De ce mă îndepărtez tot mai mult de religia ortodoxă

6 April 2015

Ioana DudaMi-a ajuns! Încetaţi! Încetaţi să ne mai propovăduiţi suferinţa. Refuz să cred că Dumnezeu ne vrea suferinzi, trişti, cu sufletele hăituite şi pline de durere. Cred, cu toată fiinţa, că m-am născut pentru a fi fericită şi în acest fel să fericesc şi pe alţii.

Din acest motiv mă îndepărtez din ce în ce mai mult de religia ortodoxă. De slujbele greoaie şi greu de suportat. De preoţii care îmi cer bani atunci când mă duc să iau Paşte. Nu îmi reneg religia. Departe de mine. Dar refuz să mă supun unor reguli care contravin preceptelor morale. Doar lor mă supun. Dumnezeu e iubire, lumină, căldură, râset şi privire limpede de copil, e milă şi compasiune. E nevoia de a-i ajuta pe cei năpăstuiţi. E nevoia mea de a-mi lăsa spiritul să se exprime. Nu am nevoie să îmi demonstrez credinţa făcând mătănii, pupând icoane şi participând duminică de duminică la slujbe, chiar dacă nu simt nevoia să o fac. Doar pentru a perpetua o regulă socială. O fac de sufletul îmi cere asta.

A venit momentul ca Biserica Ortodoxă să iasă din biserică. Să se apropie de oameni. Să nu mai fie o instituţie intangibilă pe care oamenii să o privească temători şi disperaţi. Să le explice oamenilor că la biserică nu vii doar pentru a implora mila Domnului şi a te ruga să îţi ia poverile. Vii şi ca să mulţumeşti. Că ai viaţă, soare, primăveri, un acoperiş deasupra capului şi pâine pe masă. Că ai suflet.

Dar toate astea le poţi face şi acasă ori în pădure. Nu înţelegeţi greşit. Nu reneg biserica. Dar de mă duc la biserică, prefer să o fac atunci când nu e nimeni. Atunci când e aproape goală, e linişte şi pot conversa în voie cu Dumnezeu. Din ce în ce mai des mă duc în bisericile catolice.

PAPA: UN MESE DA ELEZIONE; UN PONTIFICATO VICINO ALLA GENTE/SPECIALE

Da, puneţi-mă pe rug, de vreţi. Dar prefer o slujbă catolică uneia ortodoxe. Şi îmi e mai mare dragul să îl ascult pe Papa Francisc vorbind. Mi-a cântat sufletul de bucurie când i-am auzit îndemnul de a nu mai mânca miel de Paşte pentru că e un obicei păgân, din Vechiul Testament. Tot el mi-a reamintit cât de frumoasă e credinţa, atunci când a spălat şi sărutat picioarele deţinuţilor care participă la slujbele din penitenciar.

Aş zbura să îl ascult propovăduind pe Monsenior Antonio Stagliano, din Calabria, care umple biserica de tineri pentru că îi place să cânte hituri în timpul slujbelor. E faimos în rândul preoţilor pentru slujbele atipice. Pentru felul spontan în care predică şi pentru cântecele la modă pe care le fredonează în timpul slujbelor: “Muzica e un mod de a comunica. De ce să nu îl folosim dacă astfel putem intra în inima oamenilor ca să propovăduim mesajul creştin? V-am cântat melodia Vuoto a perdere a lui Noemi, care ne aminteşte de riscul la care ne supunem fără a ne da seama. Mentre il mondo cade a pezzi al lui Mengoni l-am folosit în predică pentru ca tinerii să înţeleagă mai bine mesajul. Tinerii îndrăgesc acest mod de a comunica şi eu voi continua să predic în acest fel până când îmi vor spune să mă opresc”.

Mult timp m-am întrebat de ce l-am iubit atât de mult pe Papa Ioan Paul al II-lea. Am înţeles într-un final. Pentru că a deschis porţile bisericii şi ne-a lăsat să intrăm în ea. Ne-a lăsat să pătrundem în Dumnezeu şi să înţelegem că el e între noi. Nu e o autoritate de neatins, care ne pedepseşte atunci când încălcăm reguli. Ne-a arătat că preotul, orice rang ar avea, este, în primul rând om. Deci supus greşelii. E unul dintre noi. Iar dacă el poate ajuta oamenii sau poate greşi, noi avem aceeaşi libertate de a o face. Că nu vom arde veşnic în Iad dacă păcătuim. Că putem fi iertaţi dacă ne pare rău. Iar noi suntem primii care trebuie să ne iertăm.

Aşa că îmi arog dreptul de a crede că Raiul şi Iadul sunt în noi şi le trăim aici, pe Pământ. Că viaţa după moarte există, pentru că nimic pe lumea asta  nu se termină. Că nu e nevoie de biserici multe şi aurite în care să mă rog la Dumnezeu, pentru că el e în inima mea. Că pot să donez bani bisericilor în măsura în care o simt şi nu ruşinată fiind că aş putea fi stigmatizată sau judecată de comunitatea religioasă din care fac parte.

Ba chiar îmi arog dreptul de a crede că Dumnezeu nu există, dacă aşa simt. Dar în acelaşi timp mă supun regulii iubirii, a facerii de bine, a compasiunii şi a fericirii. A mea şi a celorlaţi.

Aşa să mă ajute Dumnezeu!



Citiţi şi

Soacră-mea

Pisica neagră-i vinovată!

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. LAVINIA / 9 April 2015 20:42

    “Articolul” este o smintire grava, care denigreaza ortodoxia! Autoarea vorbeste in necunostinta de cauza si nici nu realizeaza cat rau poate produce, smintind pe cei slabi in credinta sau pe tinerii aflati in formare! Acest text nu are legatura cu invaturile ortodoxiei! Ortodoxia spune urmatoarele despre suferinta: Dumnezeu ne vrea veseli, curati, in pace interioara, nicidecum deznadajduiti sau depresivi, iar suferinta nu reprezinta decat modalitatea prin care omul se poate apropia de Dumnezeu, prin care se poate cunoaste pe el insusi si prin care isi poate birui neputintele (“uriasa biruinta”)… deci suferinta are un scop nobil, atata timp cat omul ii constientizeaza rostul si daca stie cum sa iasa cu un folos din ea. Iata ce spunea unul dintre cei mai mari duvohnici ortodocsi ai neamului romanesc (Parintele Arsenie Papacioc) despre suferinta: https://www.youtube.com/watch?v=ODCzqsneuq8

    Reply
    • QCD / 10 April 2015 2:51

      bine Lavinia, tu pacatuiesti exact prin ceea ce Ioana incearca sa discute : lozinci goale, de care eu m-am saturat de mult. Nu-s neaparat de acord cu Ioana cum ca, catolicii sunt mai breji, ci anumite lucruri la ei sunt mai deschise. Reecent am fost intr-o catedrala catolica intr-o tara protestanta (sic!) si mi-au “trantit o usa in nas” de nu m-am vazut cand le-am spus ca sunt crestin in general dar nu catolic. Preotii ortodocsi din Romania, in mare parte nu au nici cea mai mica urma de har sau chiar inteligenta in a atrage pe cei pe care supunerea oarba nu-i defineste. Iar gloata de asa zis credinciosi, oglindirea preotilor, te face sa nu mai calci veci pe langa vreo biserica decat in zilele lipsite de orice importanta religioasa. Intre timp am descoperit cat de relaxat se poate trai si fara biserica, ci doar cu perceptele bune ale religiei pastrate bine in inima.

      Reply
  2. Anca / 9 April 2015 12:44

    Mix – Paula Seling: http://www.youtube.com/watch?v=SkJvV-oE9pc&list=RDHC8HBXGG1wZPQ
    Doar cateva din minunatele noastre cantari bisericesti

    Reply
  3. marin / 9 April 2015 10:50

    Nu vreau sa acuz pe nimeni….dar vreau sa precizez un lucru. Daca cred cu adevarat in ceva..vreau sa stiu in ce cred. E o teorie foarte simpla. La noi multi nu stiu in ce cred..cred doar in ce le spune altii fara sa cerceteze….vb..crede si nu cerceta! Asta e problema…in momentul in care cercetezi un pic istoria ,verifici si compari vezi toate minciunile si aberatiile bisericii incepand de la afaceri pe seama credintei si razboaie in numele ei….pana la modificarea biblica. Nu ma intelegeti gresit….cred ca dumnezeu sau cineva nea creat…dar nu pot sa cred in minciuna. P.s….70% dintre obiceiurile noastre sunt pagane si le practicam…asta inseamna in contradictie cu existenta lui dumnezeu pt cei care le practica….atunci slujim sau nu pe dumnezeu??? Dar la noi e problema veche…crede si nu cerceta. E ca un proces la care lipseste inculpatul si fara drept de aparare

    Reply
  4. Andrea Neag / 9 April 2015 9:28

    Pr. Constantin Necula- il poti asculta pe YouTube
    Monahia Siluana Vlad – YouTube sau http://www.sfintiiarhangheli.ro
    Ei trăiesc in zilele noastre 🙂 si vorbesc pe limba noastră. Iar părinții enumerati de @Calin sunt Iarăși extraordinari.
    With all do respect, nu ai înțeles (încă) nimic din ortodoxie. Si totuși esti in spiritul ei cand spui ca Raiul si Iadul sunt (si) aici pe pământ. Sau cand spui ca Dumnezeu este iubire. Acestea sunt doar 2 din conceptele de baza ale ortodoxiei.
    Ma bucur ca ai scris acest articol si sunt sigura ca in curând, ai sa zbori in directia potrivită inimii tale!
    Sfinte Sărbători de Pasti binecuvântate! 🙂

    Reply
  5. Daniela Simion / 8 April 2015 22:12

    Nu te obliga nimeni sa mergi la biserica, sau sa pupi icoane , decat daca ai evlavie ! In rest daca ai citi cartile unor parinti , i-ai iubi si nu ai mai judeca ortodoxia . Papa Francisc pentru mine este un lup in piele de oaie. E un efort , adevarat , sa mergi la biserica, dar fara efort nu capeti macar un har cat de mic , de la Dumnezeu. Harul se castiga greu si se pierde usor . Cand vei avea o problema o sa rupi usa bisericii ! Sunt multe de spus despre frumusetea ortodoxiei, a cantarilor ei , dar fiecare alege !

    Reply
    • Aurora / 9 April 2015 5:29

      Cu tot respectul, Daniela Simion, harul este conform Dexului “gratie divina acordata omului, răsplată acordată cuiva ca un semn de bunăvoință, ca o favoare deosebită”. Nu trebuie sa lucram ca sa câștigam harul. Nu trebuie sa abuzam de har, dar nici nu trebuie sa ne spetim muncind pentru har. Prin limitarea si slăbiciunea noastră umană nu putem sa aducem înaintea lui Dumnezeu jertfe atât de sfinte care sa ” merite” sau sa “câștige” mântuirea sufletelor noastre. Harul este însăși jertfa de pe Calvar, este Mielul Divin “care ridica păcatul lumii”. Dumnezeu este bunătate pe care trebuie sa o conștientizam, mântuire pe care trebuie sa o acceptam si viață care merita trăită.
      Mi-aș dori ca Biserica Ortodoxa sa aducă mântuirea si iertarea in prim plan, pentru ca asta este esența creștinismului. Nu faptele ne mântuiesc, ci însuși Dumnezeu prin Hristos. Tristețea si amărăciunea nu trebuie sa fie o constantă in viața unui credincios care a cunoscut si meditează la frumusețea lui Dumnezeu.

      Reply
  6. Nicolas / 8 April 2015 21:26

    A venit momentul ca Biserica Ortodoxă să iasă din biserică. Să se apropie de oameni! de ani de zile povestesc cum Biserica Ortodoxa a devenit o cloaca de poleiti. Sincer sunt ortodox, dar Biserica pierde teren si pierde mult! Majoritatea, si aici nu ma poate contesta nimeni, celor care vin la biserica sunt batrani suferinzi. in general tinerii vin de Pasti sa ia lumina si atat. Biseica, ar trebui sa se intoarca la valorile sale, si anume sa fie sprijin spiritual sau material, cum fac adventistii, penticostalii sau alte culte neoprotestante. In locul unei catedrale poleite, mai bine faceau o biserica mica si o casa de batrani, cu cantina sau spital pentru batrani. Barbosul suprem nu inspira nicio urma de bunatate, inspira business! Inca ceva, lasati-ma cu Boca, Prislop, samd. Nu cu scrieri cucerim inima romanilor, o cucerim cu o mana pe umar, si o vorba ” te ajutam noi, vom trece peste”. Nu mai vreau sa vad la televizor batrani ale caror copii mor, si spun “asa a vrut Dumnezeu”! Dumnezeu nu este in pereti, este in fiecare dintre noi, caci avem suflarea vietii, avem suflet! Intr-adevar, poate nici neoprotestantii nu sunt mai buni, dar macar atunci cand ai nevoie, esti “fratele” lor si te sprijina. Biserica trebuie sa fie un sprijin, indiferent de confesiunea enoriasilor sai!

    Reply
  7. dan / 8 April 2015 20:09

    Religia pierde teren in vest, din cauza mijloacelor de informare in masa. Tot asta e motivul pentru care Islamul castiga teren.
    Religia se bazeaza pe traditie. Traditia inseamna ritual. Recte, daca respecti ritualul, respecti traditia, si esti oaia perfecta pe care o vrea religia.
    Comparand ortodoxismul romanesc cu catolicismul, e de inteles ca o slujba de o ora e preferabila uneia de 4+. Iar ca preotul e fan karaoke sau nu, tine nu de preot, ci de strategia de marketing a corporatiei…

    Nu te minti singura. Daca vrei sa crezi, poti sa crezi singura, acasa. Nu in biserica, nu in fata altora. Daca nu crezi, cu atat mai bine.

    Reply
  8. Laura / 8 April 2015 18:03

    Regretabila actiune: a denigra ortodoxismul in Saptamina Patimilor! 🙁
    Din pacate superficialitatea ridicata la rang de autoritate in materie este la mare cautare. In acest caz este autoglorificata, fara urma de indoiala, fara jena fata de “sminteala” propagata.
    Frustrarile personale trebuie sa ramina la acest nivel: frustrari personale si nicidecum apologia dreptului la superficialitate si cangrenare emotionala.
    Daca sub aceste vorbe se ascunde o bine ticluita si multumitor financiar argumentata actiune de denigrare a ortodoxiei si/sau BOR, atunci este de inteles: “Că n-ai suflet.”
    Si atunci, ortodoxia nu cred ca poate ajuta… 🙂
    Paste Fericit tuturor crestin-ortodocsilor!!!

    Reply
  9. Gigi Ciobotaru / 8 April 2015 18:01

    Cred ca ar trebui sa recitesti ,peste un timp ,articolul…Cu siguranta ai face multe modificari ,prima plecand de la faptul ca nu te-ai indepartat de ortodoxie ,ci esti mai aproape de ea!!!Altminteri voi crede ca esti mai frumoasa decat desteapta…

    Reply
  10. EMILIA / 8 April 2015 17:45

    Traim in sfera Biserici Ortodoxe cu ritualurile ei din intamplare . O alta intorsatura a istoriei si puteam sa fim catolici , protestanti , etc. Daca dam firul istoriei innapoi -puteam sa fim musulmani sau, de ce nu – budisti .

    Reply
  11. Andreea / 8 April 2015 15:16

    Este gresit fata de orice subiect sa il discuti fara sa fi studiat pe marginea lui. Este ca si cum ai discuta pe marginea unui atentat fara sa fi cautat sa vezi daca acel atentat a avut loc cu adevarat sau a fost doar o nascocire. Sa vorbesti despre Dzeu,cu atat mai mult…trebuie sa vorbim cu luare aminte,cu bunatate si cu teama sa nu gresim. Prea multe pareri nu pot transmite printr-un singur mesaj,acesta…..dar,in linii mari….nimeni nu poate sa explice Adevarul lui Dumnezeu asa usor. El,Adevarul,se cauta,se cerceteaza,inseamna luni,ani de studiu cu ochiii,mintea dar,mai ales,cu sufletul. Este ca si cum ai incerca sa ii explici unui orb care nu a vazut niciodata cum arata culoarea verde. Nu poti,pur si simplu nu poti. Sunt catolica practicanta,convertita de pe buza ateismului printr-o experienta imposibil de redat prin cuvinte. Eu,aceeasi catolica,iubesc cu tot sufletul meu Ortodoxia pe care,la un moment dat,o redam asa cum o faci tu acum. Cu multa dragoste si prietenie iti adresez randurile acestea,pentru ca tu ai deja o deschidere pe care ti-o poti valorifica prin multa lectura. Ca sa ajungi sa surprinzi esenta iubirii crestine fata de Dumnezeu si,implicit,fata de oameni….ca sa poti surprinde iubirea divina pe care te asigur ca nu o poti simti fara Harul lui Dumnezeu,trebuie sa te informezi bine cu privire la amandoua religiile. Te asigir ca si noi,catolicii,avem problemele noastre,asa cum le vedem si la ortodocsi. Niciunii nu sunt mai buni decat ceilalti. Doar putin studiu…foarte putin dar studiul cartilor potrivite, o sa te faca sa scrii un articol contrar celui publicat acum. Dumnezeu nicicum nu spune ca trebuie sa suferim,nicicum !!!! Dumnezeu vrea ca oamenii sa fie fericiti si bucurosi,sa cante,sa se bucure,sa fie buni unii cu ceilalti. Uite ceva care sa te faca sa iti doresti sa afli mai multe…. “oamenii se roaga de Dumnezeu iar Dumnezeu se roaga de oameni. Oare cine pe cine sa asculte mai intai?”
    Iti recomand un Sfant care nu e unul dintre cei vechi,ci a trait pana in 1994 (sau 1992,nu retin anul) …Sfantul Paisie Aghioritul colectia Cuvinte Duhovnicesti,cu cele 6 volume. Iti promit ca,daca vei deschide orice volum,la intamplare …o sa porti cate unul cu tine in geanta mereu 🙂 . Ti se adreseaza nivelului tau deloc simplist de a analiza Adevarul si iti vei gasi raspuns pana si la intrebarile pe care nu stiai ca le ai. Calatorie placuta iti doresc….si abia astept sa citesc un articol dupa ce parcurgi acele volume.
    Ca un postscriptum….Dzeu lucreaza prin oameni si il vei iubi pe Parintele Paisie asa cum nu stiu pe cine eu iubesc mai mult,pe Parintele Paisie sau Pe Sf Papa Paul al 2-lea. Bineinteles,iti ramane la sfarsitul lecturii acelor volume din nou alegerea de a nu crede in Dzeu.

    Reply
  12. Cineva / 8 April 2015 14:00

    “Dar toate astea le poţi face şi acasă ori în pădure”
    Spune-mi, oare un chirurg ar putea efectua o operatie pe cord deschis pe masa din bucatarie sau pe o saltea in padure? Ar putea, dar tot e mai bine si ma lipsit de riscuri in sala de operatii de la spital. Exact din acelasi motiv mergem la biserica.
    Nu cunosti pre multe despre ortodoxie si nici despre catolicism, si cu atat ma putin despre papa si Vatican. Ai cunostiinte teologice aproape inexistente si totusi vorbesti despre dogma bisericeasca. Ti-ai invalidat parerea prin lipsa ta de cunostiinte.

    Reply
    • Flavius / 8 April 2015 15:25

      Nu compara imbuibatii aia de popi cu un chirurg, al doilea salveaza vieti… primul “jupoaie” sarmanii si le ia si ultimul banut… popii ortodocsi mai ales dar si de alte religii sunt bisnitari si vand religia la preturi diferite in functie de fraierii ce platesc… Nu sunt nici macar impozitati! Esti cumva popa? Oricum vad ca nu ai coloana sa te prezinti… Religia e una si biserica e o forma de manipulare in masa, dar cine suntem noi sa judecam? Isi vor primi ei rasplata daca este acea judecata cu care tot sperie lumea…

      Reply
  13. Nic / 8 April 2015 12:27

    E doar o parere… fiecare alege si stie ce are de facut. Un proverb vechi spune “Dumnezeu ne da, dar nu ne baga si in traista”. La fel e si cu mantuirea. Trebuie sa lucram pentru ea si cum altfel decat prin credinta si fapte bune?! Nu sa aratam cu degetul catre altii, ci sa raspundem de faptele noastre, nu sa ne facem partasi la pacatele altora. Doamne ajuta!

    Reply
  14. Eu / 8 April 2015 12:03

    Nu e prost cel care cere, este prost cel care da! Si cu asta am spus ce era de spus!

    Reply
  15. Calin / 8 April 2015 1:16

    Din păcate vorbești despre ortodoxism în necunostinta de cauza…
    Tu vezi doar partea superficiala, neimportanta, dar care apare în media. Un cliseu.
    Respect și admir exemplele pe care le dai din catolicism. Sunt definitorii pentru esență creștinismului în sine. Nu vreau să-mi impun punctul de vedere. Vreau doar sa te rog sa citești Jurnalul Fericirii, sa-i citești sau sa-i asculți pe părintele Teofil Paraianu, Iustin Parvu sau Dmitru Staniloae, sa mergi la Valea Plopului, la Dumbrava sau la părintele Ciprian din Cluj. Ai sa înțelegi cum un ateu a ajuns sa iubească ortodoxismul pur, nu cel de fațada.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro