De ce #rezist

15 February 2017

Andrei 21. Pentru că Guvernul Grindeanu trebuie înlocuit. Nu poți rămâne – tu, societate – într-o permanentă stare de veghe, de frică să nu te trezești cu brațul lung al statului scormonind, la adăpostul întunericului, prin buzunarul dumitale. Nu e nimic de negociat aici.

2. Pentru că Majoritatea din Parlament (PSD-ALDE) trebuie să mai încerce până găsește, în sine, alți oameni, cu care se poate pleca de la premisa de bună-credință. Guvernul Grindeanu nu mai poate fi girat. Încrederea se pierde o singură dată. Alegerile anticipate, deși s-ar impune (pentru că nu era nicăieri menționată în programul de Guvernare legalizarea furtului) nu rezolvă problema politicului românesc pe termen mediu și lung. Fiindcă alternativele la PSD-ALDE sunt palide. O Opoziție reală și masivă la politica de rapt practicată în ultimele trei decenii nu există deocamdată (deși se naște, dar se naște greu). Așa au tot fost posibile atâtea pălării pe capul sărmanei Marii unice.

3. Pentru că sunt cetățean cu drepturi depline, fără condamnări penale, ba chiar și autonom. Din această poziție, ești obligat să aperi principiile de bază ale statului de drept. Dacă aș tăcea acum, ar însemna că am meritat tot ce am trăit nedrept în România și – oho – tot ce voi mai trăi. Și înțeleg. Înțeleg că printr-o alba-neagra de comuna Gratia, marele lider al Puterii, condamnatul penal Liviu Dragnea, tocmai opune, așa cum bine s-a constatat, democrația statului de drept. Cu alte cuvinte: să câștigi alegerile nu înseamnă să câștigi dreptul de a guverna după bunul plac, în interesul unor particulari, printre care, cu voia dumneavoastră, te afli primul pe listă. Ține de abecedarul democrației. Mai mult, alegerile au fost câștigate urât, cu o retorică național-ceaușistă, cu intoxicări mediatice, posibile prin anihilarea unor organisme de stat (CNA, înainte de toate).

rezist

sursă foto: rezist.strikingly.com

4. Pentru că, la rigoare, alegerile au fost câștigate nu de PSD-ALDE, ci de românii absenți de la vot, loviți de lehamite sau de nepăsare. Ei au majoritatea absolută, și aceasta înseamnă, în egală măsură, o tragedie și o oportunitate. Acești oameni pot fi întorși în viața comună. Pentru aceasta e nevoie – înainte de orice – ca politicul să se întoarcă spre cetățean. Politicul care nu servește cetățeanul trebuie să dispară, pur și simplu nu mai sunt dispus să accept așa ceva.

5. Pentru că politica de cadre a Partidului (indiferent ce nume i s-a tot dat) este scandaloasă. Numirea în funcții publice a unor semianalfabeți lacomi, a unor agresivi, a unor inculți, a unor aroganți sfidători, ridicați prin trucrarea tuturor etapelor devenirii lor este suficientă cât să oblige oamenii cu un minim de bun-simț să emigreze într-o Românie mică, de uz personal, departe de toată această cloacă. Dar acest Exil interior – în care atâția ne aflăm – este și cea mai mare dintre greșelile pe care le puteam face. Căci toate aceste personaje, de o scandaloasă incompetență, trebuie eliminate din viața publică și nu vor pleca de bună voie. Lichelele nu renunță. O societate care nu reacționează nu poate face niciodată o schimbare. Și așa ajung și directorii de spitale și directorii de teatre și directorii de grădinițe și directorii de la drumuri și poduri să se comporte ca niște vătafi, așa iau în stăpânie o moșie, pe care sufletele moarte fie se dedau, fie tac, se resemnează, înghit, disperă și continuă să tacă. Iar cei care nu mai pot duce pur și simplu sunt obligați să evadeze, așa cum se evadează de pe orice plantație de sclavi. Statutul de cvasicolonie al României în atâtea chestiuni economice trebuie și el lămurit. Dar e nevoie, în prealabil, de competență și onestitate în treburile publice. Anticorupția, singură, nu rezolvă marile probleme socio-economice ale României. Trebuie început de la bază, iar la bază sunt sărăcia și lipsa de educație.

6. Pentru că România încă nu are nicio direcție clară – în afară de cea euro-atlantică (chestionată, și ea, puternic, într-un context geopolitic mult mai nefavorabil nouă decât acum cincisprezece ani). Dar, dincolo de asta, cine suntem noi? Suntem o societate deschisă sau dimpotrivă? Există atât de multe alegeri nuanțate care trebuie făcute. Îmi pasă.

7. Pentru că există milioane de români – în România și în afara granițelor – care știu bine că drumul pe care se află țara asta acum duce într-o prăpastie. Și nu pot să le fiu împotrivă.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Înduioșătoarea poveste a lui Diego

Nostalgia. Ce ne mai leagă când nimic nu ne mai leagă?

Începe școala. Ce începe de fapt?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro