De ce Eminescu?

15 June 2017

Și, în fond, cine a fost el? Un om ca toți oamenii. Cu mai multă simțire, mai mult har, mai mult geniu, știi, acel geniu pe care mulți îl au, dar ceilalți nu-l văd. La Eminescu s-a văzut. Gândește-te puțin. Poeziile lui calde. Stilul curat și simplu. Ritmul versurilor, acel ritm cadențat, ca într-un dans care curge, cu zvâcniri repetate, mult așteptate și de aceea, mult dorite. Citindu-l, îl simti. Îl auzi. Cei binecuvântați de soartă îl văd. Pășind prin iarbă. Căci da, el nu mergea. Pășea. Desculț, desigur, îndoind firul de iarbă cu talpa și îndreptându-l cu versul. Îl simți respirând, într-un alt ritm decât al gloatei. Cu o intensitate diferită. Îl văd cutezând, îl văd răscolind și revoltându-se. Îi aud bătăile inimii, mi-ar plăcea să se armonizeze cu ale mele. Îl văd plutind pe val, îl văd luându-l în piept, îl văd doborât, luat și purtat, lăsat în voie, să zacă, să se scufunde, cui îi pasă? Cui i-a păsat?

Eminescu

A bătut vântul peste noi, ca de obicei. S-a plouat cu lacrimi, s-a cutremurat pământul, râurile au curs, ca de obicei. S-a înălțat cineva să le oprească? Să strige cu ecou că EL a plecat? Nedrept, batjocorit, răsplătit cu târzii regrete, lăudat cu fals aplomb și așezat pe un piedestal care se clatină în bătaia odelor înălțate lui, nu din dragoste, admirație sau respect, ci din… „așa se face”.

Să ne întoarcem, mai bine, la poeziile lui. La tot ce a scris. Și a gândit. La tot ce a creat. Să simțim. Să-i trăim versurile. Să ne aplecăm la rădăcina lor, să le udăm cu gânduri bune, cu ochi închiși și lacrimi poetice.

Cine a fost el? „Cel” care a vrut să rămână la toate rece, dar n-a reușit. Putea prea mult pentru ca noi, ceilalți, să-l acceptăm.

Și, la final… „te urăsc cu puterea lui Eminescu de-a iubi”! Să fie o amenințare?

Guest post by Arestatul fără umbră

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Poate că nu vei fi primul, ultimul sau unicul ei bărbat

Spune-mi DA

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro