De fiecare dată când conversez prima oară cu cineva din altă regiune a țării, invariabil apare în discuție „moldoveanul domol”. Nu știu de unde a apărut acest mit. Suntem, în general, la fel de domoli ca și oltenii, iar când vine vorba de femei, mamă-mamă, vai di mini șî di mini, numa-numa!
Despre mama lui Ștefan cel Mare știm cele mai multe lucruri din poezia lui Bolintineanu. Știm că era o femeie dârză, mândră care, într-un mod pe cât de tăios, pe atât de pasiv-defensiv, își împingea copilul să moară pentru țară. Citind, o apreciam, pentru că ne place eroismul și dârzenia, și ne gâdilă osul patriotic.
Cum este însă s-o ai, în realitate, de mamă pe muma lui Ștefan cel Mare? Ei, lucrurile se schimbă, admirația începe să șovăie, înjurăturile despre un ghinion fundamental în viață ți se strecoară printre dinți.
Ei bine, pot să vă spun eu câte ceva despre realitățile care te încearcă atunci când hazardul (sau Dumnezeu) te-a procopsit să ai drept mamă reîncarnarea mumei lui Ștefan cel Mare.
Nedrept ar fi să spun că toate-s rele. Nu-s niciodată – yin-ul, în ciuda celor ce ni se spune, este și va rămâne mână-n mână cu yang-ul. Cum s-ar spune: „ce iei pe mere, dai pe pere”. Nu mă dezic de lecțiile bune chiar și când acele calități pe care mi le-a transmis au devenit, potrivit moralei actuale, defecte.
Muma mea mi-a imprimat în conștiință echilibrul financiar, un lucru atât de necesar pentru un Berbec impulsiv, shoppaholic. Tot de la ea am moștenit eficiența. Am văzut-o balansând toate – și finanțele familiei, și prezența socială, și realizările materiale, și vacanțele, haine și îmbrăcăminte.
I-am spus, cândva, unei prietene că pentru a fi o femeie completă trebuie să știe cum să fie puțin din toate: și mamă, și soție, și gospodină (evident, cu povara și pentru mine care trebuia să port mai multe căciuli deodată). Mi-a răspuns în bășcălie: „Știu cine poate fi așa. O cheamă Mafalda”. Ba nu-i adevărat! O cheama Tatiana în acte și i se spune Dana de către cunoscuți.
Totul vine, însă, cu o plată. Acea plată a fost o continuă, absolut nesănătoasă, mânie a femeii neapreciate și o atitudine inflexibilă. A făcut mult, enorm, mai mult decât era normal să facă și decât îi cerea cineva. Cu cât face mai multe, cu atât i se pare că e mai puțin apreciată așa că… da!, face încă și mai multe. Și acum, la 72 de ani, se cațără, cu papuci de casă pe marginea căzii de la baie ca să pună rufe sau pe scaune lunecoase ca să agațe draperii. În sinea mea îmi spun că se pregătește pentru examenele de acceptare la Cirque du Soleil.
Măcar de-ar fi avut un copil de care să fie mândră. Unul a făcut, și pe ăla bătută la cap de familie și, deși s-a dat de ceasul morții să-l facă om, n-a ieșit mare lucru din el. Din mine. Premii literare, carte premiată, vreo 4 certificări profesionale, slujbă bună în 2 săptămâni de la ajungerea în Canada și lucrând la tot felul de companii cunoscute cum ar fi Wells Fargo, Adobe și Bell… Vax-albina – mumei mele îi este clar că-s un rebut, născut ca să-i fiu nimicirea. Cum altfel? Nu fac lucrurile așa cum știe ea că ar trebui făcute să-mi fie bine. Eu, ca un zăbăuc, le fac numai ca să-mi fie rău. Ah, și am uitat să menționez – încă din fragedă copilărie tot ce mi se întâmplă rău e numai vina mea. „Te-a bătut?! Bine ți-a făcut. Sunt convinsă că i-ai făcut tu ceva, că altfel nu te bătea din senin.”
De câteva ori, ca un Ștefan cel Mare, după multe succese am avut, așa cum e normal în viață, și înfrângeri. Mergând împotriva tuturor celor pe care le știam despre caracterul mumei mele, m-am îndreptat spre cetatea de scaun. N-aș fi făcut-o dacă exista o tânără sau mai puțin tânără domniță sau măcar o oaste cu care să mă duc la băut și să-i vorbim de rău pe turci. Dar divorțul și viața în străinătățuri are și dezavantaje și unul din acestea este cumplita însingurare care poate lovi, mai ales un individ căpos ca mine, care nu-şi face ușor prieteni.
În 2009, la 2 ani după divorț, depășisem cea mai cruntă deprimare și orizontul totuși nu se limpezea. Lipsit de opțiuni, de pe platoul emoțional pe care mă târam, copleșit de îndatoririle mele – slujbă, gătit, curățat o casă de 200mp, îngrijit complet singur copilul fiecare a doua săptămână – toate făcute după standardele absurde pe care ea, muma mi le-a transmis – am pomenit c-aș reveni în România pentru un timp. Era clar că nu recurgeam la aceasta din egoism, ci pentru că:
„Soarta noastră fuse cruntă astă dată:
Mica mea oștire fuge sfărâmantă.
Dar deschideți poarta… Turcii mă-nconjor…
Vântul suflă rece… Rănile mă dor!”
De la înălțimea stâncii negre pe care se află castelul, fără nicio pregătire sau discuție, muma a răspuns așa cum numai o mumă de erou popular poate răspunde.
„De ești tu acela, nu-ți sunt mumă eu!
[…]
Apoi tu aice, fără biruință
Nu poți ca să intri cu a mea voință
Du-te la oștire! Pentru țară mori!
Și-ți va fi mormântul coronat cu flori!”
În ciuda asigurărilor mele că voi plăti suportul de copil și că-l voi aduce în România în vacanțe, mi-a răspuns că am obligații în Canada și că trebuie să mă întorc în bătălie. Sunt o persoană complet independentă financiar, așa că nu se punea problema să am nevoie de la ei decât de o binecuvântare sau o înțelegere. Sincer, ar fi fost mai bine dacă aș fi avut nevoie de susținere financiară – e metoda ei preferată de a-și arăta iubirea.
„Ești independent, fă cum vrei că n-am cum să te opresc. Nouă însă nu ne mai spune nimic. Fă ce vrei, du-te unde vrei, noi nu vrem să știm. Ne faci de rușine și ne chinui, acum, la bătrânețe.”
Așa c-am strâns din dinți și m-am întors înapoi în bătălie. Așa-i muma – ca un sergent major din filmele americane, te ajută să-ți descoperi resurse chiar și când ești convins că nu te mai poți mișca.
În 2013, totuși am făcut pasul – i-am explicat fiului meu, care acum avea 14 ani, că voi lua o vacanță mai lungă și am revenit în România sub pretextul a 25 de ani de la facultate. Muma, trebuie să recunosc, s-a comportat mai decent decât mă așteptam. Doar câteva zile de tăcere dușmănoasă. Era de așteptat, mai ales că-mi vândusem casa, o altă catastrofă – dacă n-ai casă înseamnă, musai, că ești un om de nimic și trăiești sub poduri și… Doamne, ce va spune lumea?! Am stat doar un an – 11 luni, însă, le-am petrecut într-o garsonieră închiriată. Nu, nu, a fost mult mai bine astfel – invitat doar la prânz din când în când. Vă garantez c-a făcut lucrurile mai suportabile.
Dar povestea s-a repetat. Recent am luat o decizie personală cu care știam că nu va fi de acord. Nu e o decizie luată ușor – m-am decis după o săptămână de angoase, întrebări, puseuri de panică. Nici nu i-am spus nimic – dar, pentru că-i mumă, a intuit din cele ce nu-i spuneam și din faptul că ocoleam acea zonă a conversației. Prin reportofonul ei, tatăl meu, (nici măcar pe meterezele castelului n-a mai catadicsit să urce) mi s-au transmis consecințele: dacă intenționez să vin în România în aprilie sau mai (s-ar putea ca atunci să lansez o carte), să-mi caut o garsonieră pentru că… e Paștele, ei vor fi plecați prin vacanțe, n-au timp. Noroc că nu mai sunt cel din 2009 și m-a afectat puțin mai mult decât frigul de afară.
Morala?! Dacă „mă-sa lui Ștefan cel Mare” nu vrea să-ți deschidă ușa castelului, atunci închiriază-ți, naibii, o garsonieră și nu-ți mai bate capul cu ce anume gândește mumă-ta sau tac-tu! Rolul lor a fost să te facă, nu neapărat să te facă să te simți bine. Și cei care lucrați în Ministerul Învățământului, scoateți, dracului, din programa școlară poezia lui Bolintineanu, că dați idei!
N.B. Autorul are în pregătire o carte ce va apărea curând la Editura Tritonic. Stay tuned! 🙂
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂 Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Toți acești proști plini de sine
Fata de zăpadă (poveste de dragoste cu final fericit)
Mama – în rolul principal al Eroului
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.