Stai într-o localitate verde, netranzitată de turiști motorizați, departe de lumea dezlănțuită și n-ai treabă cu poluarea și cu stresul conex? Atunci nu e pentru tine acest articol cu toate informațiile din el. 🙂 Fericito, fericitule!
Și acum să vorbim cu restul lumii, cu majoritatea adică. Despre amenințări, dar și despre soluții.
Fapte
55% din populația lumii trăiește deja în medii urbane. Dacă urbanizarea continuă în acest ritm, se estimează că până în 2050 aproximativ 70% din populație va trăi în medii urbane.
Sigur, există beneficii incontestabile ale traiului în mediul urban (accesul crescut la asistență medicală, oportunități educaționale îmbunătățite, salarii mai mari), dar acestea vin la pachet cu niște dezavantaje deloc de neglijat. Pe care e musai să încerci să le anulezi ori minimizezi pentru a rămâne întreg la minte și la trup. Pentru că, deloc surprinzător până la urmă, dacă vorbim doar de calitatea aerului au fost stabilite niște legături periculoase: o calitatea scăzută a aerului în interiorul casei, acolo unde petrecem atâta timp și unde practic am putea avea controlul, a fost asociată cu diverse probleme de sănătate, care de care mai neplăcute: boli respiratorii, boli cardiovasculare, chiar afecțiuni oncologice. Cum e posibil? Păi, poluanți precum PM2,5 (particule în suspensie), COV (compuși organici volatili) și oxizi de azot pot cauza depresie; timpul petrecut în prezența COV poate crește nivelul de anxietate și expunerea la poluanți precum PM2,5 și oxizi de azot pot accelera tulburările de personalitate.
Pe mine, una, m-au speriat și cele mai recente studii care investighează calitatea aerului din interiorul locuinței care arată că acesta poate fi la fel de nociv ca pe stradă la ora de vârf a traficului rutier!
Soluții
- Aerisim, e cea mai veche metodă de primenire a aerului dintr-o încăpere, doar că azi nu mai e la fel de eficientă ca altădată.
- Facem curățenie în mod regulat, mai precis îndepărtăm praful purtător de tot felul de pericole. O metodă eficientă, dar, din nou, uneori nu e suficientă.
- Și atunci îți cumperi un purificator de aer! Una dintre
Acum, că vine căldura, renunțăm la umidificator (știu că ai și tu unul care te-a ajutat peste iarnă să-ți păstrezi pielea hidratată) și facem una dintre cele mai inteligente investiții în sănătate – purificatorul. Plămânii, pielea și creierul tău îți vor mulțumi într-un fel pe care îl va observa toată lumea. 🙂
Citiţi şi
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
Testele genetice – soluția pentru o viață lungă într-o stare bună de sănătate
Cum să gătim și să mâncăm sănătos, chiar și dacă ne plac fripturile și grătarele
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.