De ce ratați relațiile cu noi

30 April 2015

Radu BradO mare inepție apărută odată cu existențialismul din anii ’40 și continuând apoi cu feminismul din anii ’50-’60 este intenția femeii de a schimba bărbatul pe care-l iubește. Bărbatul este om și ca orice om se schimbă natural ca reacție la mediu. Nu e vina lui că este într-un fel sau altul. Singurătatea generațiilor actuale se bazează pe aceste imense greșeli de atitudine față de viață. Un bărbat trebuie iubit pentru ceea ce este nu pentru ce crezi tu ca vei face din el. O eroare de logică formală este aceea că, dacă acceptăm ideea că în spatele oricărui bărbat de succes se află o femeie puternica, este valabil și că o femeie puternică poate face orice bărbat să aibă succes! O întoarcere la manualul de logică din liceu va explica greșeala.

Femeia se plânge că a fost înșelată în toate relațiile. Crede că va putea trece peste asta. Va putea, dar numai Dumnezeu știe cu ce cost psihologic și cât de rănită este inima ei. Este un risc real să nu se mai poată îndrăgosti ușor și poate va rata șansa de a fi fericita vreodată. Eroarea mi se pare evidentă. Nu este nici vina lui (lor), nici a ei, ci a atitudinii. Femeile intră ușor în relații, mai ales când sunt la începutul vieții sexuale, alegându-și partenerul dupa criterii greșite si mai ales mințindu-se singure și acceptând să fie mințite.

Citește și Ce facem cu foștii.

Bărbații cuceritori din toate timpurile au aplicat o metoda extrem de banală, aceeași mereu. Au profitat de tendința femeilor de a fi extrovertite și au ascultat nevoile lor după care nu au făcut altceva decât să se prefacă. Cei care reușesc asta natural, talentul histrionic este larg răspândit, mai ales dacă sunt atrăgători fizic și acordă și atenție aspectului lor, inclusiv vestimentar, câștigă întotdeauna inima femeilor.

Mă întreb dacă bunicile noastre care au cunoscut un singur bărbat și au crescut 3-5 copii, sau străbunicile noastre, care creșteau 5-8 copii, nu erau mai fericite decât femeile care la 25 de ani, în loc să își strângă în brate un prim prunc, mângâiate de brațul puternic al unui soț care își iubește familia, au 50 shades of the same f*cking experience, nu mai au încredere în bărbați și care vor eșua în brațele unui bărbat de vârsta tatălui lor, care e la a treia nevastă, pe care nu îl iubesc, sperând să își facă măcar un copil. Dacă bunica a făcut  trei copii cu un singur bărbat, nepoata a avut trei bărbați si nici un copil… Într-adevăr este femeia modernă mai fericită decât bunica ei, supraviețuitoare a unui război european atroce?

man

În 1928, Romania avea o populație mai mare decât a Turciei, cu o medie de șase copii născuți de fiecare femeie, rata natalității fiind de 40/1000, tot ca a Turciei. În 1948, deja numărul de copii se înjumătățise, pentru ca în 1968 să scadă sub rata de înlocuire, fapt ce a generat reacția guvernului socialist de interzicere a anumitor măsuri contraceptive și de promovare a natalității. Acum, cu o fertilitate de 1,31 copii născuți de românce, este doar o chestiune de matematică până când națiunea va înceta să mai existe, pe când Turcia este o națiune vibrantă, puternică economic, cu 80 milioane de locuitori.

Femeile noastre își pun probleme false, futile, nu-și rezolvă marile neîmpliniri, eșuând în fete bătrâne, ajungând la senectute în aziluri, plângându-și soarta și lipsa de copii, sau, în cel mai bun caz, murind de extenuare pentru corporații care le alimentează ambițiile greșite.

Este trist că un trecut în care am influențat istoria lumii – primul englez care-a ajuns în Lumea Noua și-a dat ochii cu Pocahontas luptase  mai înainte pentru Mihai Viteazul, o cultură care a dat lumii direcții noi în filosofie – Cioran, în teosofie – Eliade, in literatură – Ionescu, în artă – Brâncuși, vor rămâne doar trecut. Limba noastră, cultura noastră, potențialul nostru se vor fi pierdut peste 100 de ani, pentru că surorile noastre, fiicele noastre, își risipesc sterp viețile în nefericire…



Citiţi şi

Decalogul lui Ernest Bernea

Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)

Poate că nu vei fi primul, ultimul sau unicul ei bărbat

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Eu / 17 October 2017 23:57

    Da, este mai fericita acum. Atunci, strabunicile nici nu aveau timp de întrebări retorice si frământări existențiale. Erau semianalfabete, munceau de le ieșeau ochii, se spuneau bărbatului ca altfel o luau, la propriu. Comparam mere cu pere. Nu putem face comparatii intre perioade cu mentalitati atât de diferite. E ca si cum ai compara talibanii cu irlandezii…chiar nu se poate.

    Reply
  2. Ramona / 25 February 2017 12:25

    “Bărbatul este om și ca orice om se schimbă natural ca reacție la mediu. Nu e vina lui că este într-un fel sau altul. Singurătatea generațiilor actuale se bazează pe aceste imense greșeli de atitudine față de viață. Un bărbat trebuie iubit pentru ceea ce este nu pentru ce crezi tu ca vei face din el. ”

    Se aplică și femeilor ce ați spus în acest paragraf ? Priviți unilateral situația actuală, din păcate și cred că o faceți și din incapacitatea de a înțelege femeia și nevoile ei. Fiți sigur că și bărbații sunt la fel de vinovați pentru scăderea ratei natalității în România și aș adăuga și în unele țări din Europa de Vest. Pentru a procrea, educa și crește un copil e nevoie de ambii părinți. Nu doar femeia să se sacrifice pentru binele familiei, în timp ce el…e așa cum e. Măcar pe vremuri bărbații îndestulau cât se putea familia, acum…. nu mai poți întreține căminul cu un singur salariu. Femeia e frustrată că are prea multe responsabilități și clachează de multe ori. Cine o ascultă? El fuge numaidecât în brațele amantei sau se refugiază în băutură, jocuri de noroc, etc. Și e oricum, numai prezent nu, Or, dacă ne dorim revigorarea tineri generații, oricât de utopic ar suna, haideți să nu punem presiune sau vinovăție doar pe femei că nu mai procrează la fel de mult ca bunicile și străbunicile noastre.
    Pricep mesaj Dvs. ca pe unul care proslăvește sacrificiul femeii arhaice, pretinzând ca femeia să nu evolueze și dezvinovățește bărbatul actual. El săracu e așa cum e, dar femeia…..Domle, femeia și-a luat-o în cap, muncește ca apucata la corporație și a uitat de singura ei menire pe planetă. Aceea de a se reproduce, ca să facă un bine țării, că vai, rămânem fără vlăstari care să ne ducă mentalitatea mai departe. Lucrurile sunt mult mai nuanțate de atât, ochelarii de cal vă șed însă bine merci pe nas.

    Reply
  3. ella / 24 October 2015 15:07

    Vremea cand bunica facea 8 copii era vremea cand barbatul isi asuma familia numeroasa, o crestea daca nu cu paine destula macar cu iubire, acea vreme nu era cea in care barbatul fugea intre silicoanele amantelor frumos asezonate de buze botoxate, statea langa muierea lui in amarul lor…ceea ce azi nu mai exista, el pleaca chipurile sa faca bani pe afara, ea ramane singura cu un copil, maxim doi, dupa care el uita ca are acasa familie. Fenomenul mi se pare mult mai complex, si anume distrugerea familiei in mod dirijat, ea (femeia)alimentata de telenovele viseaza stramb la fat frumos, iar el(barbatul) posedat de jocurile pe calculator, de tehnica noua informationala nu mai are timp de plansetele ei…cu atat mai mult a copilului unic, si ala strecurat cu greu in stralucirea vietii lor de azi,a automobilelor de lux, saracia spirituala printr-o educatie deficitara adanceste fenomenul, spre bucuria celor care trebuie sa emigreze, sa domine, sa conduca… daca ar fi iubire si suflet pentru cei de langa noi, si nu am mai fi dominati de dorinta de inavutire, de furt, daca am fi mai atenti la copiii nostri care se zbat in atatea nevoi, si care sunt lipsiti de afectiune, viata s-ar aseza mai simplu si mai firesc…

    Reply
  4. Barnie! / 24 October 2015 11:26

    Bunicile sau strabunicile noastre nu neaparat ca erau mai fericite, erau doar in viata, traiau sa serveasca pe altii, ATAT! Nu prea avea un cuvant de spus, trebuia sa tata si sa execute, cam atat si de multe ori sa incaseze (sigur bataia era ,,rupta din rai si atunci)! Nu cred eu ca femeia, in conditii ideale, intr-o utopie in care nu ar exista rate bancare si alte cheltuieli care nu pot fi acoperite cu salariul sotului si in care nu ar exista posibilitatea ca el sa plece dupa alta si ea sa ramana pe drumuri si fara venit, asadar nu cred eu ca in asa conditii o femeie nu ar accepta sa isi ingrijeasca copiii! Dar de cele mai multe ori ni se impune: faptul ca sotii sau barbatii nu vor sa dea bani femeilor, dar le plac femeile ingrijite, nu le place aia de acasa de la cratita, le fug ochii dupa alea de pe strada puse la punct (cu bani destui, sa stiti ca nu e gratis), faptul ca daca vrei si tu o bluza noua tre’ sa te rogi de el, sa ti se tina teorii caa dai banii pe bulendre…etc! Asa sincer mai bine lucrez, nici nu ma mai cearta nimeni ca stau toata ziua acasa si nu fac mare lucru, am banii mei si cheltui cat doresc si pe ce doresc (imi permit sa am si eu un hobby), daca se trezeste el ca pleaca, nu-mi tremura chilotii ca raman cu 2 copii si nu o sa am ce sa le dau sa manance, ma socialisez si eu la serviciu, imi mai fac noi prietene, nu raman inchistata sa vad doar fundul cretitei! Insa realitatea e alta, daca deschideti ochii, fetele aleg insa barbatul o cere in casatorie, ei intarzie tare acest moment si uite asa iti dai seama ca barbatii sunt imaturi, ei vor sa copilareasca la nesfarsit! Al meu a fost tare suparat ca a venit si al doilea copil, abia ce scapase putin de grija cu un bebelus de la primul!! Mi-a zis clar ca al treilea nici sa nu mai auda, vrea vasectomie sa-si faca 🙂

    Reply
  5. irina / 7 July 2015 12:19

    Radu Brad tu iti inveti fiica sa faca copii de la 18 ani si sa fie mama si nevasta , fara venituri proprii? Sau fiul sa procreeze de la 18 ani, dupa liceu sa-si caute de lucru pentru sprijinirea fericirii lui care conform celor de mai sus e cu atat mai mare cu cat are mai multi copii ?

    Reply
  6. Lili / 6 July 2015 17:58

    Mă întreb dacă bunicile noastre care au cunoscut un singur bărbat și au crescut 3-5 copii, nu erau mai fericite decât femeile care la 25 de ani, în loc să își strângă în brate un prim prunc, mângâiate de brațul puternic al unui soț care își iubește familia, au 50 shades of the same f*cking experience, nu mai au încredere în bărbați .

    BA DA, eu cred ca erau mai fericite. Doar ca barbatii isi asumau responsabilitati de Barbat! Bunicii mei isi intretineau familiile! Acum, majoritatea barbatilor, chiar daca si-ar dori, nu au cum sa o faca. Salarii mici, cheltuieli mari. In plus, tributari traditiilor taranesti, barbatul autohton, cu putine exceptii are pretentii imense de la neveste-incepand cu bani in casa si terminand cu gospodaria si copiii, plus frumusete, tinerete, eleganta.
    Putine sunt femeile workaholice, si daca si-ar permite cu adevarat luxul, va garantez ca nu s-ar mai duce o zi la job, ar sta acasa marea majoritate, cu copiii si sotii lor.
    Nu vedeti ce vremuri haotice traim? Ce crize, ce somaj, ce lipsa de siguranta?
    Cum o sa ma apuc de facut copii ca nebuna, daca maine sunt in somaj ? Cine ne intretine?

    Reply
  7. Ana Gabriela / 7 May 2015 23:55

    Femeile “rateaza” relatiile cu barbatii? N-as zice. Ghicesc o frustrare in spatele acestui post. In fiecare relatie intre un barbat si o femeie sunt doi – atat femeia, cat si barbatul – care contribuie ori la succesul relatiei, ori la deznodamantul ei. Fiecare aduce tot ce are intr-o relatie – si pe alea bune si pe alea rele. Nu e o chestiune de femei vs barbati cand vorbim de esecul relatiilor (si in nici un caz nu e o chestiune de VINA), ci, mai degraba, tine de ambii indivizi si de nivelul lor de respect de sine, compasiune pentru sine si dragoste de sine. Mai e vorba si de inteligenta si capacitate emotionala, attachment si dorinta individului de a-si asuma responsabilitatea pentru starea lui/ei de bine – din punct de vedere emotional, psihic, fizic, etc. Cu cat mai multe din toate astea sunt prezente in ambii parteneri – atat in femeie, cat si in barbat – cu atat o relatie are sanse de succes.

    Reply
  8. Ruxandra Cusen / 1 May 2015 3:55

    Copii sigur nu ai dar iti doresc sa ai 10 fete pe care sa le trimiti pe rand la maritat la 18 ani si la facut copii!

    Reply
  9. Ruxandra Cusen / 1 May 2015 3:41

    Badea Radu a descoperit internetul! Sfat prietenesc: lasa-te de scris si intoarce-te la sapa! Cu siguranta o sa fii mult mai fericit!

    Reply
    • Radu Brad / 1 May 2015 12:31

      Este un feedback constructiv!

      Reply
    • Radu Brad / 1 May 2015 12:49

      Agricultura fiind o ocupație tradiționala este asociata cu o viziune tradiționala despre viata asa cum o consideri tu pe cea exprimata de mine. In consecință este logic sa ma trimiți acolo.

      Este amuzant dar deloc ironic, ca in acest moment investiția in agricultura are un IRR de 15%, peste media pieței si in consecință este o ocupație mai lucrativa decât multe altele si ar ajuta la susținerea financiară a unei astfel de familii tradiționale.

      Este o realitate si un semn al timpului…

      Reply
  10. Monica Nistorescu / 30 April 2015 15:55

    Radu Brad, tu ai copii?

    Reply
    • Radu Brad / 1 May 2015 11:49

      Corect pusă întrebarea ar fi daca eu cresc copii lânga mine. Daca îi faci si cresc in altă parte, din cauza destrămării unui cuplu, nu e relevant pt discuție.

      Discuția evoluează gresit, este o problema de atitudine fata de viata, nu numarul copiilor intr-o familie.

      Life management este un termen care se impune…☺️

      Reply
  11. Radu Brad / 30 April 2015 15:24

    Cred ca, daca noi nu mai mergem la razboi, am putea sa fim implicați in creșterea pruncilor.

    Eu însumi imi amintesc simțind lipsa tatălui meu in copilărie cand fiind el tanar si ambițios, lucra ore lungi pentru intreprinderea de constructii socialista.

    Cand a simtit nevoia sa se implice, eram adolescent si ma enerva, venea revoluția si era prea fascinanta lumea exterioara ca sa mai simt nevoia sa împărtășesc gânduri cu acum bătrânul meu tată.

    Acum generația noastra ar putea sa evite greșelile parinților noștri dar nu mai avem copiii cu care sa o facem …

    Destul de firesc, nu crezi ?

    Reply
  12. Monica Nistorescu / 30 April 2015 14:08

    Cea mai interesantă chestie e lăudarea măsurilor de interzicere a contracepției, luate în 1968 de către comuniști în România!
    Îi recomand băeatului nou să se documenteze un pic despre numărul femeilor lăsate să moară în spitale, în urma întreruperilor “ilegale” de sarcină, cu procuratura la căpătâi
    Sau, poate, mai pe gustul dumisale, să revadă sau vadă filmul lui Mungiu…

    Reply
    • Radu Brad / 30 April 2015 15:07

      Este o alta discuție măsura luată intr-o dictatura, insa in EU exista si astăzi o tara care interzice avortul arbitrar. Pana in 2013 era ilegal in oricare circumstanța. O tara care era numita chiar tigru in anii 90. Poti verifica, insa nu modul de implementare, ci un principiu era adus in discuție.

      Este o dezbatere deschisă si azi imi asum si susțin punctul de vedere exprimat.

      Reply
  13. Laura Nureldin / 30 April 2015 13:07

    Hmmm… Străbunica mea, de pildă (și cu siguranță nu e un caz singula, dimpotrivă) ȘTIA că „rostul ei pe lume” e să fie nevastă și mamă. Punct. Nu și-a pus niciodată problema să facă (și) altceva cu viața ei. Așa că a născut și crescut 5 copii. Doi dintre ei i-au murit în război. Noroc că i-au rămas fetele și bărbatul. Altele, mai ghinioniste, au rămas văduve de război. Singure. Sărace. Pentru că, neștiind să facă nimic altceva decât să aibă grijă de casă, bărbat și copii, nu aveau cum să-și câștige existența. Să facă o carieră era o utopie și un privilegiu exclusiv masculin. Femeia era doar un pântec care să poarte copii și o pereche de mâini care să facă treabă în casă.

    Cât despre „Un bărbat trebuie iubit pentru ceea ce este, nu pentru ce crezi tu ca vei face din el”, e valabilă și reciproca. Nimeni nu trebuie iubit pentru ceea ce își închipuie celălalt că poate obține din el. Fie bărbat, fie femeie. Nu cred că o femeie trebuie să se muleze după felul rigid de a fi al unui bărbat care-l ia în brațe pe „ăsta sunt, altul mama nu mai face”. Și nici invers. Cred că o relație de cuplu înseamnă ca fiecare să se muleze după felul de a fi al celuilalt, cu condiția să nu se anuleze pe sine.

    O relație de cuplu nu trebuie să fie una de vasalitate. Nici de adorație tâmpă. De aia cei doi se numesc „parteneri”. Asta înseamnă reciprocitate.

    PS Pentru a influența rata natalității e nevoie de doi, că doar nu reproducem singure, ca euglena verde. Poate că nici bărbații nu se mai simt în stare să crească o liotă de copii, dar pe ei nu-i întreabă nimeni de ce.

    Reply
    • Radu Brad / 30 April 2015 15:12

      It would be simple for me to say : try the man !

      Cred ca femeia este cea care definește modul cum se naște o familie. Odată ales, întrucât întotdeauna femeile sunt cele care aleg, un barbat nu simte nevoia sa i se spună ce sa facă. El se va adapta la situație, un barbat cu multi copii este un barbat fericit datorită instinctului sau primar de reproducere satisfăcut. Este o alta discuție despre psihologia transgenerațională a bărbatului pe care mi-ar placea sa o deschid cu o alta ocazie.

      Reply
      • Laura Nureldin / 30 April 2015 20:52

        “Un bărbat cu mulți copii este un bărbat fericit”… Hai sa nu mai emitem adevăruri universale, cum ar fi asta? 🙂 Există bărbați care își doresc un copil, bărbați care își doresc câți le-o da Dumnezeu sau uterul nevestei și există bărbați care nu-şi doresc niciun copil. Cred că cei mai responsabili sunt ăia care își doresc atâția copii câți pot crește. Nu e suficient să ai resurse materiale ca să crești copii. După cum înzestrarea biologică potrivită pentru a fi părinte nu vine mereu la pachet cu cea psihică. Altfel, ne-am reproduce ca iepurii.

      • Radu Brad / 1 May 2015 12:14

        Dupa logica formală, ar trebui o astfel de afirmație sa fie probata pe baza inducției logice.
        Folosind exemple din toate culturile si fiind exclus contrariul afirmației(daca ar fi nefericit ar folosi un prezervativ macar dupa primul) am îndrăznit sa consider afirmația mea ca fiind general adevarata. ☺️

        Admit ca pot greși și aștept să fiu ajutat să înțeleg cum este demonstrat contrariul ei.

      • Radu Brad / 1 May 2015 12:27

        Afirmația cu iepurii este una intens vehiculata, mai ales in discuțiile din cercurile feministe. Sarcina multipla si gestația scurta, caracteristica acelui mamifer nu are deloc asemănare cu umanitatea. Ma bucur ca nu este șobolanul adus in discuție.

        Citeam despre o discuție similară intre Jackie si Ethel(deja spre 90 de ani) care râdeau de Rose Kennedy. Cele doua vor avea alegeri diferite pentru familiile lor. Culmea este ca Ethel chiar a întrecut-o pe matriarhul celebrului clan si desi au fost încercate similar de viata(soți si copiii morți, JJ a murit dupa Jackie dar a avut un frate mort la naștere) eu văd o Ethel împăcată si având o senectute fericita si o Jackie moarta devreme, fara să fi reușit sa facă din copiii ei ceea ce a ambiția a împins-o sa viseze…

      • Laura Nureldin / 1 May 2015 19:42

        Afirmația ta, cum că „un bărbat cu mulți copii este un bărbat fericit” ar trebui să se bazeze pe statistică. Și anume, pe realizarea unui un sondaj pe un eșantion semnificativ de bărbați, care să te conducă la concluzia asta. Eu nu trebuie să probez nimic, afirmația mea se bazează pe date empirice, nu statistice. Nu am făcut o afirmație generalizatoare. Pe când cea de mai sus are această calitate. La nivel de logică formală, afirmația „un bărbat cu mulți copii este un bărbat fericit” este un sofism, nu un silogism.

      • Cristi R. / 2 May 2015 23:31

        Cred ca in momentul in care ati facut afirmatia : “un barbat cu multi copii este un barbat fericit datorită instinctului sau primar de reproducere satisfăcut.” , ati neglijat faptul ca pentru ca un barbat sa aiba mai multi copii este nevoie de o mama sau mai multe, de la caz la caz.
        In opinia mea afirmatia ca un barbat cu multi copii este un barbat fericit poate fi valabila doar pentru un barbat care nu da doi bani pe femeie si nu-i pasa decat de relatia sa cu copiii ignorand cu buna stiinta ca mai e si o mama la mijloc.
        In cazul celorlalti barbati certitudinea fericirii nu este in stransa legatura doar cu numarul de copii ci si cu bucuria femeii de a fi mama.

    • vali / 1 May 2015 7:29

      Iubesc sunetul cristalin : rasul copiilor ,vocea angelica si chiar si oftatul fiului meu .
      imi doresc sa mai pot sa ii dau o sora sau frate(si aafoptat).
      ieri sau inplinit 9zile decand un prieten a murit ,la 35 de ani /fara copil si sotie.
      parinti lui si prietenul meu imi erau si vecini.ieri seara ma rugau parinti sa -i mai fac o sora un frate sa nu fie singur.cu lacrimile dansand in ochii mama lui ma ruga sa vin la ei cu fiul meu sa -l vada si ea in curte prin flori si prin leagan,nu se supara si de vine la pranz. Sa auda copii isi dorea …..de la copilul eii .

      Reply
  14. C R / 30 April 2015 12:53

    daca nu ne intoarcem noi femeile, atunci barbatii trebuie sa inceapa sa nasca copii si sa aiba grija de casa…. daca tot ne schimbam rolurile…

    Reply
    • Radu Brad / 30 April 2015 15:19

      Nu e nevoie sa nască barbatul copii dar este firesc sa se ocupe de ei.

      Imi imaginez ca daca S. Sandberg ar dori 10 copii ar fi multi bancari fericiți sa fie “stay at home dad”. Count me in !

      Imi imaginez rugăciunea unui manelist : da-mi Doamne o nevasta milionara care sa ma țină acasă sa vad de copiii cei multi …

      Poate greșesc deși vad ca See Dad Run care rulează pe Comedy Chanel abordează o situație nu similară, întrucât se pune problema egalității de șanse intre cei doi parteneri, este totuși o expunere “politically correct” a dezbaterii rolurilor in familie.

      Reply
  15. Cristi R. / 30 April 2015 12:31

    Nu stiu de ce , dar cred ca raspunsul la intrebarea:
    ” Este femeia modernă mai fericită decât bunica ei, supraviețuitoare a unui război european atroce?”
    se va rezuma la :
    – Ati vrea voi sa ne intoarcem la cratita si crescut de bebelusi.
    😉

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro