De ce mint psihopaţii

6 February 2013

Psihopaţii îi mint în mod patologic pe ceilalţi în legătură cu aproape orice ţine de trecutul, prezentul şi viitorul lor. Este posibil ca fiecare minciună pe care o descoperiţi la psihopatul din viaţa voastră să fie doar vârful aisbergului. Pregătiţi-vă pentru scufundarea Titanicului.

Ar putea să îţi spună ţie sau familiei lui că lucrează undeva, când de fapt el lucrează în altă parte sau este şomer. Ar putea să îţi spună că este bogat, când în realitate este sărac lipit. Ţi-ar putea ţine predici despre fidelitate şi încredere şi să se vadă, în acelaşi timp, cu alte femei. Ar putea să îţi spună că partenera lui este rece, frigidă şi dezinteresată de el sau de relaţie, când de fapt el este cel care o neglijează, se joacă de-a „cald-rece” cu ea pentru a o manipula şi în acelaşi timp face orice să o înşele, să îi submineze încrederea în ea şi să o distrugă. Ar putea să îţi spună că e în căutarea unei slujbe în oraşul în care locuieşti pentru că vrea să fiţi împreună, dar să caute în acelaşi timp slujbe în mai multe oraşe, doar pentru a te ţine în cele din urmă departe de prieteni şi familie. Ar putea să îţi spună că nu te-a înşelat niciodată, ceea ce ar fi pentru el doar un joc de cuvinte, pentru că, într-adevăr, toate celelalte femei au fost pentru el prietene cu beneficii. Ar putea să îţi spună că fosta lui iubită l-a înşelat şi l-a părăsit, când de fapt el a fost acela care le-a înşelat pe toate femeile cu care a fost şi nu doar o dată, ci de nenumărate ori, şi le-a părăsit după ce s-a folosit de ele. Şi, în cazurile cele mai rele, ar putea să se arate ca fiind un bărbat cinstit, când de fapt, în secret, comite fraude, violuri în serie sau chiar crime. Dar nu trebuie să îţi iasă din minte: ce nu ştii despre el şi ce te face el să crezi că e adevărat te poate răni şi te va răni. Nu are prieteni, ci doar oameni de care se foloseşte şi care devin alibiuri pentru minciunile lui. Minciuna îi hrăneşte narcisismul. Deformându-le celorlalţi percepţia asupra realităţii, capătă un fals sentiment că este mai deştept decât ei.

Din moment ce psihopaţii se scaldă în ape tulburi, în dezonoare, cruzime şi perversitate, le face plăcere nu doar să mintă, ci şi să le sădească îndoiala în suflet celor pe care îi mint. Lasă mici „dovezi” ale infidelităţii la vedere, ca de exemplu o sticluţă de şampon sau alte mici accesorii de-ale prietenelor lor. Când sunt luaţi la întrebări, sunt mai mult decât încântaţi să ofere informaţii false. Cu siguranţă aţi auzit de criminalii în serie, psihopaţi care iau obiecte de la victime, brăţări, inele sau elastice de păr ca „trofee”, pentru a-şi aminti de crimă. Semnele infidelităţii sunt micile suveniruri ale dependentului de sex. Indivizilor cu asemenea deviaţii le place să trăiască periculos. La fel cum criminalii în serie se joacă de-a şoarecele şi pisica fie cu poliţia, fie cu presa, la fel şi psihopaţii afemeiaţi se joacă de-a „prinde-mă, dacă poţi” cu soţiile sau prietenele lor. Ar putea foarte bine să stea la calculator, faţă în faţă cu soţia lor şi să trimită în acelaşi timp mesaje erotice amantei, pretinzând că lucrează sau caută ceva pe internet. Ar putea să fie într-un hotel cu amanta şi să vorbească la telefon minute bune cu soţia. Ar putea să răspundă la apelul de la amantă în timpul unei întâlniri cu soţia şi să pretindă că e sunat de cineva de la serviciu.

Psihopaţilor le face plăcere să mintă, pentru că minciuna le dă putere asupra celorlalţi şi pentru că îi incită riscul că ar putea fi prinşi. Singura problemă este aceea că riscurile sunt întotdeauna prea mici şi insuficient de palpitante. Riscul presupune ataşament faţă de oameni sau obiecte şi implică şi teama de a le pierde. Dar psihopaţii nu pun preţ pe nimic altceva decât poftele de moment şi pe nimeni altcineva decât pe ei înşişi. Dacă-şi pierd slujba, cu siguranţă vor găsi alta la fel de bună (chiar dacă e imposibil). Dacă pierd sume mari de bani, pot să se descurce binişor sau să-i escrocheze pe alţii. Dacă o îndepărtează pe parteneră de ei, pădurea e plină de uscături. Din moment ce mizele lor sunt atât de mici, şi fiorii pe care îi resimt fluctuează.

Minciuna îi face să se simtă puternici şi superiori. Nici nu mai e nevoie să adaug că, în realitate, minciuna şi decepţionarea nu sunt semnul unei prea mari inteligenţe. Sunt un simptom al lipsei de caracter. Dictatorii psihopaţi, precum Hitler, Stalin, Mao sau Ceauşescu nu erau indivizi din cale afară de inteligenţi. Erau în schimb manipulatori, oportunişti şi lipsiţi de scrupule. Dar e inutil să încerci să convingi un psihopat că este mai prejos şi nu mai presus de cei pe care îi foloseşte. Dacă îi evidenţiezi lipsa de caracter, şi reacţiile lui devin transparente. Când scapă cu o minciună, resimte o slabă satisfacţie. Când este prins cu minciuna, nu îi este ruşine. O maschează printr-o altă minciună sau, dacă nu are încotro, dă vina pe tine pentru că lucrurile merg prost sau te acuză că te comporţi exact la fel ca el. Deseori, chiar dacă psihopaţii cred că spun adevărul, de fapt mint, şi, aşa cum scriam într-un articol precedent, sunt incapabili de o gândire pe termen lung. Din această cauză, vieţile psihopaţilor sunt în general o înşiruire de cariere ratate, infracţiuni şi relaţii dezastruoase. Şi, pe cât de puţin îi deranjează pe ei, care trăiesc într-un dulce hedonism dionisiac, pe atât de mult îi incomodează pe ceilalţi oameni care îi cunosc.

Pentru a explica mai departe de ce şi cum mint psihopaţii în mod compulsiv şi cu o atât de mare lejeritate, voi face apel la cartea scrisă de Dr. Susan Forward, When your lover is a liar. Cartea ei face referire la multe tipologii de mincinoşi, dar un capitol este dedicat psihopaţilor. Autoarea îi descrie pe aceştia ca fiind cel mai dăunători mincinoşi şi confirmă că sunt singurii care nu pot fi schimbaţi. Psihopaţii nu spun minciuni simple, ci unele care fac cu adevărat rău. Minciunile care ne dăunează sunt spuse fie prin omisiune, fie cu intenţia voită de a face rău. Forward defineşte o minciună dăunătoare ca fiind „un comportament voluntar prin care o persoană fie prezintă informaţii importante într-un mod eronat, fie omite să le prezinte, cu intenţia de a ascunde adevărul referitor la anumite aspecte din trecutul, prezentul şi chiar viitorul său”. Autoarea scrie că atunci când un bărbat minte în legătură cu detalii importante care ţin de identitatea sau de intenţiile şi acţiunile sale, implicaţiile sunt următoarele:

1) el devine singurul deţinător al adevărului; 2) deţine controlul asupra evenimentelor din viaţa celuilalt; 3) cei care sunt păcăliţi nu cunosc informaţii importante, care ar putea avea un impact major asupra vieţii lor; 4) în consecinţă, cei pe care îi păcăleşte nu pot lua hotărâri în baza informaţiilor pe care el le furnizează (spre exemplu, nu îl pot părăsi) şi 5) cei pe care îi păcăleşte nu ştiu cine este el cu adevărat.

Psihopaţii încearcă să-şi nege sau să-şi minimalizeze înşelătoria atunci când sunt descoperiţi. Această strategie, spune Forward, este o componentă a tendinţei de dominare, care are implicaţii semnificative pentru partenera păcălită:

1) ea n-a văzut ce crede că a văzut; 2) nu a auzit ce crede că a auzit; 3) nu ştie ce a aflat de fapt; 4) exagerează, e paranoică, îşi imaginează lucruri care nu există; 5) cerându-i socoteală pentru minciună, creează de fapt probleme în relaţie; 6) ea este vinovată pentru că partenerul ei o minte; 7) şi ceilalţi oameni care încearcă să-l demaşte pe psihopat, dezvăluindu-i minciunile, pun de fapt în pericol relaţia.

Aceste tehnici de negare a minciunilor sunt la fel ca aruncatul gazului pe foc. O fac pe victimă să creadă că „a luat-o razna” şi că îşi imaginează lucruri care nu există sau care nu sunt adevărate. Iar asta întoarce realitatea pe dos şi substituie adevărul cu minciuna. Mai mult, duce la schimburi ai polilor de putere între partenerul onest şi partenerul mincinos. Mincinosul deţine controlul asupra relaţiei şi asupra percepţiei pe care partenerul o are asupra realităţii.

Prin urmare, minciunile dăunătoare sunt un joc al puterii, aşadar nu ar trebui să ne surprindă că psihopaţii, care trăiesc pentru a-i controla şi manipula pe ceilalţi, sfârşesc prin a deveni mincinoşi patologici, fără şanse de scăpare. Spre deosebire de celelalte capitole ale cărţii, în care Forward sugerează că o relaţie poate fi îmbunătăţită chiar şi în ciuda minciunii, în cazul psihopaţilor are un singur sfat – părăsiţi-i:

„Acest capitol face referire la scorpioni cu formă umană, a căror unică ocupaţie este aceea de a minţi continuu şi fără remuşcări. Le mint pe femeile din viaţa lor şi pe toţi ceilalţi. Le înşală pe femeile cu care sunt căsătoriţi şi pe care le iubesc, în mod repetat. Cea mai palpitantă experienţă pentru ei este aceea de a le orbi pe femeile care îi iubesc şi care au încredere în ei şi o fac fără să se gândească la ele chiar şi o clipă. Acest capitol face referire la acei mincinoşi pe care trebuie să îi părăsiţi imediat – sociopaţii”.

Forward explică mai departe că, din moment ce psihopaţii văd viaţa ca pe o luptă pentru putere, devin incurabil dependenţi de minciună ca de o formă de viaţă. Toţi experţii în psihopatie şi sociopatie sunt de acord că aceşti indivizi mint chiar şi atunci când adevărul i-ar ajuta să lase o impresie mai bună sau când ceea ce spun ar suna mai plauzibil. Spre deosebire de oamenii obişnuiţi, psihopaţii nu se schimbă. Iar explicaţia simplă pentru care se întâmplă acest lucru este aceea că nu vor să se schimbe şi nici nu pot să o facă. Aşa cum am văzut în articolele precedente, psihopaţilor le lipseşte un stimulent moral sau emoţional, care pe noi ceilalţi ne motivează să fim mai buni. Oricât de multă suferinţă le-ar provoca altora şi în oricât de multe necazuri ar intra din cauza propriilor minciuni, psihopaţii rămân mincinoşi patologici şi escroci întreaga viaţă.

Forward explică şi de ce psihopaţii nu îşi schimbă comportamentul: 1) nu simt ruşinea şi suferinţa, care pe alţi oameni îi motivează să fie cinstiţi; 2) nu respectă regulile niciodată şi, prin urmare, nu consideră că ar greşi cu ceva; 3) nu au suficientă profunzime emoţională pentru a-şi schimba în bine caracterul; 4) în căutarea neîncetată a stimulării, trăiesc pentru a încălca regulile, nu pentru a le respecta; 5) cred că sunt superiori celor pe care îi păcălesc.

Aş mai adăuga încă un punct la această listă: 6) psihopaţii cred că şi restul oamenilor sunt la fel ca ei, adică manipulează şi înşală, doar că sunt mai puţin inteligenţi şi adaptativi decât ei. Concluzia lui Forward este aceea că oricine îţi spune că un psihopat poate să devină un om cinstit şi fidel te minte. Tocmai de aceea, este foarte probabil ca psihopatul însuşi să promită unei alte persoane că se va schimba, cu atât mai mult cu cât încă mai are de câştigat de pe urma ei.



Citiţi şi

România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea

Lumea în care trăim

Comunicarea în cuplu este cheia unei relații sănătoase

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Florin / 19 August 2015 7:08

    Claudia. Tot repectul si multumiri pt articolele despre acest subject. Tatal meu a fost un pshihopat in toate aspectele de pe lista lui Dr. Robert Hare si a cauzat enorm de multa suferinta mamei mele cat a fost casatorita cu el timp de 9 ani. Acum ca am informatii despre psihopatie m-am “vindecat” de intrebari care m-au ros toata viata (De ce a facut ce a facut? Mintit, furat, prefacatorie, tortuta psihica, inselatorie, parazitism, si toate altele).

    Insa ma mai apasa un lucru despre aceasta boala psihica: pt cei care nu au fost victime ale psihopatilor le e f greu sau aproape imposibil sa perceapa ca exista asfel de reptile si de aceea va fi foarte greu omenirii sa-i opreasca.
    Am impresia ca educarea publicului in acest subject ar trebui sa aiba prioritatate. Prin asta se pot ameliora sau chiar rezolva multe probleme macro si micro, de la razboaie, schimbarea climei, coruptie si pana la vieti chinuite, copilarii de oroare, fraude si restul.

    Reply
  2. Magda / 25 June 2015 20:32

    Eu am fost educata de o mama adinc patrunsa de religie ;sa’ti iubesti aproapele ca pe tine insuti;-aceasta pusa in pratica m-a tinut 15 ani linga un psihopat.Comportamentul lui absolut identic cu cel descris de dna C Moscovici l’am tolerat multi ani pt. ca am aflat de la rudele lui ca a avut o copilarie f. chinuita I’am oferit afectiunea care i-a lipsit si nu numai , dar nimic nu l-a shimbat in bine.Primul semnal de alarma a fost cand l’am rugat sa’si ceara scuze pt’c a gresise grav fata de un subaltern si mia spus ca el nu greseste niciodata A facut cariera ,este f. apreciat la serviciu dar eu acasal’am vazut in ipostaze de o josnicie greu de crezut.Se imbata pina isi pierde orice control si a doua zi dupa ce curat dupa el ,NICIODATA nu i-a fost rusine .L-o fi marcat chinul din copilaria lui dar astia asa sant ,trece evolutia pe linga ei.nu se pot schimba si nici nu vor . Numai ca mie simt ca mia spalat creierul .Ne’am separat dar inca ma mai simt dependenta de nevoile lui .Astept noi articole findca acestea imi dau curaj -deja incepe procesul de vindecare a sufletului meu facut cenusa

    Reply
    • Dana / 26 June 2015 12:55

      Magda, vad un tipar foarte clar la acesti oameni, majoritatea se cred perfecti, genii. Exact din acelasi motiv am stat si eu cinci ani, mama e religioasa si atunci cand eram copil mi-a explicat ca mereu trebuie sa ieri si sa treci peste, toti gresim, asa ca am pus in aplicare sfatul ei pana am ramas fara niciun strop de energie, m-am imbolnavit si nu mai dau randament in ceea ce fac, pe langa asta sunt depresiva si nu mai am incredere in mine. Exact asta e jocul lor, al psihopatilor…ca sa fii usor de manipulat, nu trebuie sa fii increzatoare sau fericita, o leguma depresiva si atunci eu iti dau mereu senzatia ca te scapa de rele, al meu psihopat tot asta repeta, “ce te-ai face fara mine?” si cu timpul am inceput sa fiu convinsa ca nu pot fara el….bineinteles ca pot!!! pot mult si pot fi foarte bine!!!! Parca sunt identice povestile, am rabdat agresiunile pentru ca m-a impresionat copilaria lui dificila si acum la maturitate, a ramas cu “traume”, adica trebuie sa subjuge, urle, jigneasca, sa te puna la pamant ca sa fie totul bine si sa se racoreasca….evident e patologic….si nimeni nu trebuie sa accepte asa ceva!!! Mi se pare impresionant sa vad cat seamana aceste tipare ale acestor personaje, ca oameni nu sunt, eu nu pot simti ce simte toata lumea: rusine, mila, empatie, bucurie, iubire. Ei mimeaza!!!! ce frumos ar fi sa fim prevenite de mici si sa se faca o educatie legat de asta, cum ii putem evita si ce sa nu acceptam, sa invatam care sunt limitele si cat de mult ne putem respecta pe noi insine, fara sa fim nevoite sa ramanem marcate pe viata! Fa orice dar nu te lasa, nu esti dependenta de el. E doar o iluzie, cand o sa redevii libera si te vei redescoperi o sa iti multumesti mereu si niciodata nu e prea tarziu sa incepi o viata frumoasa noua asa cum ti-ai imaginat-o. Pe mine ma ajuta sa merg la psiholog, am avut insa grija sa o aleg cum trebuie, este foarte buna! Daca poti, incarca si tu si nu te lasa!!! Lupti in fond pentru viata ta!!!

      Reply
    • Mois Daniel / 15 August 2015 11:01

      Nicidecum educatia ta religioasa nu e vinovata ca ai stat 15 ani in acea relatie. Asuma-ti integral propria responsabilitate pentru lipsa ta de constientizare a situatiei. E o orbire autoindusa, o neglijenta, un comportament de victima, de acceptare a agresorului, si religia nu incurajeaza asta. Una e IERTAREA, si alta COMPLACEREA in situatia de victima eterna. Din care inca nu ai iesit, desi te-ai despartit de agresor… Intuiesc deja cum a fost copilaria ta…

      Reply
  3. Dana / 25 June 2015 0:11

    Claudia Moscovici esti extraordinara! De doua zile am descoperit articolele si sunt uimita…m-ai salvat! Sunt inca tanara imi pot reface viata. Am comentat si la articolele tale similare referitor la povestea mea, am scris la Serpi in costume. Acum trec dintr-o stare in alta, momentan psihopatul ma lasa in pace aparent forever. Dar dupa ce am tot citit si citesc acum si pe site-ul tau in engleza, m-am panicat! Daca va dori sa ma caute si nu voi raspunde, care sunt sansele sa fiu in pericol fizic, el va fi in zona mea urmatorii ani, locuieste aproape, daca ar vrea sa imi faca rau ar putea. Din ce am citit urmeaza faza de abandon, insa mai mult l-am abandonat eu…asa ca ma simt in pericol. Apelez la terapeut , familia ma sustine sa ma vindec, as vrea sa stiu ce sa fac in cazul in care cosmarul sa ma caute din nou ar fi adevarat. Sper din suflet sa nu si sa raman “presul’ care nu mai prezinta interes.

    Reply
  4. dan / 7 January 2015 20:03

    Daca articolul are ca principal subiect barbatul-sociopat/psihopat/liar, nu inseamna ca nu exista si femei sociopate/sociopate. Viata bate cartea, v-o spun din experienta, din pacate.

    Reply
  5. Roxana / 3 July 2014 11:25

    Pentru cei interesati de acest subiect, recomand o carte interesanta, usor de citit, dar care prezinta si date stiintifice: “Snakes in suits. When Psychopaths Go to Work” de Paul Babiak si Robert D.Hare.
    Subiectul este axat pe mediul de la slujba, mai ales pe cel din marile corporatii, unde functiile de conducere tind sa fie ocupate mai ales de catre persoane cu asemenea tulburari psihice. Si acest lucru nu pentru ca postul produce tulburarea, ci pentru ca cerintele postului sunt de asa natura incat tipul de personalitate psihopata/sociopata are sanse mai mari de a obtine slujba.
    In carte apare descrisa diferenta intre psihopatie, sociopatie si tulburarea de personalitate antisociala.

    Reply
  6. dan / 11 June 2014 11:27

    …am citit acest articol…imi pare rau sa recunosc…dar sunt un psihopat…este dubios sa te regasesti printre aceste randuri…imi pare rau ca sunt un psihopat… ar trebuii sa am mereu acest text in minte si sa incerc sa schimb ceva ! probabil ca acum ma mint pe mine…nu stiu…este fff urat…greu…straniu.

    Reply
    • Mr F. / 23 June 2014 21:06

      1. “imi pare rau ca sunt un psihopat”,
      Daca esti psihopat nu are cum sa iti pare rau… parerea de rau nu exista in psihopati;
      2. “sa incerc sa schimb ceva”,
      Psihopatii nu simt nevoia sa schimbe ceva in ceea ce sunt, ei se simt perfect in pielea lor… singurele schimbari sunt cele necesare adaptarii la noi circumstante… insa totul se intampla doar in aparenta (doar o alta masca pentru un alt spectacol)… Si putin probabil sa se simta ciudat, urat sau straniu din cauza a ceea ce sunt.
      Deci nu fi foarte ingrijorat… 🙂 poate nu esti chiar asa “psihopat” cum crezi ca te-ai regasit aici… E posibil sa existe niste probleme acolo si niste tulburari insa poate nu chiar de un asemenea nivel…

      Reply
    • Simona / 13 September 2014 16:28

      Stai liniștit, nu ești psihopat…Dacă erai,nu puteai niciodată sa accepti asta…nici nu îți părea rău și nici nu încercai sa schimbi ceva…

      Reply
  7. Raluca / 10 February 2013 20:49

    Multumesc pentru link Claudia, si mult succes in activitatea ta si la cat mai putini psihopati pentru toata lumea,am inteles ca trebuie sa mai ramana cateva specimene pt ca lumea sa se fereasca de ei si sa i arate ca exemplu, asa NU.

    Reply
  8. Claudia Moscovici / 10 February 2013 20:20

    Dana si Raluca, multumesc pentru comentarii. Includ aici un link despre simptomele psihopatiei, descrise de cei doi experti, Hervey Cleckley (primul care a formulat aceste criterii) si Robert Hare:

    http://psychopathyawareness.wordpress.com/2011/10/03/the-list-of-psychopathy-symptoms/

    Reply
  9. Dana / 9 February 2013 9:34

    Claudia,multumesc pentru raspuns. Da,am in viata mea un psihopat,stiu si “solutia”,aceea de a pleca de langa el,ceea ce am si facut,insa avem un copil-baiat impreuna (nu-ti descriu temerea pt mostenirea sa…),si incerc sa limitez accesul la copil. Stiu ca sunt greu de dovedit,speram insa sa aud si alta varianta decat cea citita peste tot. Si in afara de crima,absolut toate simptomele sunt adevarate si prezente. Am citit carti intregi de cand am vazut articolul tau,cred ca primul,despre psihopati. No good news,unfortunately…:( Daca doresti,putem comunica privat.
    Multumesc inca o data. Citesc cu interes articolele tale. Felicitari.

    Reply
  10. raluca / 9 February 2013 3:45

    Psihopatii cand mint au anumite gesturi care ii dau de gol,dar trebuie sa fii foarte atenta,cateodata poate fi o grimasa alteori poate fi o inchidere de ochi,ca sa minta fac totusi un efort,dar trebuie sa fii extrem de atanta,psihopatii nu sunt naturali,sunt falsi,exagereaza ca sa atraga atentia interlocutoriului,ei capteaza energia prin atatarea celuilalt,in rest nu pot avea o conversatie normala,fara beneficii,ei in alt mod nu pot si nici nu vor sa traiasca,parerea mea despre unii psihopati este ca sunt educati de alti psihopati ,acum depinde ce model a avut copilul si ce cale a vrut sa urmeze.

    Like 1
    Dislike 1
    Reply
  11. Claudia Moscovici / 8 February 2013 17:17

    Raluca ai dreptate, nu intra in discutii cu un psihopat (sau cu cineva care crezi ca este psihopat). Si expertii recomanda: No contact.

    Dana, exista un test administrat in inchisori creat de Robert Hare, expertul cel mai cunoscut mondial in psihopatie. Dar in viata personala este greu de administrat un astfel de test. In plus, psihopatii de obicei evita psihiatrii, sunt netulburati si mint cu mare usurinta, deci trec lie detector tests destul de des, fara nici o problema. Daca ai de aface cu un mincinos cronic care are majoritatea simptomelor pe care le-am descris in articolul “Cum recunosti un psihopat” atunci este mult mai important sa te detasezi de omul acela, clar periculos, decit sa ai o evaluare psihologica mai precisa.

    Reply
  12. raluca / 7 February 2013 23:19

    Sociopatii si psihopatii, distrug casnicii , relatii n au nici un scrupul daca ramai pe drumuri, nu i intereseaza viata ta, tu esti doar un obiect care le trebuie pe moment , dupa care se debaraseaza de tine cand se satura, cand s a dus noutatea. Eu am desconspirat un psihopat, dar nu i am zis ca este psihopat, pt ca mi e frica de el, este soni rau,singura metoda de deconspirare este sa vorbesti pe limba lui, eu asa am reusit sa ies din bucluc, am zis ca el, i am cantat in struna, si am vrut sa vad daca simte ceva, i am zis ceva despre un presupus viol. ca sa vad cum reactioneaza. n a clipit deloc, e imun la durere, nu simte nimic, nu avea reactiile unui om normal, un om normal daca i spui ca i am spus eu, nu mai continua, dar a continuat, sa mi ceara intalnire in oras, cu toate ca i am spus ca nu vreau sa ma violeze. si el a crezut ca eu glumesc, l am lasat in prostia lui, nu stiam ca a ajuns chiar asa de rau, si debia am putut pleca intrega , da am inteles dupa 10 ani, ca psihopatii nu se schimba niciodata, m a schimbat cu alta femeie, si cica ia fost rusine de ai mei sa ma mai caute, minciuni,numai minciuni, barbatul asta nu stie ce i rusinea,cand vorbesti cu astfel de personaje defapt nu vorbesti cu nimeni, doar el vorbeste, si tot ceea ce tu spui va fii distorsionat, ca mai apoi sa pari tu vinovata, si in final el sa para victima, deci desi el mi a zis clar ca o iubeste pe alta tot eu am fost de vina pt ca am existat , si ca din cauza mea nu mai cunostea el alte femei , defapt totul a fost un pretext pt a scapa de mine,brusc dupa 8 ani ma cauta, suspect, nici mai devreme nici mai tarziu, probabil la intalnirea de 10 ani, cand se intalnesc toti ratatii, asa le zic eu la cei care se duc la astfel de intalniri de promotie, e penibil sa vezi ca pe unii nici nu i mai cunosti , niste straini,probabil ca atunci psihopatul a ajuns la concluzia ca nu i ieseam la numaratoare, va dati seama ce viitor glorios aveam langa el, un viitor sinistru.Niciodata sa nu contrazici psihopatul, are niste reactii idioate, care nu au deaface cu un om normal, nu au simtul masurii, nu stiu si nici nu vor sa se schimbe , si nici nu vor ,nu au vointa, le lipseste motivatia.

    Reply
  13. Dana / 7 February 2013 20:05

    Buna seara,
    Din tot ce am citit despre acest subiect,e foarte greu de dovedit ca cineva este psihopat,tocmai puterii lor de convingere pe termen scurt si a minciunilor permanente. Exista totusi teste sau evaluari care sa “scoata” mai repede la lumina caracteristicile unui psihopat? Poate fi testat fara sa stie? Multumesc.

    Reply
  14. Claudia Moscovici / 7 February 2013 17:45

    Ovidiu, cauzele sunt in mare parte genetice, dar exista si multi factori sociali. De obicei, psihopatii se nasc cu deficiente emotive foarte mari (shallow emotions). Nu exista nici un tratament sau terapie care poate sa indrepte acest comportament. Nimic nu poate transforma un psihopat intr-o persoana cu profunzime afectiva si empatie.

    Reply
  15. Ovidiu / 6 February 2013 11:39

    Cauzele acestui comportament oare sunt cunoscute?
    Există tratament pentru îndreptarea unui astfel de comportament?

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro