Dacă Franța îi promova drept genii, mergea o generalizare?

21 February 2016

Cristina StihiCatchy susține dezbaterea. Iar cînd a apărut subiectul celor opt medici interni români și francezi, pregătiți de școala de medicină românească, dar dați afară din spitalele franceze pentru incompetență, ni s-a părut că avem temeiuri destule pentru o discuție serioasă, pragmatică. Sîntem, deja de cîteva luni, martorii semnalelor de epuizare a sistemului medical românesc, iar aplanarea lor nu mai poate fi acceptată. Principiile de la care pornim sînt următoarele:

1. Problema ne afectează pe toți și nu e o noutate.

2. Orice prilej de a discuta o problemă importantă este valabil. Un articol apărut în presa internațională (bunăoară, în Le Monde) este un asemenea prilej.

3. Reacții de tipul: ”cei opt nu sînt reprezentativi pentru școala de medicină românească”, ”francezii se folosesc de noi ca să-și rezolve problemele lor”, ”presa distorsionează”, ”viciile de sistem medical trebuie lăsate în seama medicilor și autorităților”, devin inacceptabile, dacă admitem că nu facem parte dintr-o masă de manevră.

debate

Urmărind episoadele: Maternitatea Giulești – cu prematurii arși în incubatoare, cazul ”Colectiv” ori situația bebelușilor contaminați cu e-coli, înregistrăm un mesaj care ni se transmite constant. Acela este: generalizarea trebuie evitată și nu toți medicii sînt la fel. Cu aceasta, discuțiile par a se închide, pînă la următorul episod revoltător. Acest model de a îndepărta subiecte, preferat de obicei de medici și cadre medicale – practicieni onești care-și croiesc anevoie carierele și bunul renume, privați de resurse și sprijin, într-un sistem corupt -, va trebui abandonat. Nu este nici în interesul lor și nici al pacienților, adică al nostru, să ocolim discuțiile despre lucrurile care nu merg. Nu mai merg.

Revenind la cei opt interni respinși pentru incompetență: sînt ei ai noștri? Povestea lor ridică o problemă de imagine care se răsfrînge asupra breslei? Dar una de sistem? Au voie francezii să fie nemulțumiți, să-și apere interesele și să se exprime ca atare? Putem spune despre școala românească de medicină că este corect și unanim standardizată? Ne interesează progresul în domeniul serviciilor medicale acoperite de taxele plătite de noi? Ne interesează statutul medicului român, în comunitatea noastră locală sau europeană? Avem întrebări legitime, atunci subiectul este valabil. Să-l discutăm, deci.

Catchy susține dezbaterea: discuția productivă și nu vînătoarea ultimului cuvînt.

Pînă acum s-au exprimat următoarele opinii:

Sacerdotul francez



Citiţi şi

De ce și-ar face cineva implant de păr – convingeri, pe bune!

Trois Couleurs: Bleu. Culoarea libertății?

Portret de țară în pragul tulburelului

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro