Daaaa, să începem munca după 10!

21 March 2016

Să începi munca înainte de 10 dimineaţa echivalează cu tortura – este rezultatul unui studiu ştiinţific şi nu doar concluzia fiecăruia dintre noi bazată, desigur, pe experienţă proprie.

Dr. Paul Kelley, un cercetător al Universitaţii Oxford, a demonstrat ştiinţific ceea ce toţi ştiam. Într-un interviu, a afirmat că înainte de vârsta de 55 de ani, ritmul cicardian al adulţilor (ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparținând entităților vii) sunt total defazate cu programul normal de lucru de la 9.00 la 17.00, ceea ce creează o ameninţare serioasă la adresa performanţei, a dispoziţiei şi a sănătăţii mintale. Aşadar, este nevoie de o schimbare radicală a modului în care este organizată munca. Iar asta este valabil şi pentru elevi, aşa că şi şcolile ar trebui să înceapă mai târziu. Alte studii au demonstrat deja că un copil cu vârsta medie de 10 ani face mari eforturi să se concentreze înainte de ora 8.30 a.m., iar cele mai bune rezultate educaţionale apar după oara 11.00 a.m. De aceea, Dr. Kelly este de părere că, per total, dacă elevii ar învăţa după-amiaza în loc de dimineaţa, randamentul acestora ar creşte în medie cu zece procente. Iar asta nu ar ajuta doar copiii, ci şi pe educatori, profesori etc.

copil

„Trăim într-o societate privată de somn”, mai spune Kelley, iar asta ne solicită şi ne afectează fizic, psihic şi emoţional. „Ficatul şi inima funcţionează diferit, iar noi le cerem să-şi schimbe ritmul în primele ore ale dimineţii”.

Mai mult, conexiunile naturale dintre organismul uman, pământ şi lumina soarelui ar trebui să ne facă să înţelegem că ciclul de 24 de ore nu se poate schimba. Privarea de somn este o tortură pentru oricine, iar un program care să înceapă mai întârziu – pentru toată lumea – ar reprezenta un beneficiu de netăgăduit pentru societate.

Însă mai mult decât schimbarea orei la care să înceapă ziua de muncă, ce altceva ne-ar veni în ajutor pentru a fi mai productivi şi, de ce nu, mai fericiţi la muncă?

Păi… spaţiile de relaxare. Multe companii deja au implementat aşa ceva, deşi ele trebuie gestionate cu atenţie pentru că pot fi neproductive, mai ales dacă sunt utilizate …în exces. Cele mai eficiente care deja au fost implementate în companiile de pe glob beneficiază de:

1. Cafea gratis. Se ştie că funcţionează ca un stimulent, mai ales dacă este acompaniată de toate accesoriile – zahăr, lapte, frişcă etc. Cafeaua catalizează energia şi le oferă angajaţilor sentimentul că sunt recompensaţi pentru munca depusă. În plus, nici nu este foarte scumpă.

2. Mese pentru prânz în spaţiul de relaxare. Acestea le dau angajaţilor posibilitatea să mănânce în condiţii civilizate, dar şi să socializeze între ei în timpul prânzului.

3. Design diferit – spaţiul de relaxare reprezintă o rupere totală de spaţiul de lucru, aşa că aranjamentul şi culorile trebuie să fie total diferite.

4. Jocuri. Ajută la relaxare şi, dacă sunt jocuri care solicită doi parteneri, la sudarea legăturilor în cadrul echipei.

6. Fructe, sucuri, snackuri sănătoase, totul gratuit – care funcţionează pe acelaşi principiu ca şi cafeaua gratuită

7. Fotolii confortabile

8. Televizoare

9. Sărbători – zile de naştere ale angajaţilor sau orice alt tip de sărbătoare – inclusiv una specifică fiecărei companii

10. Ce altceva angajaţii mai sugerează că ar avea nevoie (în limitele bunul simţ şi ale posibilităţilor, desigur).

Aşadar, dacă adăugăm la descoperirile doctorului Kelley şi aceste facilităţi în cadrul serviciului, deja ziua devine mult mai plăcută, dar şi mai productivă. Şi totuşi… parcă lipseşte ceva!

Ştiu! Programul flexibil! În prezent, tot mai multe companii au înţeles că un program flexibil care să le ofere angajaţilor mai mult control şi libertate de mişcare şi, astfel, mai multă satisfacţie cu propriile veţi, este un program productiv. Posibilitatea de a îmbina eficient serviciul cu viaţa personală printr-un program de lucru flexibil, conform studiilor, beneficiază sănătatea angajaţilor, reducând stresul şi agitaţia. Angajaţii se pot concentra astfel la ce au de făcut, în loc să stea cu ochii pe ceas, aşteptând sfârşitul programului. Mai mult, oamenii care muncesc mult sunt predispuşi dependenţelor (de alcool, cea mai frecventă). Iar acestea au o influenţă negativă asupra economiei.



Citiţi şi

Enzime digestive vs. probiotice: care sunt diferențele?

Patru semne că ești afectat de căldură și remediile recomandate

Ești gata să devii o super femeie la job? Iată secretul eficienței

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro