Ca stil de viață, minimalismul poate fi extrem de satisfăcător, din mai multe puncte de vedere. Acesta are un impact semnificativ asupra laturii mentale, dar și celor emoțională, financiară și bunăstării unei persoane.
Astfel, nu este de mirare de ce din ce în ce mai multe persoane abordează minimalismul. Inițial, se abordează minimalismul ca stil de design interior. Apoi, în timp, beneficiile acestuia resimțindu-se și asupra bunăstării unei persoane, se trece la un stil de viață minimalist, concentrat pe intenție și o viață cu scop.
O viață mai liniștită, mai împăcată
Minimalistul este una dintre sursele de împăcare pe care oamenii le pot exploata aproape la nesfârșit. Aproape că devine un hobby, asemenea jocurilor video, asemenea unei runde de Shining Crown la sfârșitul unei zile lungi și obositoare. Mai exact, pentru mulți minimalismul este o oportunitate de a scăpa de tot ceea ce este deranjant la rutina zilnică.
Minimalismul promovează traiul cu mai puțin posesiuni, pentru a reduce nivelul de dezordine fizică. În schimb, acest nivel redus promovează o minte organizată și împăcată.
Un mediu simplu are ca rezultat principal claritatea și calmul unei persoane – prin urmare, nivelul de cortizol scade, iar starea de bine este îmbunătățită semnificativ
Mai multă libertate în viața de zi cu zi
Minimalismul eliberează individul de greutatea implicată de elemente și obiecte fizice pe care acesta le deține, mai ales în exces. Mai exact, minimalismul este unul dintre puținele lucruri care pot întrerupe ciclul consumerismului.
Rezultatul este o stare de libertate desăvârșită, care permite la rândul său flexibilitate mai mare privind schimbările stilului de viață – implicit mutarea într-o altă locuință și reconversia profesională de exemplu.
Nivel ridicat de concentrare și atenție
A trăi cu mai puține bunuri înseamnă a fi mai concentrat, atent și productiv. Obiectele fără rost dintr-o locuință, odată eliminate, fac loc unui nivel mult mai mare de concentrare, precum și de productivitate. Mediul organizat în care persoana minimalistă trăiește favorizează semnificativ aceste chestii.
Cu alte cuvinte, se trăiește cu un scop – nu de a consuma, ci de a avea parte de liniștea care promovează concentrarea și atenția asupra priorităților.
Mai mult timp și mai multă energie
Mai puține bunuri înseamnă mai puține griji, mai ales în ceea ce privește curățenia, organizarea și menținerea unui aspect impecabil. Astfel, persoanele care abordează minimalismul ca stil de viață au parte de mai mult timp și de mai multă energie pentru a-și urmări interesele personale care produc satisfacție cu adevărat.
Este vorba despre bunăstarea personală, diverse hobby-uri, precum și despre diverse relații interumane pe care aceștia doresc să le mențină.
Stare de bunăstare excelentă
Minimalismul înseamnă organizare, chiar și atunci când vine vorba strict de design interior. Totul are o ordine, iar această ordine este marcată de simplitate, scop și funcționalitate pentru fiecare obiect în parte. Apoi, dacă este luat ca stil de viață, minimalismul promovează o stare de bunăstare excelentă prin această organizare desăvârșită.
Mintea individului va prelua caracteristicile spațiului interior și va avea un scop, o funcție bine definită, toate mai ușor de urmat în lipsa dezorganizării generate de griji și prea multe bunuri personale.
Astfel, minimalismul nu înseamnă doar organizarea unui spațiu. Minimalismul înseamnă crearea unui spațiu, atât fizic, cât și mental și emoțional, care îmbogățește cu adevărat viața și toate aspectele acesteia. Tocmai din acest motiv, minimalismul este atât de satisfăcător.
A renunța la exces implică abordarea simplității, libertății și împlinirii de sine. Fie că minimalismul este adus în casa unei persoane printr-un colțișor organizat, slab încărcat de bunuri materiale și de griji, fie că acesta este abordat ca stil de viață, efectele pot fi în mare aceleași.
De altfel, minimalismul a evoluat foarte mult de-a lungul timpului. În ziua de astăzi, este privit ca un concept cuprinzător, ca o filosofie de viață și nu doar ca un stil de design interior. Este de la sine înțeles, astfel, de ce minimalismul poate provoca acest nivel ridicat de satisfacție și mulțumire!
Citiţi şi
Stilul de viață Friluftsliv și câteva imaginare expresii norvegiene pentru stări reale (UMOR!)
Teoretic, știu cum se face. Practic, sunt praf
Dacă te dor ochii, probabil e maximalism
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.