Dana Feodor: Voi fi întotdeauna „Mama Sofiei”

6 August 2024

Dana Feodor este Președinta Fundației Sofia-Ana. Demersul pe care îl dezvoltă pentru Sofia, îngerul blond care a Plecat acum 3 ani, este o continuă sursă de inspirație și speranță pentru din ce în ce mai mulți români. Aflăm împreună o parte din povestea acestui proiect.

Eveline Păuna: Probabil că fiecare interviu începe cu „de ce” și probabil că așa va continua să fie încă o perioadă, până când misiunea Dvs. va fi cu mult mai cunoscută…

Dana Feodor: Eu însămi nu mă întreb „de ce”. Sunt oameni care își petrec toată viața căutând unele Răspunsuri pe care poate nu ne este dat să le cunoaștem. Poate că tocmai să continui să trăiești fără să aștepți răspunsuri din afara ta este o mărturisire a Credinței. Deci, la „de ce”-ul suprem nu cutez să caut răspuns. Dacă te referi la un „de ce” mai mic, și anume la de ce a apărut Fundația, atunci spun că Fundația Sofia-Ana a apărut din rugăciune, a apărut ca o speranță pentru alinare pe care o oferim celor aflați în nevoie. Soțul meu, Dr. Toni Feodor, este un profesionist care a construit enorm în cariera sa, în Chirurgie Vasculară. Consultă sute de pacienți, în fiecare lună și, de foarte mulți ani deja, schimbă destine. Pornind de la renumele său și de la dorința pe care o au tot mai multe persoane să poată ajunge la un medic priceput, care să le dea răspunsurile – iată!, ce gând – de care au nevoie, ne-am gândit că ne putem uni eforturile pentru a aduce soluții celor care au nevoie. Fundația a apărut după Plecarea Sofiei, fiica noastră cea mai mare. Este modul nostru de a aprinde neîncetat câte o Lumină care să ne călăuzească nu doar pe noi, ci și pe toți cei care au cunoscut-o sau o vor cunoaște, prin tot ce ne-a lăsat: filme, scrieri, desene, picturi, înregistrări cu ea cântând…

Când lucrați, când vă implicați în activitatea Fundației, vă puteți detașa de gândul că sunteți mama Sofiei asfel încât să puteți vedea fiecare situație cu claritate, fără o componentă emoțională copleșitoare?

Voi fi întotdeauna „Mama Sofiei”, este o binecuvântare care nu mă va părăsi niciodată, e ca o Îmbrățișare caldă de peste Lumi! Lumea, în general, e din ce în ce mai des sfătuită să folosească întotdeauna ascuțimea rațiunii. Eu încă sunt dintre cei care mai cred că mintea și inima nu pot lucra decât în echipă. Când lucrez, nu mă detașez deloc de gândul că sunt „Mama Sofiei”, dimpotrivă. Cred că modul în care se deschid toate căile, atunci când ne propunem un proiect, e un DAR inexplicabil. Sofia continuă să fie cu noi pretutindeni, să ne inspire.

Anastasia, mama, tata, Eva

– Care este misiunea Fundației Sofia-Ana?

Fundația Sofia-Ana are ca scop îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin sprijinirea și desfășurarea de activități de educație, prevenție, studiu, cercetare, diagnostic și tratament precum și prin sprijinul entităților și persoanelor implicate în procesul medical și instituțional de ameliorare a stării de sănătate a populației. În acest scop, activitățile Fundației se concentrează spre perfecționarea practicii medicale, a cercetării medicale și învățământului medical în vederea optimizării sistemului de asistență medicală și îmbunătățire a stării de sănătate a populației din România, pe oferirea de sprijin în consultații și tratament pentru categorii de persoane defavorizate. Organizăm și desfășurăm și acțiuni și activități cu scop umanitar. În câteva luni, deja am reușit să strângem o colecție de momente emoționante din proiectele noastre: Meet the Doc – am invitat medici de renume în liceele din București, pentru a le vorbi adolescenților despre prevenție și pentru a răspunde îngrijorărilor lor. Ne-am dori să putem extinde acest demers în toată țara. Biblioteca Sofiei – În parteneriat cu Editura RAO am reușit să alcătuim o bibliotecă în sala de așteptare a Clinicii Vascularte. Cititul este o incredibilă formă de libertate care ajută atunci când oamenii așteaptă, singuri cu gândurile lor. Caravana Medici pentru Oameni este un demers prin care ne propunem să străbatem țara pentru a oferi consultații și tratamente pacienților cu diverse afecțiuni. Acesta este cel mai amplu proiect al nostru, care ne-a marcat și personal și pentru care ne străduim să găsim soluții. Ne-am întâlnit cu sărăcia cumplită, cu lipsa de speranță… Sunt chipuri pe care le-am întâlnit și ale căror imagine ne urmărește. Știm că trebuie să ne întoarcem în fiecare dintre locurile pe care le-am vizitat și să facem ceva pentru acei oameni.

– Care sunt lucrurile de care aveți nevoie în activitatea Dvs.?

Avem nevoie cu toții de atitudini orientate spre soluții, nu spre rigiditățile pe care le-am întâlnit: „nu se poate… nu acum… nu voi… nu așa…” sunt expresii pe care ar trebui să avem curajul să le nuanțăm. Se poate! De cele mai multe ori, cu bunătate, înțelepciune, curaj și creativitate, soluțiile apar. Avem nevoie de oameni buni care să ne vină alături. Dacă te referi la soluțiile concrete, toate detaliile despre cum puteți ajuta sunt pe site – www.fundatiasofia-ana.ro

– Femeile pot orice?

Nu trebuie ca femeile să poată orice. În primul rând, ar trebui ca femeile să aleagă munții pe care doresc să îi cucerească. Da, putem muta munții din loc, dar nu toți munții trebuie mutați. Uneori e mai înțelept să lași lucrurile la locul lor. Acest „orice” presupune ca, din start, femeile să se împovăreze cu situații care nu le onorează, nu le bucură, nu le dezvoltă. Da, la nevoie, femeile – și bărbații – pot orice. Dar ce bine ar fi dacă fiecare ar avea mai ales puterea de a cerne ce se cade și ce nu!

– Cum ați descrie femeia de succes din prezent?

– Femeia de succes de astăzi este exact așa cum vrea ea să fie. Nu cred că există o balanță obiectivă a succesului în viață. Pentru cineva, poate fi o binecuvântare să aibă, vorba aceea, „din fiecare, câte puțin”. Pentru altcineva, succesul se măsoară în intensitatea formidabilă a experiențelor. Sunt femei care își întemeiază devreme o familie și acesta este motorul care le face să străluceasă și le dă putere să-și împlinească și visele pentru sine, ulterior. Sunt altele care se descoperă întâi pe sine, urcă profesional și apoi își dau răgazul să-și întemeieze o familie. Există un Timp pentru fiecare. Și un Rost. Nu există o cale care să li se potrivească tuturor. Femeia de succes merge și la birou, și la biserică. Și la supermarket, și la operă. Și în parc, și în Parlament. Cred, totuși, că aș rezuma răspunsul în a spune că femeia de succes are inima plină și mintea sclipitoare. Se uită cu încredere în oglindă și e la brațul celei mai frumoase Iubiri, mereu în căutarea armoniei. Armonia, echilibrul sunt greu de dobândit și mult mai greu de păstrat.

– Armonie. Cum reușiți să păstrați armonia în familia Dvs. Aveți o poveste de dragoste care durează de trei decenii… E ceva foarte rar și prețios!

Am fost la rându-mi formată într-o familie cu respect pentru valorile tradiționale. Amintirile din copilăria mea sunt foarte frumoase, foarte calzi și clăditoare. Cred că Dragostea autentică este atunci când, în fiecare zi, găsești motive pentru a continua să privești în aceeași direcție cu cel de lângă tine. Acest gând ține doi oameni împreună pentru totdeauna. Armonia și echilibrul se păstrează cu inima deschisă pentru celălalt, cu disponibilitatea de a asculta și de a înțelege.

– Tinerii de astăzi sunt… Generația Sofiei. Oferiți-le un gând în dar!

Îmi place să mă gândesc că fiecare persoană are povestea sa. Poveștile de viață pot semnăna, dar nu sunt niciodată identice. Sunt nedrepte etichete precum „tinerii din ziua de azi sunt…” – urmate mereu de un cuvânt care descrie cu autosuficiență întreaga generație. Am întâlnit adolescenți în căutare de sine, la fel cum am întâlnit și tineri care știu ce vor din prima clipă. Și ambele exemple sunt „corecte”. Continui să cred că este foarte importantă – îndrăznesc să spun chiar esențială – educația primită în familie. Desigur, e cu atât mai meritoriu când tinerii din familii… rătăcite reușesc să-și scrie cu senin povestea. Avem tineri curajoși, excepționali, creativi. Foarte mulți dau dovadă de înțelepciune la vârsta la care experiența de viață nu ar fi îndeajuns pentru a crede asta. Dar sunt astfel de tineri! Generației Sofiei, cu care mă întâlnesc foarte des pentru că mă gândeam chiar de curând cât de mult sunt înconjurată de adolescenți, de tineri – îi spun să-și caute Calea, Sensul, să nu se uniformizeze, să nu se mulțumească cu puțin, să aibă curajul opiniei și inima sus!



Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro