Dacă nu ei, atunci cine?

12 July 2014

Grupul de tineri care au format mișcarea socială Orașul Minunilor a invitat artiști faimoși să dea o altă viață unor monumente importante din România asupra cărora atenția autorităților nu e cea conformă cu aspirațiile lor. Au început cu Casa Poporului, clădirea pe care toți o critică și pentru a cărei reintegrare în spațiul public există mai multe teorii ale tinerilor arhitecți premiați peste hotare, toate despre reamenajarea spațiului public din jurul ei.

Orasul Minunilor - casa poporului

“În București, Casă Poporului este natură moartă, fără suflet. În Orașul Minunilor, natura da suflet, iar sufletul renaște poporul. Schimbăm lumea. Acesta este doar începutul!”

 Cea de-a două clădire transformată vizual este Cazinoul din Constanța, o clădire monument construită în 1909-1910 (unul dintre arhitecți a fost Ion Mincu) care de mai mulți ani se află în paragină.

OrasulMinunilor - cazinou constanta

“Orice trecut frumos va renaște. O operă de artă este o insulă pentru suflet și doar sufletul naște artă adevărată. Cu A mare.”

Cel de-al treilea monument reașezat într-o poveste vizuală pentru tineri este Poartă Sărutului din Tîrgu Jiu, una dintre creațiile lui Constantin Brîncuși față de care autoritățile locale nu au avut foarte mare grijă, fiind obiectul unei “spălari cu pompă sub presiune” care a deteriorat piatră din care este construită.

Orasul Minunilor PoartaSarutului

“Un oraș începe să se construiască de la poartă, o poveste de dragoste de la un sărut. De noi depinde cât de minunate le construim. Suntem Arhitecții lor. Cu A mare.”

Orașul Minunilor este o mișcare socială a unui grup de tineri care speră într-o lume mai bună și mai frumoasă, un grup de tineri care crede că transformarea spre mai bine poate să vina de la fiecare dintre noi, nu de la autorități (polilitice sau religioase). Tinerii spun că vor continuă să arate fața de poveste a clădirilor simbol din România, dar și să transforme lumea din jurul lor într-o poveste.  Despre ei puteți citi mai multe aici, iar despre acțiunile lor – în timp real – puteți afla pe pagina de facebook.



Citiţi şi

Cu ce m-am ales în viață

Eseu despre trezire

Peggy Guggenheim: “Cumpăr o lucrare de artă pe zi și trăiesc la maximum”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro