Să vă povestesc cum am ajuns să mă uit după muuultă vreme și la bărbații care beau bere, eu, care mereu am fugit de ei de frica acelei burți dizgrațioase – burta de bere.
Nu știu cine naiba o fi legat berea de formarea acelor baloane care preluau controlul asupra restului corpului, dar mi-ar plăcea să-l trag la răspundere. Că mie, una, această legătură ce părea garantată mi-a adus ghinion: m-am încurcat numai cu băutori ocazionali sau temeinici de orice altceva, de la finețuri la poșirci – vreo cinci eșecuri la rând – și am ocolit cu încăpățânare toți bărbații care puneau gura pe bere. Îți place să bei bere? Te-am tăiat de pe listă! Se activa instant imaginea burtoșilor de pe plajă care mai repede se despărțeau de consoarte decât de sticla, halba sau doza de bere.
Ca să aflu abia acum că burta de bere e doar un MIT! Descumpănitoare veste în cazul meu. Lucrurile nu pot rămâne așa, trebuie degrabă investigat. Și, dacă în timpul în care eu mă uitam de sus la băieții care beau bere pentru că și dacă n-o aveau, urmau să o facă, s-a demonstrat că nu există burta de bere, atunci sigur mă reorientez. Și or mai fi fete ca mine, neștiutoare, care s-au izgonit sigure, din neștiință, din raiul băieților eligibili deși beau bere. 🙂
Bun, cine nu știe cât este de populară berea printre români. Dar cum micile paradoxuri se țin scai de noi, tot berea e și băutura prea puțin studiată ca impact asupra sănătății în consum moderat. Totuși există un studiu* derulat de Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție care mi-a oferit prin concluziile lui exact fundamentul științific de care aveam nevoie ca să-mi schimb preconcepțiile. Și care se referă la consumul moderat de bere.
În limbaj științific, concluziile sună astfel:
Raportul consum de bere – circumferința abdominală
Niciuna dintre clasele de consum de bere nu oferă indicații asupra depășirii valorilor normale pentru circumferința abdominală, nici la femei, nici la bărbați, indiferent de vârstă, gradul social sau efortul depus.
Raportul consum de bere – raport talie/șold:
Din nou, nici una din clasele de consum de bere nu reprezintă un predictor statistic semnificativ pentru depășirea valorilor normale ale raportului talie/șold, nici în cazul femeilor și nici al bărbaților.
Raportul consum de bere – indice de masă corporală (IMC):
Ingestia de bere poate influența semnificativ indicele de masă coporală, mai ales în cazul bărbaților, dar nu pentru toate grupurile de consumatori. Grupurile cu consum mediu și maxim, în comparație cu grupul care nu consumă deloc, sunt un predictor pentru un IMC mai mic. În cazul femeilor, se constată că doar grupul cu consum mic de bere este un predictor pentru un IMC mai mic, în comparație cu grupul care nu consumă bere deloc.
Dar mai ușor sunt de înțeles efectele benefice ale consumului moderat de bere (care, apropo, înseamnă 330 ml/zi pentru femei și 66o mi/zi pentru bărbați) din aceste patru animații video.
Iar dacă toate acestea sunt adevărate, reconfigurăm traseul și nu-i mai ocolim pe băutorii responsabili de bere, puși în umbră până acum de băutorii cunoscători de vin, interesați de arte, cultură și călătorii… Sigură sunt că și băieții care aleg beri artizanale de abație sau alte beri speciale (brună, roșie, ale, pale) apreciază și alte lucrurile fine în viață. Cum ar fi amorul, în care consumul moderat de bere (neagră) îi face mai performanți, cum spune un alt studiu, deci nu e un mit.
În încheiere, nu uitați că niciun studiu nu garantează nimic, concluziile întemeindu-se doar pe corelaţii şi nu pe cauzalităţi. Prin urmare, deși consumul moderat de bere ar putea avea efecte benefice asupra sănătății, nu trebuie neapărat să consumați bere în cantități moderate pentru un stil de viață sănătos. Avem la îndemână mișcarea, fructele, legumele, consumul redus de grăsimi, zahăr, sare și de… stres. 🙂
***
* Despre studiul “Parametrii somatici caracteristici statusului ponderal și consumul de bere”, cel de-al doilea derulat sub egida Centrului
Studiul „Parametrii somatici caracteristici statusului ponderal și consumul de bere” a fost realizat de Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, medic primar în Nutriție și Igiena Alimentației și Președinte al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Obiectivul cercetării a fost de a evalua influența consumului de bere asupra parametrilor somatici ai respondenților (indice de masă corporală, circumferința abdominală și raport talie/șold), cu un accent particular pe circumferința abdominală. Indicele de masă corporală este considerat cel mai bun indicator al statusului ponderal, el calculându-se pe baza înălțimii și a greutății individului.
Citiţi şi
De ce studenții americani citesc și ai noștri nu
De ce trebuie să fim atenți la nivelul trigliceridelor în sânge
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.