De ce am ales plita cu inducție în locul aragazului clasic

22 May 2021

De câte ori mă duc la fetele mele care locuiesc în străinătate, firește că le gătesc cam tot ce poftesc. Una are plită cu gaz, cealaltă cu inducție. Greu mi-a fost un pic, la început, până am dibuit cum funcționează plita cu inducție și am înțeles ce înseamnă incalzirea prin inductie, apoi am început chiar să o apreciez. Și când a venit timpul să-mi rearanjez bucătăria acasă, cum mi-era deja familiară, ea a fost aleasa. 🙂

Și am să vă spun și de ce:

1. E foarte elegantă, minimalistă, așa, fără butoane, fără ochiuri, fără grătare, fără capac, fără tot ceea ce ținea de vechile aragazuri, așa cum le știam noi de o viață. Nu râdeți, prima dată am recunoscut-o numai pentru că avea deasupra hota și dedesubt ușa de la cuptor… 🙂

2. Am înțeles cum se face încălzirea și de ce e nevoie ca vasul în care gătești să fie din metal: e vorba de fizica din liceu – un electromagnet puternic generează un câmp magnetic, produce curent electric în zona de contact cu vasul metalic și îl încălzește. Restul plitei rămâne rece, iar la ridicarea vasului se va răci instant și zona de sub el. (La plitele modele mai vechi rămâne aprinsă o lumină care avertizează că, deși nu e în funcțiune, zona e încă fierbinte. Ea diminuează odată cu răcirea zonei.

3. Setezi timpul și puterea plitei în funcție de ce gătești și la terminarea programului “ochiul” se oprește automat. M-a încântat că timpul necesar gătitului e mai scurt.

4. Dacă până acum nu-mi puteam imagina plita altundeva decât unde era și țeava de gaz, acum mi-am schimbat cu totul bucătăria. Am plasat în mijloc blatul de lucru cu plita încorporată, iar cuptorul (electric și el) etajat, la nivelul ochilor. Asta mi s-a părut a doua cea mai bună alegere. 🙂 Când fac plăcinte, cozonaci, budinci sau vreun blat de tort e foarte simplu să le văd stadiul de coacere.

5. Plitele cu inducție se curăță foarte ușor, cu o lavetă umeddă, pentru că nu are stropi de mâncare arsă de la căldură. Plita e fierbinte doar sub oale, în rest e rece. N-ai cum să te frigi, asta e sigur.

6. Consumul, la cât gătesc eu, nu e o problemă. Am plătit oricum mai puțin la curent decât la gaz, dar n-aș ști să vă spun cum ar fi pentru o familie cu mulți la masă zilnic.

7. A trebuit să renunț la niște oale, pentru că cele de cupru sau aluminiu nu pot fi folosite, dar și asta a fost bine, că mi-am înnoit garnitura de chef.

8. A fost un pic mai scumpă decât un aragaz clasic, dar a meritat. Ce-am dat la început am recuperat destul de rapid.



Citiţi şi

Transformă-ți spațiul culinar într-un loc de vis: 10 IDEI de amenajare a bucătăriei

Stâlciri de nume auzite pe la show-urile de gătit

Cuptorul cu microunde, descoperit din întâmplare

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro