Câţiva cititori au remarcat în comentariile tale că psihopaţii de care te-ai despărţit (sau care te-au părăsit) nu te lasă în pace. Nu reuşesc să accepte ideea că relaţia s-a terminat şi continuă să te caute, chiar dacă le-ai spus cât se poate de clar că nu mai doreşti să ai niciun fel de legătură cu ei. În ciuda acestui fapt, ei continuă să te hărţuiască cu e-mailuri sau telefoane supărătoare. Uneori se folosesc de copilul sau copiii tăi pe post de intermediari, ceea ce face situaţia mult mai complicată şi mai dureroasă. Întrebarea firească este de ce psihopaţii nu înţeleg cuvântul „NU” şi de ce nu pot renunţa la relaţiile vechi?
Răspunsul pe care l-am dat este că psihopaţii obişnuiesc să aibă mai multe relaţii în acelaşi timp; unele în faza de idealizare şi ademenire, altele în faza de devalorizare, altele în faza de încheiere, iar altele de-a dreptul încheiate, la care psihopaţii se întorc atunci când s-au plictisit de toate celelalte.
Pentru că psihopaţii interacţionează cu alte fiinţe umane doar pentru că au nevoie de adoratori sau supuşi pe care să-i folosească şi să-i domine, nevoia lor nestăvilită şi persistentă de control este ceea ce îi determină să nu poată renunţa la victimele lor. A renunţa la ele ar însemna că îşi pierd dreptul de proprietate asupra ţintelor anterioare care nu le vor mai îndeplini dorinţele, pe care nu le mai pot minţi şi manipula. Nu le mai pot folosi pentru a-şi face rezerve, fie ele de bani, sex, putere sau stimă de sine. Ţintele respective nu le mai sunt la îndemână, ba chiar le scapă printre degete.
Mai înseamnă şi că acele victime îşi pot continua drumul propriu şi au şansa de a duce o viaţă mult mai bună şi mai sănătoasă în absenţa psihopatului. Acest lucru este inadmisibil pentru psihopat: ideea că îţi este mult mai bine fără el. Ideea că poţi iubi din nou sau că te poţi reface financiar după paguba produsă de el sau îţi poţi clădi o carieră mult mai bună decât cea pe care el ţi-a distrus-o.
Ca să poţi merge mai departe, trebuie să întrerupi orice contact cu psihopatul. Se poate că el te ţine strâns în gheare, dar îţi stă în putere să te eliberezi. Dacă îţi trimite e-mailuri, păstrează-le şi atunci când sunt suficiente pentru a proba hărţuirea anunţă autorităţile. Chiar şi IP-urile redirecţionate pot fi identificate de poliţie. Dacă te sună, nu răspunde. Dacă îţi lasă mesaje pe telefon, pune în funcţiune robotul, înregistrează şi păstrează-le ca dovezi pentru poliţie. Un ordin de restricţie poate nu oferă prea multă protecţie, dar dovedirea unui proces constant de hărţuire îl poate trimite pe psihopat la închisoare.
Păstrează toate probele împotriva lui, dar nu interacţiona direct cu el sub nicio formă!
Traducerea și adaptarea Liliana Bogatu
Pe Claudia o găsiți toată aici.
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂 Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Când Kristen Stewart salvează un scenariu plat – Seberg
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.