De ce nu mai facem mulți copii

22 March 2015

…Pentru ca familia nucleară să prospere şi să fie cît mai eficientă în prosperitatea societăţii, aceasta îşi oferă serviciile. Rînd pe rînd, tot mai multe funcţii clasice ale familiei sînt externalizate prin servicii: de educaţie şi îngrijire a copiilor, de sănătate, de alimentaţie, de curăţenie, de articole menajere, de organizare a timpului liber etc. Ba chiar o funcţie atît de biologică precum alăptatul este tot mai mult externalizată şi ea prin serviciile competitive ale producătorilor de lapte praf şi ale farmaciilor afiliate. Rezultatul? Cu cît rudenia este mai restrînsă, cu atît sfera serviciilor este mai mare – sau invers…

Minimalizarea familiei merge şi mai departe, pe căi oarecum diferite, numite generic „postmodernitate“. Despărţirea sexualităţii de reproducere prin mijloacele contraceptive şi promovarea „sexului protejat“ liberalizează relaţiile de cuplu, le scoate de sub controlul societăţii şi le permite investirea partenerilor în hedonism. Uniunile consensuale iau locul căsătoriilor formale, vîrsta de căsătorie se amînă, durata cuplurilor se reduce, rata divorţialităţii creşte, creşte şi numărul familiilor monoparentale, iar din cei trei copii ai iubirii conjugale burgheze rămîne doar proiectul unui singur „copil al dorinţei“.

copii

„Dezafilierea“ se accentuează şi ea prin diminuarea relaţiilor „verticale“ (genealogice) în favoarea celor „orizontale“: din „strămoşi“ deveniţi „bunici“, bătrînii devin „pensionari“ (retired, retraité) şi locuiesc tot mai mult singuri, copiii se „afiliază“ pe cont propriu în subculturi de tineret şi generaţii X, Y, Z, iar părinţii se mută tot mai mult la serviciu (dacă nu rămîn fără…) şi îşi ţin fiecare partea sa de buget. La toate acestea se adaugă aportul noilor tehnologii de comunicaţie, care permit delocalizarea relaţiilor şi controlului: membrii familiei nu trebuie să mai fie alături pentru a fi în contact. Pe scurt, familia este şi ea „fluidă“ precum postmodernitatea: din structură, devine traiectorie. O caricatură britanică rezumă foarte bine această situaţie: un cuplu care îşi prezintă copiii unei vecine îi explică acesteia că primul este din prima căsătorie a lui John, al doilea, din prima căsătorie a lui Jane, al treilea a fost adoptat, al patrulea este copilul lor şi „ăsta mic din dreapta nu ştiu de unde a apărut…“. Familia (post)modernă este deci, în egală măsură, un produs cultural al individualismului şi unul economic, al pieţei. Iar piaţa impune libera circulaţie a proprietăţii şi a forţei de muncă, deci are nevoie atît de un stat minimal, cît şi de o familie minimală.

Ca şi în alte privinţe, România este călare pe cinci secole ale acestui proces: familia este în continuare cea mai apreciată valoare, dar există deja 24% familii monoparentale, divorţialitatea este încă redusă, dar am trecut la familia antreprenorială cu 1,3 copii. În următorii ani se vor alege apele. Oare cum?…

 Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Găsiți această succintă și pertinentă analiză, integral, aici.



Citiţi şi

Ziua în care am divorțat de mama

Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea

Iubita mea


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Andreea Ioachim / 18 August 2015 19:46

    🙂 pai e si bine e si rau ca nu mai facem copii.rau ca a scazut natalitatea la roamani si a crescut la minoritati (ma refer la copilele care nu prea le-a placut scoala…au terminat 8 clase, le-a venit mestruatia deci sunt fertile…au turnat copii numa buni de trimis la produs din fasa, nu, nu in ro ci in strainataturi ca sa ne mai faca si de rusine ca au id ro) si bine ca nu ingrosam randul milogilor care cer bani pe internet sau campanii sociale ale organizatiilor “nonprofit”(are trei copii si nu are ce sa le dea sa manance, a fost batuta de sot si parasita, este femeie de serviciu cu studii superioare dar costiga 1000 de lei pe luna si nu ii ajung banii pentru chirie si cresterea celor trei copii.sa o sustinem pe Alina si cei 3 copii 2-4-6 ani, ei vor sa mearga la scoala, sa le oferim o sansa la o viata mai buna!).
    in afara de minoritati urmeaza categoria mai populara si relativ bine vazuta de societate, femeie la 28 de ani acum, care a luat bacul cu 6, s-a angajat chelnerita, s-a apucat de o prticulara care vinde diplome si incet incet si cu sprijinul parintilor (financiar vorbind) care nu vor sa isi vada odrasla ciupita de cur de toti magarii s-a angajat la o instituie publica platita (evident ca s-a si maritat…cum cu cine?cu un magar care a ciupit-o de cand era “studenta”) sau nu din banii nostrii chiar daca ea e incompetenta (poate chiar la primarie s-a angajat…cine stie, daca mama ei e femeie de serviciu acolo…tot ce e posibil sa o fi angajat-o si pe ea secretara ceva…ce mai conteaza, sa intre fara in sistem ca apoi isi face loc singura).apoi a turnat repede 2-3 copii fara sa se gandeasca cum se cresc copii sau ce educatie le da.aaa, pardon, acum e doamna si lucreaza la o oarecare institutie publica.E eroina!A facut copii sub 25 de ani!
    sunt convisa ca exista studii care arata faptul ca 90% din femeile care au facut copii sub 25 de ani nu au studii sau cel mult au studiile in curs de finalizare.Bine, studii nu vb de romano americana sau biotera sau ecologica.alea nu sunt studii, alea sunt displome cumparate deci, rog insistent a nu se baga in aceeasi categorie cu cei care au mers 4 ani la facultate si au invatat sa isi ia licenta si apoi master.ar fi o jignire sa facem astfel de comparatii.si cum studiile de regula iti ocupa mare parte din cei 4 ani de facultate, cum sa faci copii sub 25 de ani?evident ca ii faci dupa 25.mai grav e ca femeile incep sa faca copii dupa 30 sau chiar 35 de ani.evident, dupa ce te-ai chinuit 4-5 ani sa faci o scoala nu te poti angaja ca dupa 1 an sa faci un copil, nu te tine nimeni acasa, scoala nu ai facut-o sa faci copii.angajatorii nu vor mame.e si de aici un lung sir de evenimente care defavorizeaza natalitatea.
    dupa finalizarea studiilor iti doresti sa faci nunta (de regula cu acelasi iubitul din facultate care normal e si el la inceput de cariera, ca si tine deci…finante inexistente).normal parinti nu au bani sa te ajute (ca doar deasta ai invatat 4 ani, sa nu mai muncesti si tu cum muncesc parintii tai, ma refer munca multa bani putini, chiar daca poate sunt ingineri cu studii finalizate in 1980, asta e sistemul, daca nu mai vrei sa muncesti poti sa pleci, oricum esti expirat la 55 de ani), si apoi te gandesti sa iti cumperi si o cutie de chibrit la 40000 de eur care se numeste apartament, sa ii poti oferi copilului tau o viata mai buna, educatie, camera lui, o copilarie fericita!.
    dupa ce le faci pe toate astea (in cel mai fericit caz pana in 30 de ani)iti doresti sa faci si unu sau doi copii pt ca te simti batrana sa astepti cativa ani sa creasca cel mici, deci faci rapid doi (daca nu te-a castrat sistemul de medical deja, adica la o banala raceala iti scoate uterul sau un ovar!)
    si uite asa te sustine Romania sa faci copiil :).
    Angajatorul nu iti pastreaza postul sau daca ti-l pastreaza dupa ce te intorci cauta o solutie “legala” sa te dea afara rapid.mai ales daca ai decis sa faci si al doilea copil in scurt timp dupa primul!In statele din vestul Europei cand pleci in concediu de materinitate angajatorul angajeaza strict pentru perioada in care esti tu in concediu de materinitate dupa care iti reiei postul.Tot in vestu Europei familia este respectata si sustinuta.Copii sunt protejati si incurajati sa studieze.In nord studiile superioare sunt gratis.In Europa studiile superioare conteaza!In Franta, Anglia, Germania un interiviu dureaza de la 1-3 ore, teste de cultura generala, de specialitate, intrebari din toate domeniile sa te vada cum gandesti, cat esti de pregatit, cu aplici cunostintele in diverse situatii.Nu mai vorbim de dress code ul este obligatoriu!In Romania daca ai terminat Biotera si ai fusta de o palma esti angajata!
    In Europa nu alegi tu scoala, scoala te alege pe tine.Acolo nu merge ca se duce tata si ma inscrie la ce scoala vrea el…
    …Asta e tara nostra scumpa, asa ne sustine familia, ne mai miram de ce exista doi copii cu 4 parinti!

    Imi cer scuze daca cineva se regaseste in cele mentionate mai sus!Nu am vrut sa supar pe nimeni!

    Semnat,
    Andreea Ioachim
    Absolventa de Facultatea de Matematica, Universitatea Bucuresti
    mama de gemeni de 4 ani (baiat si fata), satula de toate cele enumerate mai sus.Prea puternica sa fie invinsa de sistem!

    Reply
  2. Simone / 24 March 2015 14:23

    Din pdv biologic, femeia romanca si nu numai, nu mai face copii inclusiv din motive de..Cernobail, deci nucleare, ca sa fim in ton!La fel si din motive de alimentatie precara, ceea ce nu-i cazul la femeia britanica de exemplu!
    Din pdv economic, femeia romanca, nu este protejata de sistemul social sau nu are incredere in partener si atunci face exact atatia copii de cati poate avea ea grija ca mama singura. In societatea britanica, sistemul social si de taxe suporta cu precadere mamele singure, deci e alta situatie.
    Din pdv legal, in Ro, familia nu este protejata corespunzator fiindca divorturile se obtin prea repede, in numai 12luni, in conditiile in care o sarcina dureaza 9luni! Deci insasi legislatia romaneasca incurajeaza familia de tip fast food! Ma intreb cum s-ar schimba rata divorturilor daca s-ar introduce o perioada de separare de sa zicem cativa ani, cum e cazul in unele state din vestul UE?
    Si atunci corelam ultimele 2puncte cu rata avorturilor in Ro si vedem ca e cea mai mare in UE fiindca, legal, se poate si fiindca economic, mamele nu sunt protejate!

    Ar fi interesant punctul de vedere al unui antropolog vis a vis de externalizarea functiei de reproducere, cu care banuiesc ca este familiar din amintitul sistem britanic, unde rolul mamei biologice, surogat, vine Dupa rolului mamei adoptive.

    Reply
  3. Bookish Style / 23 March 2015 12:12

    In viitor probabil vom asista la si mai putine casatorii, iar cuplurilor probabil vor face 2 copii maxim. Poate peste vreo 30 ani se va dori o revenire la valorile traditionale ale familiei. De obicei asa se intampla mereu, generatiile tinere vor idealiza mereu perioade mai vechi cum deja noi (generatia anilor 80) am inceput sa idealizam copilaria noastra.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro