Dicționarul Merriam-Webster
Editorii dicționarului Merriam-Webster au ales termenul de “pandemie” ca fiind cuvântul anului 2020.
„Probabil nu este un mare șoc. Adesea știrile importante au un cuvânt tehnic asociat iar în cazul acesta cuvântul pandemie nu este doar tehnic ci a devenit general. Este probabil cuvântul cu care în viitor ne vom referi la această perioadă”, a spus unul dintre editorii Merriam-Webster.
O pandemie este o epidemie care apare la o scară care trece granițele internaționale, afectând de obicei un număr mare de oameni. Pandemiile pot apărea, de asemenea, în organisme agricole importante (animale, plante de cultură, pește, specii de arbori) sau în alte organisme. Trebuie să fie și infecțioasă. De exemplu, cancerul este responsabil pentru multe decese, dar nu este considerat o pandemie, deoarece boala nu este infecțioasă sau contagioasă
Cuvântul s-a viralizat în luna martie când criza coronavirus a fost catalogată drept pandemie, dar a început să fie căutat pe Merriam-Webster.com la începutul lunii ianuarie și apoi iar în februarie când au fost înregistrate primele decese în Statele Unite și virusul s-a răspândit pe vasele de croazieră.
Cuvântul „pandemie” datează de la mijlocul anilor 1600, fiind folosit pentru prima dată într-un text medical în 1660, într-o perioadă de după Evul Mediu când ciuma bubonică a făcut ravagii în Europa.
Mai interesant pentru lingviști este însă cuvântul „carantină”, acesta având rădăcini italiene. Folosit în timpul Morții Negre din anii 1300, acesta desemna perioada de timp în care o navă trebuia să aștepte în larg înainte de a intra în port, pentru a preveni răspândirea bolii.
Editura Oxford University Press
Dicționarul Oxford nu a putut alege un singur cuvânt care să definească anul 2020, așa că a preferat să explice cât de rapid s-a dezvoltat limbajul în acest an.
Lingviștii de la Dicționarul Oxord și-au dat seama foarte repede că 2020 nu este un an care să poată fi descris într-un singur “cuvânt al anului””. Raportul intitulat „Cuvintele unui an fără precedent” conține chiar din titlu o expresie utilizată intens în 2020, dar “ceea ce a fost cu adevărat fără precedent în acest an a fost hiperviteza cu care vorbitorii de limbă engleză au adunat un nou vocabular colectiv referitor la coronavirus și cât de repede a devenit, în multe cazuri, o parte esențială a limbii”, precizează raportul. (La acest link vă puteți înscrie pentru a participa la webinarul Behind the scenes of Word of the Year 2020. Joi, 10 decembrie 2020 3:00 PM – 4:00 PM GMT.)
În ordine cronologică, în ianuarie cel mai folosit cuvând a fost bushfire (incendiu de tufiș), cu referire la incendiile australiene, iar în februarie – acquittal (achitare), când procesul de destituire a președintelui Trump s-a încheiat.
Din martie, termenii care domină limbajul sunt legați de pandemie, incluzând Covid-19, un cuvânt complet nou, apărut prima oară pe 11 februarie. Urmează lockdown, distanțare socială și redeschidere.
În prima lună de vară, pe buzele tuturor ajunge expresia “Black Lives Matter”, dar și BIPOC, o abreviere de la “black indigenous and other people of color”.
Cuvântul Belarus și expresia mail-in au fost și ele intens folosite în august, legat de procesul electoral american prin corespondență și de controversata realegere a președintelui Alexander Lukașenko în Belarus.
În septembrie apare Moonshot, numele dat operațiunii de testare în masă din Marea Britanie, iar cuvântul-vedetă din octombrie pare să fi fost superspreader (superpropagator) cuvânt ce datează din anii ’70, care a fost acum folosit pentru a evidenția un focar de cazuri de Covid-19 apărut la Casa Albă.
În 2019, cuvântul anului, în opinia Dicționarului Oxford, a fost expresia “urgență climatică”, iar acum doi ani, “toxic”.
Dicționarul Collins
Dicţionarul Collins a anunţat că “lockdown” (carantină) a fost desemnat cuvântul anului 2020, an în care toate marile Guverne ale lumii au încercat să controleze pandemia de coronavirus.
Potrivit dictionarului Collins cuvântul Lockdown este definit drept “impunerea unor restricţii stricte privind călătoriile, interacţiunea socială şi accesul la spaţiile publice”. Acest cuvânt este agreat de către miliarde de oameni din întreaga lume pentru a numi faptul că stau acasă.
Lista scurta a cuvintelor cele mai pronuntate in 2020 conține desigur cuvintele “coronavirus”, “autoizolare” şi “distanţare socială”. Collins a precizat că a înregistrat peste 250.000 de utilizări ale cuvântului “lockdown” în 2020, prin comparaţie cu doar 4.000 în anul precedent.
Fără a avea legatura cu pandemia, dicționarul Collins a înregistrat anul acesta și cuvânatul “TikToker”, pe care îl defineşte drept “o persoană care distribuie sau apare în mod regulat în înregistrări video pe TikTok”, o aplicaţie de partajare video. De asemenea, a fost consemnată prescurarea “BLM”, “Black Lives Matter”. Dictionarul o defineste drept “o mişcare care militează împotriva violenţei şi opresiunii rasiale”. BLM a început sub forma unei mişcări online declanşate de uciderea adolescentului neînarmat afro-american Trayvon Martin, în 2012, în Statele Unite.
Citiţi şi
Autentic – cuvântul anului 2023 conform dicționarului Merriam-Webster
Viața, ca o binemeritată vacanță – Book Club: The Next Chapter
Suntem dispuși să ne căutăm inimi de… tinichea?!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.