Dacă Africa alege demnitatea, economia americană are de suferit!

30 October 2017

Mai multe state din estul Africii, Ruanda, Kenya, Uganda, Tanzania, Sudanul de Sud şi Burundi au hotărât să blocheze importul de haine second-hand din Occident, pe motiv că acesta împiedică dezvoltarea industriei textile autohtone. „Hainele morţilor albi”, cum li se spune în Mozambic, nu sunt considerate doar o piedică în calea progresului economic local, dar purtarea lor ar compromite chiar demnitatea oamenilor, susţin ruandezii.

Un amplu articol din New York Times, analizează situaţia din perspectiva globalizării, a protejării pieţelor economice locale, dar şi a echităţii comerciale, dacă se poate vorbi de un astfel de termen, astăzi, în epoca consumerismului!

De-a lungul întregii Africi, comerţul cu haine uzate este principala sursă de îmbrăcăminte, o piaţă second-hand mult mai extinsă pe continental negru decât cea a maşinilor, avioanelor, echipamentelor medicale, computerelor şi, uneori, chiar a medicamentelor! (Da, în Africa sunt utilizate chiar şi medicamente expirate provenite din Occident!)

În 2015, Africa de Est a importat articole de îmbrăcăminte și încălțăminte purtate în valoare de 151 milioane de dolari, provenite, în special, din Europa și Statele Unite, unde oamenii cumpără regulat haine noi și le duc pe cele vechi la centrele de caritate. Cel puțin 70% din articolele de îmbrăcăminte donate ajung în Africa, potrivit Oxfam, o organizație de caritate britanică ce vinde, de asemenea, haine folosite și donate pe continent, precizează New York Times.

Rwanda-slide-O3HQ-superJumbo

Lucrurile nu sunt, însă, chiar aşa de simple, iar Africa nu poate spune, de astăzi, că nu mai vrea să cumpere ceea ce vestul aruncă la gunoi! Respectivele ţări au încheiat cu Statele Unite o înţelegere comercială în baza căreia produse precum petrolul, cafeaua şi ceaiul provenite din statele africane au acces pe pieţele americane la un nivel mai scăzut al taxelor. Iar Casa Albă are dreptul să rezilieze acordul cu o țară, dacă consideră că relația comercială nu este în beneficiul Statelor Unite. Or, când țările din Africa de Est și-au majorat, anul trecut, tarifele la importul de articole de îmbrăcăminte uzate – la un nivel atât de ridicat, încât constituiau o interdicție de facto – reacția a fost semnificativă: Burundi şi Sudanul au fost deja excluse din acord, iar alte ţări africane au fost ameninţate cu eliminarea.

Răspunsul american are în spate un grup de 40 firme exportatoare de haine second-hand care susţine că blocajul de pe piaţa africană ar putea lăsa 40.000 de americani fără un loc de muncă, aceştia lucrând, în prezent, la sortarea şi ambalarea acestor haine. Îmbrăcămintea aruncată de americani, spune Asociația constituită din aceste firme, va ajunge în depozitele de deșeuri din Statele Unite și va afecta mediul, în cazul în care nu se va vinde în străinătate.

Articolul pe larg din New York Times poate fi citit aici.

Nati Dumitriu

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Gloata

Câteva tehnicalități despre sectorul imobiliar

Știți cât de urât se vede dinafară răutatea și lașitatea asta?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro