Tocmai am terminat de citit „Scrum în vânt” și mă bucur că am șansa de a-mi face atât recenzia, cât și cartea autoarei Cynthia Orszag cunoscute.
Romanul a apărut la editura Velvet Story anul acesta și l-am achiziționat imediat ce a fost disponibil. Nu vreau să dezvălui foarte multe detalii, dar în scurta mea prezentare voi încerca să redau o imagine de ansamblu.
Avem un copil pierdut, un țigan (așa îl denumește autoarea, deoarece acesta e termenul cu care personajul însuși se identifică) abandonat de familia lui încă din copilărie și crescut de o româncă ale cărei rude i-au pus la îndoială alegerea de a-l păstra în preajmă după majorat. Tâlhărește, se droghează, trădează apropiați în moduri josnice, iar apoi se trezește în postura în care culege ceea ce a semănat. Acțiunile sale asupra apropiaților sunt și ele recolta a ceea ce a semănat societatea în el, cu ura nejustificată pentru faptul că este diferit.
Avem parte și de conflicte pur adolescentine ale lui Darius, băiatului rrom cu dorință de apartenență. Suferind profund din cauza lipsei figurii cu adevărat materne în viața lui, se agață mereu de alții – într-un fel de Carla, personajul feminin în care își găsește consolarea în adolescență, în alt fel de Vlad, prietenul pe care îl trage la același nivel cu el.
La un moment dat, are impresia că asistenta maternală care l-a crescut îl poate da afară în orice moment, mama lui naturală îl caută după ani de zile, doar pentru a se folosit de el, iubita îl părăsește în favoarea unui tânăr student, astfel că Darius ajunge să se autodistrugă în căutarea lui de apartenență. Unde mai punem că remușcările îl fac să îndepărteze și ultima persoană pe care o mai avea la îndemână în autoizolarea sa: pe Mara, sora lui Vlad, stereotipul fetei naive din grup, care are mereu ceva presupus cool de băgat la cap de la cei mari și care este de-a dreptul fascinată de Darius.
Însă Darius poate fi coșmarul oricărei mame. O realitate foarte dură, deloc cosmetizată. Niciunei mame nu i-ar plăcea să știe că fiul ei doarme pe bănci, fură și își pune pielea în băț, fumează substanțe legale cu efecte catastrofale sau că umblă în anturaje care îi pot influența critic comportamentul. Iar toate acestea sunt relatate clar și simplu.
Sunt de părere că această poveste ne poate ajuta să ne schimbăm perspectiva și să devenim un pic mai buni, să nu mai aruncăm cu răutate nefondată în stânga și în dreapta, și poate numărul tinerilor care abuzează de anumite lucruri și fac greșeli colosale doar pentru că sunt determinați de factori sociali, ar deveni ceva mai mic.
Romanul Cynthiei Orszag, care a scris de curând și scurta povestioară „Art Nouveau”, cu elemente fantasy și care are ca punct central cazinoul din Constanța, poate fi achiziționat de pe site-ul editurii Velvet Story.
Guest post by Vincenza Coman
Și tu poți recomanda un film/spectacol/concert care ți-a plăcut.
Trimite-ne recenzia pe adresa office@catchy.ro.
Citiţi şi
Povestea lor are un început, dar nu este acesta
Ea suferă de amnezie, dar asta nu înseamnă că nu simte nimic…
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.