Dacă unul dintre părinți este obez, copilul are 40% șanse să devină obez, iar dacă ambii părinți sunt obezi, copilul are 80% șanse să devină și el, la rândul lui, obez

16 September 2018

Obezitatea este o boală și, mai mult decât atât, este motorul unei mulțimi de afecțiuni. Obezitatea infantilă pare să fie o preocupare din ce în ce mai importantă a medicilor. Statisticile arată că dacă unul dintre părinți este obez, copilul are 40% șanse să devină obez, iar dacă ambii părinți sunt obezi, copilul are 80% șanse să devină și el, la rândul lui, obez.

(..)

Care ar trebui sa fie planul alimentar al unui copil de școală?

Planul alimentar al unui copil de școală ar trebui să conțină trei mese principale și două gustări, indiferent de vârstă, deoarece copiii au un stomac mic și un organism într-o continuă creștere și dezvoltare, iar mesele trebuie concepute de așa manieră încât să furnizeze toți nutrienții de care corpul lor are nevoie pentru 24 de ore: macronutrienți cum ar fi proteinele, grăsimile, glucidele, apoi vitamine, minerale, oligoelemente, fitonutrienți, antioxidanți și bineînțeles, apă.

copii grasi

Câte calorii ar trebui să consume zilnic un copil?

În funcție de vârstă: un sugar ar trebui să consume în medie 100kcal/kgc/zi, între 1 și 3 ani o medie de 1000-1100kcal, între 4 și 6 ani 1200-1300kcal, pentru a ajunge la vârsta de 10 ani cu o medie de 1500-1600kcal, iar în adolescență la 1700-2000kcal pentru fete și pentru băieți 1800-2000kcal, necesar caloric ce poate crește dacă adolescenții fac un sport de performanță.

Trebuie însă precizat, deoarece adulții au tendința de a se focusa pe „socotitul” kilocaloriilor, că aceste cifre sunt inutile și nu au relevanță într-o lume bombardată de reclame și hipermarketuri, în care obezitatea infantilă- boala deja pandemică- are ca placă turnantă tendința părintelui de a exagera numarul de kcal pe 24 ore și nicidecum de a ține cont de aceste recomandări oarecum desuete, scolastice și dificil de urmat.

Ce vreau să spun? Că atunci când vorbim despre copii și un comportament alimentar corect, accentul trebuie să cadă pe calitatea și diversitatea alimentelor pe care le oferim copiilor și nu pe cantitatea și numărul de kilocalorii. Degeaba ne focusăm ca părinți pe numărul corect de kcal/24ore, dacă ceea ce mănâncă un copil în aceea zi nu conține o cantitate suficientă de nutrienți: vitamine de grup B, de vitamina C, minerale, antioxidanți etc.

Ce înseamnă un stil de viață sănătos, raportat la un copil?

Un stil de viață sănătos înseamnă și astăzi ca și în antichitate același lucru: o minte sănătoasă într-un corp sănătos, cu un mic amendament, și anume: o inimă sănătoasă. Pentru a avea un Stil de Viață Sănătos avem nevoie de gânduri bune, multe emoții pozitive, comportamente adecvate, energie și stare de bine, adică: un comportament alimentar corect cu trei mese hrănitoare pe zi, cu legume proaspete sau /și gătite la fiecare masă, două gustări pe bază de fructe de sezon, orice fel de mișcare începând cu mersul pe jos și  dansatul în casă timp de 5-6 melodii până la practicarea sistematică a unui sport, o mai bună comunicare cu covârstnicii și timp de calitate cu părintele, familia sau familia extinsă. (…)

A răspuns Dr. Anamaria Iulian, medic nutriționist, psiholog clinician și psihoterapeut de copii, cuplu și familie.

Citește tot interviul aici



Citiţi şi

Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)

Spune-mi DA

Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro