Credinţa în frumuseţe şi dans, aşa sună prima poruncă a Ligiei Grozdan, lector la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi. Atent mereu la detalii, îndrăgitul profesor şi-a făcut din perfecţiune un crez, pe care l-a transmis şi fiicelor sale, Laura şi Alina Cosoi, dar şi studenţilor cu care lucrează zi de zi la cursurile de mişcare scenică. Dacă îţi alegi corect meseria, ea te va urma şi sluji întreaga viaţă, îţi va aduce prieteni şi te va răsplăti mereu, lucruri cu care Ligia Grozdan este de acord.
Povestea maestrului de dans a început la Braşov, oraşul natal în care a luat primele lecţii de gimnastică ritmică, a continuat la Bucureşti, unde tânăra şi-a definitivat cursurile, şi s-a derulat la Iaşi, unde proaspătul absolvent al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport a venit ca profesor. “Eu am experienţă în dansul sportiv, dansul de performanţă. Acum s-a divizat în dansul sportiv şi dansul de spectacol. Eu le-aş spune spectacole de dans şi mişcare. Am fost antrenor, arbitru naţional şi internaţional de dans sportiv foarte mulţi ani. Am mers la zeci de concursuri şi am urcat pe podium, prin perechile antrenate de mine, de foarte multe ori. Dansul sportiv este foarte frumos, dar foarte solicitant. Se munceşte foarte mult şi îţi trebuie voinţă ca să fii cel mai bun. Am avut rezultate foarte bune şi în gimnastica ritmică, dar am renunţat să fac performanţă în acest domeniu pentru că mi s-a părut foarte dură munca. Poate şi pentru că începutul meu ca profesor antrenor a coincis cu perioada în care fetiţele mele erau mici şi m-am gîndit că munca ar fi prea dură. Am continuat în schimb cu dansul”, a recitit Ligia Grozdan din jurnalul amintirilor sale.
Dansul este o formă de manifestare a propriului Eu, o formă de cunoaştere, de introspecţie şi pentru cel care dansează, şi pentru cel care priveşte. “Este un fenomen pe care îl asociez cu arta. Dansul este una dintre cele mai vechi arte. Cred că şi între Adam şi Eva a exista o formă de dans, de seducţie. Prin dans, toate mişcările care însoţesc expresia gîndurilor capătă o formă, o traiectorie, un spaţiu şi se defineşte o mişcare artistică”, a explicat lectorul de la Facultatea de Teatru.
Ligia Grozdan a semnat coregrafia la foarte multe piese pe care studenţii, viitorii aspiranţi la statutul de vedetă, le-au pus în scenă. “Pentru ei este foarte important să joace. Se obişnuiesc să relaţioneze cu publicul, văd unde şi dacă greşesc, îşi pot măsura şi redimensiona aştepătările”, ne-a spus profesorul de mişcare.
Numele ei este întâlnit şi în evoluţia şi palmaresul multor copii, Ligia mi l-a prezentat pe Ştefan Atârgoviţoaiei (ieşeanul cu voce de au care a câştigat cel mai important concurs de muzică pentru copii al italienilor – “Ti lascio una canzone“). Micuţul artist era în clasa întâi când Ligia i-a prevestit un viitor frumos. Lucrase cu el în spectacole şi-i cunoştea talentul. Cu adolescenţii de la trupa “Stars of Music” (de la Palatul Copiilor din Iaşi), câştigătorii Festivalului Mama Copiilor în 2010, a dansat ore în şir, le-a dăruit din tenacitatea ei şi a împărţit cu ei credinţa în victorie, atitudine fără de care nici o bătălie, fie ea şi pe scenă, nu poate fi câştigată.
Cum a ajuns aici? Prin muncă şi pasiune, prin credinţa în frumuseţe şi dans. În viaţă, trebuie mereu să găseşti armonia, să-i simţi pe cei din jur aproape. Totul e ca-ntr-un tango nesfârşit, dansul preferat al Ligiei Grozdan, a cărui perfecţiune o caută mereu.
Citiţi şi
Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști
My Policeman – Povestea tragică a dragostei interzise
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.