Cuplul conjugal: scump la tărâţe şi ieftin la făină !

Scriu acest articol cu încrederea ca le va fi de ajutor celor care, cum se spune, “au urechi să audă”. Am lucrat cu mai multe cupluri care au apelat la ajutor doar cand au ajuns cumva “pe muchie”. Cele mai multe au întrerupt programul atunci cand au avut sentimentul că au ajuns “pe linia de plutire”, ori că au regăsit entuziasmul de la începuturile relaţiei.

De fiecare dată, eu repet că acest prim echilibru e foarte fragil şi că au cu toţii nevoie să lucreze cu răbdare şi perseverenţă până reuşesc să construiască şi să fixeze, să stabilizeze în viaţa lor de fiecare zi, un nou tip de relaţie, echilibrată şi sănătoasă pe termen lung. Nu pot insista însă, pentru că s-ar putea interpreta că o fac doar din raţiuni financiare. Iar majoritatea românilor cu (ceva) stare cheltuiesc în fiecare an mii de euro pe vacanţe şi “ieşiri” de weekend, haine, pantofi, poşete, cosmetice, produse de slăbit, fitness etc., însă devin foarte “economi” când e vorba să investească în stabilitatea relaţiilor lor de familie, în sănătatea acestor relaţii şi, implicit, în echilibrul fiecăruia dintre membri (adult sau copil).

În ultimele luni, am văzut cu tristeţe cum un partener sau altul din cupluri care au întrerupt programul prea devreme mă caută din nou, după doi-trei ani, nu ca să-şi mai “salveze” relaţia conjugală, ci ca să divorţeze cu suferinţe mai mici pentru copii, ca să-şi regăsească încrederea zdruncinată de sentimentul de eşec şi de atacurile furibunde ale celuilalt, şi să construiască un nou drum în viaţă pentru el/ea şi copii.

E cu atât mai trist cu cât ambii parteneri sunt, de regulă, persoane de foarte bună calitate care, cu un efort mai mare din partea fiecăruia, ar fi putut fi fericite împreună; sau măcar s-ar fi putut despărţi rămânând în relaţii sănătoase şi pentru ei şi pentru copiii lor.

Scriu acest articol ca să vă reamintesc, în cazul în care e nevoie, că e foarte important să apelaţi la ajutor înainte de a fi prea târziu – ca la medic : să prevenim e mai uşor decât să tratăm ! Daca aţi început un program de consiliere sau coaching, e foarte important să-l continuati până sunteţi siguri că un nou tip de relaţie s-a stabilizat. Iar dacă aţi încheiat un program, continuaţi să aplicaţi în fiecare zi ce aţi învăţat. Şi apelaţi la sesiuni « de întreţinere » : cel puţin o dată pe lună, mergeţi să lucraţi la modul cel mai serios cu un profesionist.

Investind în fiecare an pentru consiliere sau coaching jumătate sau un sfert din cât cheltuiţi pentru vacanţe, weekend-uri, haine-poşete-parfumuri-etc. nu neapărat necesare, vă puteţi proteja de multă suferinţă şi de riscul de a pierde brutal tot echilibrul, şi uman-relaţional şi financiar-material, pe care l-aţi construit în ani…

Cântăriţi bine valoarea lucrurilor: nu cumva aplicaţi reţeta românească « Scump la tărâţe şi ieftin la făină » ?

Să auzim numai şi numai de bine!



Citiţi şi

România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea

Comunicarea în cuplu este cheia unei relații sănătoase

Părinți reglați emoțional, copii alfabetizați emoțional

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro