Da, bărbaților cu neveste blânde, femeia voastră vă minte!

5 December 2017

paula munteanuNu suntem monogami. Cea mai importantă dovadă ar fi că nu există căsnicie fericită. Nici măcar în povești: „ Și-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți…” Dar nicio poveste nu știe, nu vrea să detalieze cum e cu fericirea asta fără de sfârșit. O lasă așa, nepovestită. Eu știu continuarea poveștii.

De cele mai multe ori, Ileana Cosânzeana ajunge obeză și Făt Frumos, alcoolic. Sau invers. Și știu și s-o povestesc. Pentru că știu de ce. Doar că nu interesează pe nimeni continuarea poveștii mele. Toți vrem fericire. Cu polonicul o vrem. Fără să ne dăm seama că porția e doar de-o linguriță. Mai mult nu putem duce. Fericirea, doar în doze mici, e antidot pentru durere. Dar există, totuși, căsnicii reușite.

Sunt cele în care femeia tace, înghite, ascunde. Sună ca o minciună perpetuă dar, paradoxal, astea sunt acele frumoase căsnicii pe care le vedem noi dinafară. Când îi vezi pe cei doi soți plimbându-se frumos împachetați, ținându-se de mână. Da, bărbaților cu neveste blânde, femeia voastră vă minte. Minte ca să vă fie vouă bine, să-i fie și ei. Un bine cald și sec.

La început, plânge singură-n baie, noaptea, sub plapumă, când voi dormiți liniștiți sau când plecați de-acasă. Plânge ea ce plânge și-apoi se liniștește. Se contopește cu minciuna ei, cu tăcerile, cu tot ce-ar vrea să spună și nu va mai spune niciodată, pentru că a văzut că asta este o variantă bună. Oricum, el nu-nțelege, devine violent în gesturi și cuvinte, și-atunci tot ce-i rămâne e să evite stările-ncordate. Să tacă și să-nghită. Mințind fără să mintă. Se identifică, în timp, cu el, uitând ce și-a dorit cândva și ajungând să creadă, sincer, că dorințele lui sunt ale ei. Sau invers. Dar și femeia aia, noaptea târziu, închide ochii și-și imaginează că o strânge-n brațe, altcineva, necunoscut.

fat frumos si ileana cosanzeana

©Claudia Tremblay

Și există cealaltă variantă. Femeia extrovertită. Femeia balaur. La fel de chinuită. Doar că ea nu acceptă chinul de una singură. Îl vrea în doi. Și ăsta este fără de sfârșit… Dar chinul ăsta da, ăsta ar merita povestit. Cum ajungi să urăști ce-ai iubit, cum ajungi să muști acolo unde, cândva, ți-ai topit sărutări fierbinți. Blestemul visului împlinit. Recordul căsniciilor nefericite îl ating tocmai oamenii cei mai pasionali, cu trăiri intense.

Da, m-am căsătorit cu omul iubit, mi s-a împlinit visul… Și nu știi ce-i cu chinul care urmează visului împlinit. Nu știi să-i dai nume, nu știi cu ce poți umple golul, vidul ce urmează împlinirii unui vis. Nu suntem monogami, dar eu, personal, cred că nu e nimic rău în asta, dacă ajungem să conștientizăm că avem nevoie de diversificare ca să simțim că ne trăim cu-adevărat viața. Nu „înșelăm” pe nimeni dorindu-ne, nu neapărat mai mult, ci doar încă ceva. Încă un vis. Cu fiecare generație se tot repară câte ceva din chinul perpetuat atâtea secole la rând. Din fericire, nu multe femei mai stau încătușate într-o relație nocivă (doar cele mai toante, și de ele, nu știu cum să vă spun, dar nu îmi e prea milă). Ducem cu noi mii de vise (visuri? :)) și-avem o singură viață. Ce-ar fi?… Ce-ar fi să știm să ne-o trăim?

Nu suntem monogami. Suntem doar posesivi.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Oamenii vor să fie fericiţi, dar…

Eseu despre trezire

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Gabriel / 19 June 2022 4:28

    Fără supărare, dar ceea ce am citit aici, – foarte frumos expus dealtfel, reprezintă doar un dita-mai muntele de frustrări. Pe bune, mi s-au strepezit şi dinţii şi părul de pe cap şi urechile la ce am găsit aic…! Fatalism şi nihilism în toată “splendoarea” lui, nu glumă! Multă negativitate şi convingeri toxice vis a vis de relaţiile de cuplu sau căsnicii. Da, drept este, sunt o mulţime de căsnicii destrămate sau nefericite, dar nu sunt chiar toate aşa. Pură generalizare patologică, păguboasă şi toxică!

    Like 2
    Dislike 2
    Reply
  2. Alina / 24 June 2019 8:29

    Esti doar o oaie in turma de prosti, Paula Munteanu. Esenta femeii e compasiunea, asta o face frumoasa, pe langa frumusete fizica. Tu nu ai nici una, nici alta, pur si simplu esti o batrana ridicola.

    Like 4
    Dislike 11
    Reply
  3. Alina / 24 June 2019 8:24

    Nu toantele stau in relatii nocive ci amai ales alea care nu au incredere in oameni, in prostii care nu sunt monogami! Si-atunci ma intreb cine-i mai tont?
    Sa mai fii si autor, formator cumva, sa-ti versi pe deasupra si frustrarile in articole si asa f slabe… f urat!…

    Like 5
    Dislike 5
    Reply
  4. Adam / 23 June 2019 12:31

    Nu sunt deloc de acord dacă ar fi sa îmi spun părerea. Și da, eu sunt bărbat și încerc sa îți spun un lucru pe care nimeni nu îl înțelege, faptul care duce întotdeauna la nefericire. O relație e formata pe imperfecțiuni, motiv pentru care e formata din doi care au misiunea sa se completeze și unul sa fie jumătatea celuilalt. Iubesc și respect în totalitate femeia, cea mai frumoasa ființă care ar putea exista de altfel. Dar nu toți bărbații lasă femeile la o parte și eu sunt unul dintre aceste cazuri în care îmi respect iubita ba chiar greutățile ei sunt și ale mele. Da… Am încredere ca “au trăit fericiți pana la adânci bătrâneți” va fi o expresie foarte inspirata a multor relatii

    Reply
  5. Simona Oprisoiu / 21 June 2019 21:41

    Cat de “iluminatoare” sunt cuvintele: “Nu suntem monogami. Suntem doar posesivi”!!!

    Reply
  6. Belle dImagination / 3 January 2018 0:43

    Prima problemă e că dvs gândiți că ”fericirea se ia cu lingurița”, nu cu polonicul.
    E o consecință a tiparelor mentale toxice în care ne lăfăim din copilărie.
    Porția de fericire ar trebui să aibă 24 de ore. Nu o linguriță. Nu un polonic.

    Dar pentru asta trebuie să ai destulă maturitate și mai ales să înveți să gândești. Nu doar pentru unul ci pentru 2.

    Reply
  7. Mihai / 11 December 2017 20:22

    Desi sunt niste adevaruri in articolul acesta, concluzia este o generalizare neadevarata. Multi ar putea spune casatoria mea este fericita.
    Sigur ca in viata de cuplu nu curge intotdeauna lapte si miere, dar daca acestea sunt restranse si cu mic impact, poti spune ca esti fericit in casnicie. S-au facut studii ce inseamna fericirea, si s-a demonstrat ca nu cei ce au enorm sunt fericiti, ci cei ce pot sa se bucure de ce au.
    La inceputul relatiei fiecare afiseaza ce are mai bun, Apoi aduc si restul bagajului, care in multe cazuri rastoarna balanta calitati/defecte. De aceea dupa ce dispare mirajul inceputului, multe cupluri se destrama pentru ca realizeaza ca nu e ce au cautat. Si in cele mai potrivite perechi apar obstacole. Depinde de caracterul persoanelor cum reusesc sa treaca de ele; impreuna sau separat.
    Da fiecare vine cu visuri si fantezii. Unele se implinesc, altele… trebuie sa fim realisti, nu totul se poate implini in viata pe care o avem, sau cel putin nu la un cost (si nu ma refer doar la bani) pe care suntem gata sa-l achitam. Uneori ne lovim de nevoile partenerului care nu se aliniaza cu ce dorim noi. Daca ni-l dorim in viata noastra, invatam sa ne pliam, si asta inseamna ajustare, nu neaparat minciuna.
    Timpul ne modifica si mintea dar mai ales corpul. Daca fiecare face eforturi sa pastreze o forma cat mai buna pentru sine cat si pentru partener, schimbarile inevitabile, vor trece neobservate, sau realizam asta si le tratam ca niste oameni maturi. Cine alearga dupa perfectiune, alearga dupa o himera. Daca am dat peste un diamant, trebuie sa stim cum sa-l pastram, pentru ca e foarte usor sa-l pierdem sau sa-l fure altcineva.
    Daca ar fi atat de rea viata de cuplu nu stiu de ce multi care s-au “fript” in una sau mai multe casnicii nefericite, totusi alearga din nou sa se casatoreasca. Oare n-au realizat ca “Viata fericita de cuplu e un mit”?
    Sexul si petrecerile sigur ca sunt necesare, dar ele ocupa o proportie mica din viata unui individ care reprezinta majoritatea. Conteaza restul momentelor daca esti fericit cu partenerul. E important sa ai pe cineva langa tine, cu care sa impartasesti bucurii si necazuri pe care ti le ofera viata. Personal cred ca pot spune ca am o casnicie fericita, pentru ca ce primesc, merita sa platesc cu mici compromisuri inerente. Subiectul ofera o tema care poate fi larg dezbatuta, de persoane din ambele tabere; fericiti si nefericiti.
    Iti doresc sa gasesti pe cineva sa poti spune ca sunteti un cuplu fericit.

    Like 17
    Reply
  8. dana / 6 December 2017 8:36

    De ce nu luați în calcul și faptul că și el, soțul, procedează la fel(asta în cazul acelor căsătorii care țin). Doar se și spune: lasă unul, lasă celălalt… Căsătoria nu e ușoară, trebuie să fie un teren de permanentă negociere, pentru că bărbatul și femeia sunt doi oameni, fiecare cu individualitatea lui, cu nevoia lui de libertate. Fără diplomație, pe care unii o numesc minciună, nu e posibilă conviețuirea.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro