bancul cu barbatul care isi prinde nevasta beata, posedata de mai multi barbati, iar el exclama: O tigara iti mai trebuia si erai chiar curva!

    Reply
  9. Mihaela / 18 March 2015 9:43

    Sa inteleg ca ti se pare normal si ca doi parinti sa fumeze in masina unde sunt si copiii lor, nu? Ca nu vad de ce pe ei i-ai menaja si pe noi ceilalti nu! Si ca sa inteleg mai bine, ar trebui sa ne si placa mirosul ala scarbos sau e suficient sa tacem si sa respiram profund? ….iar in legatura cu ciocolata care intr-adevar nu e foarte sanatoasa, totusi ea nu-i deranjaza pe cei din jur si are si niste beneficii pentru organism; care ar putea fi beneficiile tutunului?

    Reply
  10. Britta / 17 March 2015 22:39

    Problema e ca atunci cand bei, mananci ciocolata…etc iti pui in primul rand sanatatea TA in pericol. Cand fumezi, mai ales in spatiu inchis, ii obligi si pe ceilalti sa fumeze pasiv odata cu tine si sa se expuna la exact aceleasi riscuri la care te expui tu ca fumator. Cu ce drept??? Sa nu mai zicem ca unii au astm sau alte boli respiratorii si le tai aerul din start. Acestia pot alege sa nu se duca in cluburi pline de fum dar…daca merg cu trenul, se duc la servici si ar fi permis fumatul in biroul in care trebuie sa munceasca 8 ore zilnic…etc..(pe vremuri era permis sa fumezi in locuri publice…si era un cosmar pentru un nefumator sa suporte 8 ore zilnic mizeria impusa de altul…au fost cazuri de cancer pulmonar la fumatorii pasivi…si nu putine…)..cu ce drept ii expui la astfel de riscuri?.. Mai sunt si alte aspecte , mai putin vizibile, care i-au deranjat pe mai-marii lumii..un fumator se imbolnaveste de infectii respiratorii mult mai des, acestea dureaza mult mai mult si individul lipseste de la servici, deci nu castiga bani, e insa platit ca are asigurare…in schimb sunt suprasolicitati colegii care raman la munca si care desigur platesc pentru el .Fumatorul bolnav mai ales daca face BPOC sau cancer sau infarct miocardic…plus o multime de alte boli…costa enorm serviciile de sanatate in timp ce fiind cu un picior in groapa desigur nu mai produce nimic..Pe vremea lui Clark Gable nu se stiau inca riscurile produse de fumat. Desigur si industria polueaza, desigur si masilnile scot fum dar lumea ia masuri si in acest sens: se inventeaza filtre, se stabilesc norme de poluare, s-a renuntat la benzina cu plumb, se lucreaza la automobilul electric, se cauta surse alternative de energie nepoluanta…lumea nu a ramas indiferenta. Ca sa revin la fumatorii nostri..teoretic putin imi pasa ca unul alege sa-si distruga sanatatea fumand. E treaba lui…daca o face insa expunandu-ma si pe mine, sau punandu-ma in situatia sa fac ore suplimentare la lucru ca sa compensez lipsa lui ca e bolnav…atunci devine desigur si treaba mea. Nu e egoism..e doar bun simt si “respecta-ma ca sa te respect”… Nu cred ca ar conveni cuiva ca un coleg sa vina la birou nespalat, imputit si plin de paduchi sau raie, sau sa asculte manele date la maxim in birou doar pentru faptul ca el se poate concentra la munca si pe respectivele melodii….Si eu am fost fumatoare…nu mai fumez de peste 10 ani..la nici 30 de ani aratam de 40, tuseam, expectoram ca birjarii, eram mai tot timpul “racita” iar daca trebuia sa alerg 10 m sa prind tramvaiul sau sa urc mai mult de doua etaje imi dadeam duhul…Azi de cate ori ma gandesc, nu-i pot multumi lui Dumnezeu de ajuns ca am reusit sa ma las si nu exista decizie mai buna pe care sa fi luat-o in viata in privinta sanatatii mele decat renuntarea la fumat. Nu am regretat nici macar o singura secunda ! Nu incetez sa ma intreb cum am putut sa fiu atat de tampita sa ma apuc de fumat si sa fumez aproape 10 ani. Nu contest eu dreptul nimanui sa se omoare fumand. Nu ma pot insa mira indeajuns cand face cate unul cancer pulmonar de la fumat si brusc il parasesc afirmatiile de genul “e dreptul meu sa mor cum vreau” lasand loc unor lamentari jalnice “ce rau imi pare ca am fumat”, “vreau sa traiesc, vreau citostatice…dar nu mai exista nicio speranta, dar am auzit ca cu grau incoltit s-au vindecat”…etc…desi cunosteau riscurile..
    Ca sa rezum, domnule Rudoiu-va apreciez articolele si de aceea m-am chinuit aici sa compun…de obicei sunt lenesa la scris- noi cei care nu (mai ) fumam nu vrem sa ne solidarizam si sa ne lasam expusi la belelele produse de fumul de tigara in masa, al celor care fumeaza…ca alegem din cand in cand sa suportam pe timp limitat cate un prieten…e treaba noastra si liberul nostru arbitru…pentru restul…vrem separare dom´le!.. PS : nu v-ar bucura ca un betiv necunoscut sa vomite pe reverul dumneavoastra nu? Cam asa e si cu fumul de tigara al unui neica strain intrat in plamanii mei…:)

    Reply
    • Laura Negoi / 18 March 2015 10:28

      Pe cati oameni cu cancer pulmonar i-ati auzit spunand asta? Haideti sa lasam arogantele astea deoparte, va rog. Si pe mine ma uimeste maxim cum (mai ales) fostii fumatori sunt atat de inversunati in lupta asta cu viciul. Ca, deh, ei au fost destul de puternici incat sa treaca peste. Au urcat cu un pas pe scara evolutiei si au dreptul sa scuipe-n jos cu emfaza. Cu drag, fiica si nepoata de oameni care au murit de cancer pulmonar si stiau clar de ce.

      Reply
      • Britta / 18 March 2015 23:10

        Pe mai toti… avand in vedere ca sunt medic internist si pneumolog si lucrez la urgente….chestia e ca nu am o problema cu cei care fumeaza atata timp cat o fac in locuri in care nu obliga pe nimeni sa le inhaleze fumul…De ce sunt fostii fumatori asa de inversunati ?? O stiu si pe asta…am trait-o pe pielea mea: Dupa ce te lasi de fumat mucoasa respiratorie are nevoie de ani de zile ca sa refaca..In tot acest timp e inca umflata si sensibila ca o rana dar in curs de vindecare.La fumatorii activi aceasta mucoasa e “anesteziata” de fum si gudroane. La cei care nu au fumat niciodata aceasta mucoasa e sanatoasa(daca nu au astm) si deci relativ rezistenta la fum… de aceea pe un fost fumator fumul…de orice fel, il deranjeaza mult mai tare decat pe vremea cand fuma sau cand nu fumase niciodata…Chestie simpla de anatomie…nimic de-a face cu aroganta, scara evolutiei sau scuipat in jos..
        De altfel e corect sa se interzica fumatul in locurile publice unde respira si altii si pot fi afectati…La fel s-a intamplat si cu celelalte vicii…au fost interzise…drogurie…ca drogatii reprezinta multiple pericole pentru oricine…alcoholul…e interzis acolo unde ii poate afecta pe ceilalti: la volan, la lucru….etc..Ti-ar conveni sa te opereze un chirurg beat??

  11. Ana-Maria Ionescu / 17 March 2015 20:52

    YES! ca bine le-ai mai scris… ele… cuvintele… exact ce simteam/gandeam/ma enervam, etc. de o vreme incoace. Eu sunt fumatoare, e drept, si as parea partinica. De la un nefumator vine mult mai bine. Si, da, nu e vorba numai de fumat, ci de toate celelalte.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro