Dacă tu, iubitule, ai fi fost fiul meu

2 July 2013

Dacă ne-am fi întâlnit cumva înainte și miraculos eu ți-aș fi dat viață, ai fi fost crescut frumos și drept așa cum bărbații trebuie să învețe de la mame puternice care nu au uitat să fie femei fascinante. În copilărie te-aș fi lăsat să descoperi că focul arde și înălțimea te poate ameți doar pentru ca, mai târziu, în viața ta matură, să poți să te ferești de tot ce te-ar fi putut abate din drum.

Ti-aș fi dăruit iubirea pentru citit ca să poți călători nestingherit prin universuri și istorii în care întâlnești personaje care mai târziu să îți poarte pașii către inima ta. Ai fi descoperit bine și răul prin ochii de copii și astfel teama nu ar fi fost decât un companion vremelnic pentru tine. Te-ai fi împrietenit cu teama așa cum poți fi prieten cu sălbăticia: respectând-o și privind atent la ea.

Prin mine ai fi descoperit pentru prima oara femeia. Complexă și ciudată ca un tot neînțeles, aș fi fost o serie de coduri lungi de stări și manifestări pe care tu, băiat mic ai fi început să le înțelegi până la urmă.

Ai fi înțeles devreme ce vrem noi, toate femeile. Ai fi văzut cum cu un zâmbet de recunoștința și un moment de atenție mi-ar fi readus zâmbetul pe buze și ai fi învățat să fii atent la ochii mei. Ochii unei femei nu mint niciodată.

Te-aș fi învățat ca femeia este tot atât de sensibilă cum este o plăpândă floare. Că o poți răni ușor și că rănile nu trec repede oricât ai încerca tu, cu orgoliul tău de mic bărbat, să le vindeci cu o scuză. Că nu este rușinos să rostești ”iartă-mă” din toată ființa ta, dar este de neiertat să nu o faci niciodată.

Te-aș fi învățat să apreciezi timpul. Ai fi observat că ziua unei femei este compusă dintr-un infinit de lung proces aproape managerial de gestionare a timpului, a comunicării și a acțiunilor mici și multe, complexe sau necesare. Te-aș fi învățat, fiule, să observi: să observi fiecare moment în care m-aș fi oprit puțin din viața mea oferindu-ți ție toată atenția. Ti-aș fi spus că mângâierile și dragostea sunt necondiționate, dar intensitatea lor depinde de ce ni se dăruiește și că multe femei, deși iubesc, iubesc sec ca un pământ nefertil, pentru ca nu există ploi care să le ude.

Ai fi învățat ce înseamnă adevărul și probabil ca de el te-ai fi îndrăgostit pentru prima dată. Știu că nu ai fi mințit, știu asta pentru că ai fi înțeles din fragedă pruncie cât de vremelnică este minciuna și cum, de fapt, ea nu face atâta rău altora cât ți-ar face ție. În jurul tău ar fi fost oameni care te-ar fi mințit, dar ai fi învățat să-i ierți învățându-i calea adevărului. Pe mulți i-ai fi evitat însă, ai fi învățat bine lecția și ai fi înțeles că, pentru ca un om să se schimbe, acesta trebuie să vrea. Și că orice efort, indiferent cât de mare, din partea celor din jur nu valorează nimic, dacă nu există propria voință. Ți-ai fi dat seama repede că oamenii nu sunt la fel decât undeva, în adâncul sufletelor, acolo unde nici chiar ei nu pot pătrunde așa ușor. Că nu există om pe lumea asta care să nu vrea să fie iubit și nu își dorește fericirea, dar cum nu toți sunt la fel, nu toți ajung să o cunoască prin aceeași cale. Unora le ia vieți la rând, altora le ajunge o zi.

Te-aș fi învățat, fiule, să iubești. Aș fi sădit sâmburele iubirii de când ai fi mers de-a bușilea și ai fi tras pisicile de coadă. Ne-am fi amuzat de primele sentimente contradictorii pe care le-ai fi avut în adolescență și ti-aș fi observat prima lacrimă de suferința din iubire. Am fi stat serile de vorbă despre diferențele dintre o femeie și cele care poartă doar numele genului din care fac parte. Te-aș fi învățat că puterea unei femei nu vine din a concura bărbatul, ci din capacitatea de a-i fi complementară. Că iubirea are multe fețe, dar doar pe câteva le vei simți în inimă și îți vor marca viața. Ti-aș fi povestit despre trădare, fiule, ti-aș fi povestit mult despre ea, pentru ca tu, fiul meu, să nu cazi în capcana de a crede că o femeie nu vede sau nu simte. Ea, femeia, este un arc întins care vibrează. Simte energia celeilalte și simte gustul minciunii. Toate femeile fac asta și tu ai fi știut, fiule, că odată aleasă, Ea ar fi fost giuvaierul tău. Că alte sclipiri poate ți-ar mai fi atras atenția, dar ai fi știut că, odată găsit ”diamantul”, el strălucește doar la soare și soarele înseamnă iubire și adevăr.

Nu ai fi rănit femeile niciodată. Ai fi știut jocul politeții pentru că în copilărie una dintre poveștile pe care le-ai fi urmărit amuzat ar fi fost ”Codul bunelor maniere”. Nu ți s-ar fi părut banal să tragi scaunul la masă, să intri primul în restaurant sau să cumperi flori pur și simplu pentru a saluta o zi însorită sau a aduce zâmbetul pe chipul ei. Te-aș fi învățat, fiule, să gătești și să cânți la pian. Tu, fiind mic, nu ai fi înțeles de ce era important să te împiedici de sorțul meu sau să îl asculți pe bătrânul profesor de pian. Dar ai fi înțeles pe deplin prima dată când, gătind cina pentru Ea, ai fi pus paharul cu vin roșu pe pian și i-ai fi cântat o sonată. Atunci ai fi înțeles cât de important este un gest, poate chiar mai simplu, făcut din inima atunci când simți.

Te-aș fi învățat să nu te mulțumești că te descurci, ci sa faci o meserie din pasiune și cu drag în fiecare zi.

Ai fi învățat de la mine să respecți banii. Să știi că ei sunt energie simplă care poate fi în slujba binelui sau a răului. Nu te-aș fi învățat modestia, dar ai fi înțeles că smerenia pentru marea creație a Universului te face atât de mic, dar și atât de mare.

Ți-aș fi povestit despre bine și nu despre religii. Te-aș fi lăsat să alegi tu după ce ai fi parcurs poveștile tuturor. Ai fi înțeles că există un singur Dumnezeu indiferent cum vrem să-l numim și o singura manifestare: iubirea. Ți s-ar fi părut crude războaiele duse în numele binelui și ai fi învățat că pentru a face bine nu trebuie să faci rău niciodată. Că oamenii trebuie lăsați să aleagă și calea pe care merg fericiți nu este niciodată una impusă.

Ai fi fost un tată perfect. Ți-ai fi adunat familia în jurul meselor la cină și i-ai fi învățat acum tu, la rândul tău, să mulțumească pentru fiecare clipă de liniște, sănătate și fericire. I-ai fi învățat că puterea vine din cuvântul ”noi” și seva ei se trage din momentele în care simți familia un singur corp comun. Ai fi cuprins masa de Crăciun cu ochii și tot sufletul ți-ar fi fost inundat de bucurie văzându-i pe cei dragi în jurul tău. Și te-ai fi bucurat mai ales că ai fi știut ce înseamnă fericirea necondiționată și ce minuni poate ea să facă.

Ne-am fi luat rămas bun într-o seară, plini de iubire și recunoștință, tu știind că eu urmează să plec în lunga mea călătorie. Mi-ai fi zâmbit cu iubire aranjându-mi șalul și mi-ai fi spus ”Pleacă liniștită în Lumină, eu sunt în mâini bune”. Ne-am fi strâns în brațe și aș fi plecat mulțumită că am construit un Om Frumos.

Așa aș fi făcut iubitule, dacă aș fi fost mama ta.

Și tu poți scrie pe Catchy!  :)  Trimite-ne textul pe office@catchy.ro. 



Citiţi şi

Învățătorii, timpul, barbaria și lucrurile de neacceptat

Fata de zăpadă (poveste de dragoste cu final fericit)

Mama – în rolul principal al Eroului

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Dana / 6 June 2014 1:01

    Eu asa am crescut doi baieti – si sunt foarte mandra de ei. Nu sunt nici mameluci, nici mamosi, nici blegi. Sunt responsabili si fermecatori si corecti si cinstiti.( nu gatesc neaparat minunat – dar nu le e frica sa incerce sa gateasca, nu canta la pian dar asculta si apreciaza muzica de calitate). Si sunt apreciati si iubiti de fete – povestea cu fetele sunt atrase de baietii rai – e o poveste despre un anumit gen de fete. Fetele nu mai sunt crescute in ideea ca atunci cand un baiat te trage de cozi o face pentru ca te iubeste.

    Reply
  2. olodar / 21 September 2013 10:34

    Un text cu esenta , memorabil , superb !!! Felicitari !

    Reply
  3. Toma / 9 July 2013 20:42

    Cata bulsithaneala frate! Auzi acolo “Nu ai fi rănit femeile niciodată. Ai fi știut jocul politeții pentru că în copilărie una dintre poveștile pe care le-ai fi urmărit amuzat ar fi fost ”Codul bunelor maniere”.”!!! Fai proasta satului, cele mai mari probleme sunt mereu cu SOACRA, nu cu SOCRUL. Tu vrei sa inghitim noi tampenia asta cum ca ai fi crescut tu un bou de care sa-si bata joc orice fufa. Da castreaza-l fa! Sa stie o chestie clara ca toate femeile sunt rupte din rai si e datoria lui suprema sa moara pentru oricare din ele. Alta dobitocie este “Nu ți s-ar fi părut banal să tragi scaunul la masă”. Orice chestie pe care o faci toata ziua buna ziua devine banala, manca-ti-as. Imi si imaginez cu il cuprinde pe ala o emotie mistica de fiecare data cand trage scaunul, deschide usile, lasa capacul la WC etc. Cat despre gatit, chiar nu stiu cine mama naibii scrie tampeniile astea, la ora actuala stiu mai multi barbati sa gateasca decat femeile! I know! Bref, un articol de toata greata. Huoooooo!

    Reply
  4. Adriana Petrescu / 3 July 2013 14:40

    Oricum o dai, Belle, textul a ”născut” un alt text. Asta pentru că sunt o ”mamă bună”.
    În rest, oglindim? oglindim? 🙂

    Reply
  5. Belle d”Imagination / 3 July 2013 11:57

    Mda, dacă tu iubito ai fi fost mama mea, în loc să visez la cearceafuri frământate şi umede de dorinţă, n-aş şti cum să te plachez mai repede în după-amiezile în care te simţi singură şi nebăgată-n seamă, după ce o viaţă te-ai chinuit să mă creşti. Cum ai ştiut mai bine. Cum ţi s-a permis. În limita resurselor de care ai dispus. În limita frustrărilor pe care tu le-ai avut când ai adus pe lume un boţ urlător de carne pe care l-ai iubit cât ai putut şi cum te-a dus capul.

    Dacă tu iubito ai fi fost mama mea, ţi-aş fi dat un telefon pe săptămână, să te întreb sec, eşti bine, ai nevoie de ceva? după care m-aş fi dus fremătând către femeia pe care o iubesc.

    Dacă tu iubito, ai fi fost mama, FEMEIE, TREZEŞTE-TE, NU M-AŞ FI ÎNDRĂGOSTIT DE TINE.

    Reply
  6. Adriana Petrescu / 3 July 2013 11:14

    Nicoleta, eu mulțumesc pentru apreciere.

    Reply
  7. Adriana Petrescu / 3 July 2013 0:04

    Goya: acum eu am mai văzut și bărbați manierați dar fermi 🙂

    Reply
  8. Adriana Petrescu / 3 July 2013 0:03

    Sabina: dar nu despre asta este vorba.
    Nu ar fi ieșit un mameluc dar nici neșimțit.

    Reply
  9. Nicoleta / 2 July 2013 21:10

    Foarte frumos exprimat!!!!!!!!!

    Ii multumesc si pe aceasta cale prietenei mele, Oana, pentru link! Pe langa placerea de a fi citit un articol interesant despre educatie, remarc ca se potriveste foarte bine si iubitelor nu doar iubitilor, mamelor si tatilor deopotriva! Ne dorim viitori adulti inteligenti, sensibili, empatici pe care sa-i crestem/educam/pregatim nu pentru societatea in care traim, ci pentru societatea in care ne-am dori sa traim.

    Multumesc, Adriana Petrescu!

    Reply
  10. Sabina / 2 July 2013 14:08

    Adica fix genul de baiat pe care nu-l vrea nicio femeie. Mummy’s boy is no fun 🙂

    Reply
    • cris / 6 June 2014 0:33

      Sabina ,daca nu iti plac baietii finuti cu maniere care iti deschid portiera masinii si usa restaurantului,sau care te indulcesc cu un buchet de treandafiri seara cand intarzie la cina,sau genul de barbati care te trateaza cu respect in general …ce tip de barbati iti plac?

      Reply
  11. goya / 2 July 2013 13:37

    bla bla bla … barbatul de care zici nu ar rezista sa traiasca in Romania … si mama lui ce parere are ?

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro