Dacă am judeca atmosfera ambientală a țării exclusiv din perspectiva executivului politic, am spune, fără exagerare, că trăim într-un spectacol de caricatură. Corpus-ul ministerial al României de azi pare să fie numit pe criterii de contraperformanță, altfel un om de bună credință cu greu își poate explica numirile grotești din vârful ministerelor.
O societate politică coerent articulată funcționează după principiul „omul potrivit la locul potrivit!” – când mă uit la corpus-ul ministerial al României realizez că ceva este profund dereglat! Viorica Dăncilă, în loc să ocupe un post de secretară la căminul cultural din Videle, este primul ministru al țării. Omul educat și cultivat poate fi recunoscut și după înfățișare! Nu vreau să fiu răutăcios cu doamnele ministrese, însă vă spun sincer că atunci când am văzut-o prima dată pe doamna Dăncilă am crezut că am nimerit, dintr-o eroare, pe postul Taraf TV!
Într-un scenariu absolut plauzibil, doamna prim-ministru ar trebui să poarte un dialog politic cu Angela Merkel! Disproporția este uriașă, este ca și cum ne-am imagina un dialog tehnic între un electrician de scară de bloc din Videle și un inginer NASA! Doar la nivelul unei perfecte caricaturi, așa ceva ar fi posibil.
Ministrul educației are probleme grave de exprimare. Dar pare să nu aibă simțul ridicolului, dimpotrivă, cred că ar fi în stare să schimbe, prin ordonanță de urgență, normele gramaticii elementare în așa fel încât domnia sa, „pamblicarul” analfabet al țării să fie în deplină legitimitate, iar noi, toți ceilalți, vorbind corect, să fim în afara legii.
Un om educat, atent la corectitudinea limbajului, fără fisuri retorice, dublat de probitate morală și competență tehnică ar fi în flagrantă dizarmonie cu ambianța guvernamentală actuală, așadar, nu avem ce aștepta. Guvernul, așa cum arată el acum, are profilul unui incubator de agramați prolifici și fecunzi.
Noul program de guvernare pare făcut între două semafoare, conținutul lui are elemente de utopie pură. Vă dau un singur exemplu: până în anul 2020, actualul guvern a promis construcția a 2.500 de grădinițe. Dacă judecăm după numărul de zile lucrătoare rămase, executivul are la dispoziție aproximativ 720 de zile. Pentru a-și respecta promisiunea ar trebui să construiască începând de azi 3,4 grădinițe pe zi.
Dacă lucrurile mai funcționează în țara asta – atunci, numai în virtutea inerției.
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Limba română e pe cale de dispariție
Cu infinită tristețe și cu mare scârbă
Klaun Iohannis, Bibilicul și Two stupid dogs
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.