Moartea jurnalistei malteze de 53 de ani, Daphne Caruana Galizia, ucisă pe 16 octombrie de explozia unei bombe plasate sub maşina sa, completează seria neagră a crimelor săvârşite în ultimii ani asupra unor femei curajoase care şi-au riscat vieţile pentru a spune adevărul.
Explozia s-a produs după-amiaza, în apropiere de casa ei, caroseria arsă a vehiculului fiind aruncată de suflu pe un câmp din vecinătate. Moartea jurnalistei a provocat indignare în rândul maltezilor. Mii de oameni s-au adunat în aceeași seară la Sliema, în apropiere de capitala La Valetta, cu lumânări aprinse în mâini, pentru a-i aduce un ultim omagiu celei care a fost la originea acuzaţiilor de corupţie ce au provocat alegerile anticipate din vară din Malta, ţară catolică ce numără 430.000 de locuitori.
Cunoscută pentru că a investigat Panama Papers în Malta, postările pe blog ale lui Daphne Caruana Galizia adunau zilnic mii de cititori, ea fiind numită de Politico “one-woman WikiLeaks”. Politicieni şi influente personaje ale lumii interlope din Malta au fost deranjaţi de postările ei, iar cele mai recente dezvăluiri l-au vizat pe premierul maltez, Joseph Muscat, şi pe doi dintre consilierii sai cei mai apropiaţi. Investigaţia lui Daphne făcea legătura între companii offshore deţinute de cei trei şi plăţi din partea guvernului Azerbaidjanului.
De asemenea, Michelle Muscat, soţia premierului, a fost acuzată ca are un cont deschis în Panama în care ar fi depus, printre altele, mita primită din Azerbaidjan în schimbul autorizaţiei pentru funcţionarea unei bănci în Malta. Atacul nu a fost revendicat până acum, dar premierul maltez a condamnat “actul barbar” şi a ordonat forţelor de ordine să îşi concentreze toate resursele pentru ca autorii să fie aduşi în faţa justiţiei. Cu o oră înainte de a muri, Daphne Caruana Galizia postase pe blogul său următoarea concluzie: “Sunt escroci peste tot unde privim, situaţia este disperată!”
Prin moartea sa tragică, Daphne intră în galeria simbolurilor feminine ale luptei cu sistemele politice corupte. Alături de nume precum Anna Politkovskaia, jurnalista rusă care s-a numărat printre cei mai proeminenţi opozanţi ai regimului Putin, asasinată în faţa locuinţei sale, în 2006, la 48 de ani, chiar de ziua de naştere a lui Vladimir Putin!
Citiţi şi
Al patrulea val de români care părăsesc țara
Salutări de la sfârșitul lumii
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.