Pornesc de la premisa că ai o bucătărie. Poate fi spațioasă sau o variantă mini, compactă (chicinetă). Cu siguranță te-au interesat culoarea dulapurilor și textura blatului, corpurile de iluminat și vesela. Ți-ai pierdut ceva vreme alegând electrocasnicele cu care să o echipezi. Te-ai gândit și la gresia și faianța din ea (bine, poate nu atât de intens ca la cea din baie). Ți-ai aglomerat blatul de lucru cu cafetiera (ai poate chiar două – un espresso machine și una cu capsule sau pads), cu un blender, un juicer și un cuptor cu microunde. Când îți aduci aminte, faci câte un smoothie. Nu des, pentru că te enervează spălatul pieselor de la juicer. Ș-apoi, găsești smoothies și natural juices în oraș, nu? De fapt, găsești orice în oraș: și mic dejun și prânz și cină.
Cuptorul tău arată impecabil și după doi ani de la montare. La fel și hota. Nu mai spun de aragaz (sau de plita cu inducție) pe care ai făcut cândva niște paste (de fapt le-a făcut prietenul sau soțul tău) și tu ai stat cu paharul de vin în mână privindu-l admirativ, ștergând imediat cu șervețele fiecare strop sărit din tigaie. O grijă ai avut.
Cămara ta este cantonată într-unul dintre dulăpioarele suspendate. Ai niște pungulițe începute de făină, zahăr, orez și mălai. Ceva sare și piper, și o sticlă începută de ulei (cine știe de când). Dar ai un raft special de condimente! Las’ c-or fi ele bune cândva, când o să gătești! Frigiderul tău găzduiește niște țiple deschise cu felii de mezeluri, o bucată de cașcaval și câteva iaurturi. Ba nu! Mai ai și niște roșii și câteva fructe veștejite în lada de jos.
De când nu ai mai încins o tigaie?
Lasă-mă cu scuzele care includ programul de la job, lipsa timpului pentru cumpărături alimentare (bine că stai două ore probând sutiene sau pantofi)! Și eu am muncit nouă ore într-o corporație și ajungeam acasă seara, la 19:30. Dar aveam mereu de pus ceva pe masa de cină a familiei. Fie reîncalzeam rapid o mâncare gătită anterior, fie trânteam un grătar (de porc, vită sau pește) și o salată bine asezonată. Sau doar o salată mai consistentă.
De când nu ți-ai invitat prietenii la o cină?
Trebuie să înțelegi că naveta sufertașelor cu mâncare (de la catering sau de la mama) nu va ține o eternitate. Vezi și tu că lumea e fascinată de trendul gătitului acasă și de conceptul “home made”. Chiar ai fost invitată la o cină între prieteni unde ai descoperit că roșiile pot fi și galbene sau negre, că pâinea coaptă în casă are cu totul alt gust față de cea feliată, la pungă, că un desert contemporan nu înseamnă neapărat un tort cu 7 foi, o cremă de unt și o glazură necomestibilă de pastă de zahăr, ci o spumă lejera de iaurt servită artistic cu fructe proaspete și câteva firimituri de biscuit. Cât de simplu pare totul!
Știi că-ți va veni rândul (nu poți amâna la nesfârșit) și te gândești cu groază (poate) la momentul în care va trebui să-i inviți la tine. Don’t panic! I’m here for you!
Te voi ajuta să gătești acasă
Cum? Vedem pe parcurs. Te voi însoți și te voi consilia cu privire la ustensilele strict necesare într-o bucătărie, la utilizarea lor, la minimul necesar de ingrediente dintr-o mini-cămară și la preparea unor feluri rapide și gustoase. Sau mai lente, cum e slow cooking-ul – o chestie mișto care nu te ține lipită de aragaz sau cuptor. Las’ că vei vedea!
E foarte mișto să gătești acasă
Dincolo de mulțumirea sufletească că ți-ai hrănit familia cu ceva ieșit din mână ta (oh, societatea asta patriarhală în care trăim!) îți va crește și self esteem-ul. I did it! Nu mai spun de mesele festive pe care le vei organiza în curând. Un fel de “luați de-aici!”. Și nu îți vei dezechilibră bugetul sau programul cotidian.
***
Sunt Oana Igretiu de la Savori Urbane și alături de mine vei începe să gătești. Vei descoperi ingrediente naturale folosite în rețete moderne și clasice. Crezi că nu știu că ți-e dor și de prăjitura cu vișine pe care ți-o făcea bunica? Sau de un pui cu mazăre și găluște? Ce spui de niște rețete internaționale făcute ca la mama lor? Ah, ți-a plăcut mult lahmacun în vacanța din Turcia sau ciolanul acela crestat, cu șoric crocant, de la Oktoberfest. Poate vei face și macarons sau o dulceața de cireșe. Le vei găti în curând acasă! Easy, că nu mușcă.
PS – toate cele de mai sus se aplică și celor care stau în chirie. Nu cred că nu aveți bucătarii! Dacă am putut găti într-o garsioneră cu o bucătărie de 1,5 pe 2 m și un blat de lucru de 60 x 50 cm (cam cât o tavă de cuptor mai mare) sunt sigură că veți putea și voi.
Citiţi şi
Fata de zăpadă (poveste de dragoste cu final fericit)
Mama – în rolul principal al Eroului
Fii atent la asta când reamenajezi bucătăria!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.