Expirat nu înseamnă stricat
Dacă e depășită data la care expiră un produs, nu-l mai consumăm. Chiar dacă am mai auzit că ar fi încă bun de mâncat și după, n-avem încredere. Și astfel, în plină criză alimentară, tone de mâncare încă bună ajung la gunoi. Care sunt alimentele care pot fi consumate în siguranță și după data la care expiră. (Sursa)
James Kenji López-Alt este o personalitate bine cunoscută în America – bucătar și scriitor gastronomic. Prima sa carte, The Food Lab: Better Home Cooking Through Science, a devenit un succes imediat. Nouă ne-a câștigat încrederea și am vrut să știți și voi unele lucruri care ne pot ajuta să înțelegem mai bine fenomenul procesării alimentelor și cum să le folosim în siguranță.
***
“Primul lucru pe care ar trebui să-l știți? Datele, așa cum le cunoaștem, nu au nimic de-a face cu siguranța. Datele de expirare nu sunt date de expirare.
Datarea produselor alimentare, așa cum o numește Departamentul Agriculturii din SUA, este complet voluntară pentru toate produsele (cu excepția alimentelor pentru copii). Nu numai asta, dar nu are nicio legătură cu siguranța. Reprezintă doar cea mai bună presupunere a producătorului cu privire la momentul în care produsul său nu va mai avea calitatea maximă, orice ar însemna asta.
Să începem cu lucrurile pentru care cu siguranță nu trebuie să vă faceți griji. Oțetul, mierea, vanilia sau alte extracte, zahărul, sarea, siropul de porumb și melasa vor dura practic pentru totdeauna, cu puține schimbări în calitate.
Făina
Făina albă este aproape sigur bună de folosit, indiferent de vârstă. Grâul integral și alte făinuri integrale pot dobândi un miros metalic sau de săpun în decurs de câteva luni. Această regulă de bază mai albă=bună o perioadă mai lungă este valabilă și pentru cerealele nemăcinate. Orezul alb rafinat, de exemplu, va rezista ani de zile, în timp ce orezul brun va rezista doar luni de zile.
Pâinea
Pâinea stabilă de raft de la supermarket, făcută cu uleiuri (și conservanți) poate rămâne moale săptămâni întregi în frigider, dar aluatul cu crustă crocantă de la brutăria din colț se va învechi până a doua zi și va începe probabil să mucegăiască înainte de o împlini o săptămână. (Îmi feliez și îngheț pâinea artizanală și scot câte o felie pentru a o prăji.)
Fasolea
Fasolea uscată și lintea vor rămâne în siguranță pentru a fi consumate ani de zile după cumpărare, dar vor deveni mai dure și vor dura mai mult să se gătească pe măsură ce trece timpul. Dacă nu sunteți sigur câți ani are fasolea uscată, evitați să o folosiți în rețete care includ ingrediente acide precum roșiile. Acidul poate crește drastic timpul necesar fasolei pentru a se găti.
Condimentele
Cu toții mai râdem de părinții noștri pentru că au folosit condimente care au expirat în anii 1980, dar, în afară de pierderea potenței/aromei, nu este nimic greșit în folosirea lor.
Dar alimentele conservate în cutii de metal și borcane?
De regulă, metalul durează mai mult decât sticla, care durează mai mult decât plasticul.
Atâta timp cât nu există semne exterioare de deteriorare (cum ar fi bombarea sau rugina) sau alterarea vizibilă atunci când îl deschideți (cum ar fi tulbureala, mucegaiul sau mirosurile de alterare), fructele, legumele și carnea conservate vor rămâne la fel de delicioase și gustoase ca în ziua în care i-ai cumpărat în urmă cu ani de zile. Butonul mic de pe capacul mărfurilor conservate în borcane, care se va bomba dacă a existat o acțiune bacteriană semnificativă în interiorul borcanului, este încă cel mai bun mod de a spune dacă conținutul va fi bun de mâncat. În funcție de locul de depozitare, poate rezista un an sau un deceniu. În mod similar, dozele de sifon își vor păstra gazul timp de ani de zile, sticlele de sticlă până la un an și sticlele de plastic câteva luni. (Majoritatea materialelor plastice sunt permeabile la gaz.)
Uleiurile
Uleiurile, chiar și uleiurile nerafinate predispuse la râncezire, depozitate în cutii sigilate sunt aproape indestructibile (după cum demonstrează conserva de două galoane de ulei de susan prăjit cu care lucrez din 2006). Uleiuri în sticle de sticlă sigilate, mai puțin. Uleiul din recipiente deschise poate varia foarte mult în termenul de valabilitate, dar totul va dura mai mult dacă nu le țineți lângă sau deasupra plitei, unde căldura poate ajunge la ele.
Cum îți dai seama dacă uleiul tău este bun? Așa cum ați face cu majoritatea alimentelor: urmați-vă nasul. Uleiul vechi va începe să dezvolte mirosuri metalice, săpunoase sau, în unele cazuri, cum ar fi uleiul de canola, mirosuri de pește. Nu ai încredere în nasul tău? Pune o picătură pe vârful degetului și strânge-o. Uleiul rânced se va simți lipicios, spre deosebire de alunecos.
Despre ulei și oțet: sosurile pentru salată vor rezista luni sau peste un an în frigider, mai ales dacă vin în sticle cu deschideri înguste de stoarcere (spre deosebire de borcanele cu gura deschisă).
Condimentele
Muștarul durează pentru totdeauna. Ketchup-ul va începe să-și schimbe culoarea înainte de expirarea unui an, dar va rămâne în continuare gustos. Contrar credinței populare, maioneza are o durată de valabilitate excepțional de lungă, mai ales când nu conține ingrediente precum suc proaspăt de lămâie sau usturoi. (Concentrațiile mari de grăsimi, sare și acid sunt toți inamicii bacteriilor și mucegaiului.)
Raftul internațional este un bârlog de sosuri de lungă durată, murături și condimente. Încă nu am găsit punctul de inflexiune a calității pentru sosul de stridii, ardei iute murat, sosurile de chile, de fasole fermentate sau sosul de pește. Sosul de soia are reputație de longeviv, dar pe al meu îl țin la frigider pentru a-l feri de aromele de pește care pot începe să se dezvolte după câteva luni în cămară.
Ouăle
Știm cu toții cum miroase un ou stricat, nu? De ce altfel ar fi un punct de referință pentru a descrie atâtea alte mirosuri neplăcute? Dar de câte ori ai mirosit de fapt unul: o dată? De două ori? Niciodată? Probabil niciodată, cel puțin conform sondajului improvizat pe care l-am realizat pe Twitter. Asta pentru că este nevoie de mult timp pentru ca ouăle să se deterioreze.
Cât timp? Data Julian tipărită pe fiecare cutie (acesta este numărul din trei cifre care variază de la 001 pentru 1 ianuarie până la 365 pentru 31 decembrie) reprezintă data la care ouăle au fost împachetate, care, în majoritatea părților țării, poate fi de până la 30 de zile după ce oul a fost efectiv depus. Ştampila de vânzare poate însemna până la încă 30 de zile de la data ambalării.
Deci sunt 60 de zile pline! Dar șansele sunt bune ca ele să fie în continuare acceptabile pentru încă vreo câteva săptămâni.
Laptele
Cu toții am turnat din greșeală niște lapte covăsit (stricat) în bolurile noastre cu cereale. Se pare că laptele nostru este perfect fin, până când brusc nu mai este. Ce se întâmplă cu el peste noapte? Adevărul este că nu peste noapte. Din momentul în care deschideți o cutie de lapte, bacteriile încep să digere lactoza (zaharurile din lapte) și să elimine produse secundare acide. Odată ce pH-ul atinge 4,6, atunci cazeina (proteina din lapte) se aglomerează.
Vrei lapte care să țină mai mult? Căutați „temperatură ultraînaltă” sau „UHT” pe etichetă. Laptele din aceste cutii a fost pasteurizat la temperaturi ridicate (275 grade Fahrenheit (135°C): suficient de fierbinte pentru a distruge nu numai virușii și bacteriile, ci și sporii bacterieni), apoi pompat aseptic și sigilat în cutii.
Majoritatea mărcilor de lapte organic sunt supuse UHT. (Bonus: În testele de gust orb pe care le-am efectuat, majoritatea oamenilor au preferat aroma mai dulce a laptelui UHT.)
Mâncarea de bebeluși
Și în ceea ce privește alimentele pentru bebeluși – singurul aliment cu datare de expirare obligatorie de la nivel federal – acea dată de expirare reprezintă cea mai recentă dată la care producătorul poate garanta că alimentul conține nu mai puțin din fiecare nutrient decât ceea ce este imprimat pe etichetă sau, în caz de formulă, că încă poate trece printr-o suzetă de cauciuc obișnuit.”
Pentru mai multe informații, un articol foarte bun găsiți și aici. Ne face plăcere să-l recomandăm.
Citiţi şi
Un trend nesănătos: unt în cafea
Să ne mai lăsăm și duși de val…
“Ce să fac ca să slăbesc? Ce să mănânc? Dă-mi o listă!” Iată lista doctorului Adrian Copcea
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.