Cum vede un bărbat de 40+ feminitatea

3 January 2017

Cosmin NeidoniCând ești pe punctul de a câștiga ceva, observă cu atenție ce ai pierdut în schimbul victoriei.

Femeile au purtat o luptă grea și îndelungată pentru a-și câștiga egalitatea socială în raport cu bărbatul, iar  mișcarea feministă a sufragetelor de la începutul sec. XX din SUA, cu origini în sec. XVIII, a parcurs o lungă și complexă evoluție. Drepturile civice ale femeii, evident și dreptul de vot, au fost câștigate târziu, cu sprijinul moral și intelectual al ideilor de tip iluminist, încurajate apoi, la mijlocul sec. XX, de femei cu viziune, cum a fost, bunaoară, Simone de Beauvoir, Alice Schwarzer etc.

Oare ce au pierdut femeile odată cu obținerea meritorie și salutară a tuturor drepturilor sociale? Câștigând feminismul, nu au pierdut, oare, feminitatea? Femeile au demonstrat, în atât de multe situații, că sunt puternice, că pot obține performanță în business, literatură politică, medicină și nu numai. Arătați-mi, vă rog, un bărbat onest și educat, rafinat si sincer,  care mai poate pune le îndoială cutezanța și independența femeii. Nu vreau să generalizez, ar fi o greșeală impardonabilă, însă, impunându-și punctul de vedere, oare câte femei nu și-au pierdut cea mai nobilă dintre viruțile feminine? Ar fi păcat pentru că nimic nu este mai sublim, mai dumnezeiesc de frumos pe lumea asta decât farmecul unei femei care, având succes, nu și-a pierdut feminitatea.

Nu admir o femeie atât pentru frumusețea ei, cât mai ales pentru feminitatea ei, pentru acea intraductibilă eleganță care, manifestându-se discret și suveran, dezarmant de simplu,  poate răvăși, cu usurință, mintea oricărui bărbat.

femeie-detaliu

Femeia, altfel decât bărbatul, este mai emoțională și mai sensibilă, dar sensibilitatea feminină nu este un fapt rău, dimpotrivă, femeia își poartă până și lacrimile asemeni bijuteriilor. Vorbind despre asta, îmi vine în minte un citat al Goldei Meir, prima femeie din Israel și a treia din lume care a deținut functii politice extrem de importante: „Mulți mă acuză că aș conduce afacerile statului cu inima și nu cu capul. Și ce-i cu asta? Cei care nu știu să plângă din toata inima, nu știu nici să se bucure. Aș zice, așadar, că femeile raționează, comunică și acționează ca femeile, iar bărbații – ca bărbații. Și este foarte bine așa, deoarece găsesc că o femeie masculinizată poate fi tot atât de dezagreabilă ca și un bărbat efeminat”.

Frumusețea poate fi, uneori, contrafăcută, feminitatea, în schimb, nu se reproduce în serie, nu poate fi imitată, ea, acolo unde apare, se sustrage oricărei definiții, fiind, în sublimul ei, demnă, suverană și intraductibilă.

Feminitate nu înseamnă ruj și buze injectate cu acid hialuronic, nu înseamnă piept siliconat, nu are de a face cu hainele scumpe ori cu accesoriile extravagante, nu este ostentativă și gălăgioasă. În mod cert, NU. Ea are de a face cu o anumită eleganță interioară, cu o seninătate calmă și  echilibrată, cu sensibilitatea și farmecul care își găsesc forma sublimă și expresia ultimă în simplitate. Mă gândesc la Audrey Hepburn, una dintre cele mai apreciate actrițe ale anilor 60. Obervați, vă rog, câtă simplitate și eleganță emană și azi imaginea ei. Delicatețea șoldurilor, curbura sprâncenelor, fragilitatea încheieturilor și lungimea pașilor ei au devenit între timp ideea platonică de feminitate și eleganță.

Marea provocare a femeii în ziua de azi, dezideratul ei cel mai înalt,  este acela de a-și păstra poziția de egalitate în raport cu bărbatul, fără însă a adopta trăsături masculine. Abilitatea de a rămâne femeie, în acord cu propria feminitate, reușind în lumea bărbaților, este demnă de toată prețuirea. Îmi câștigă respectul orice femeie care știe că pe teritoriul sacru al inimii ei nu își poate disputa nimeni victoria fără a-i înțelege, mai întâi, suspinul!

O femeie, oricât de mult s-ar opune, ajunge la un moment dat să-și piardă silueta victoriană, forma pieptului și netezimea impecabilă a tenului, însă, niciodată, dacă este în posesia ei în mod autentic, nu își va pierde feminitatea.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Un bărbat, două femei și mai mulți copii

Menopauza: transformări psihologice, s*xuale și impactul asupra identității feminine

Scrisoare către Svetlana Aleksievici

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Madalina / 16 February 2020 7:42

    Foarte fain descris! 💞

    Reply
  2. Macaronescu / 14 December 2019 14:48

    Stai asa, ca i-au sarit feministele in cap autorului.:)) Nici aici nu mai scapam de voi, ma?!

    Reply
  3. Ariadna / 18 September 2019 0:39

    Autorul, deși bărbat, nu prea stă bine la capitolul logică, din păcate. În tot articolul sugerează că feminitatea a fost pierdută din cauza faptului că femeile au căștigat putere și drepturi. Pentru el este cauzalitate directă, nu o legătură circumstanțială. Adică femeile care au pierdut feminitatea nu erau pur și simplu imature și cu alte probleme, ci pur și simplu puterea le-a transformat în masculi. Asta e ca și cum ai spune ”Vai, ce copil bun era Vasilică, dar acuma a ajuns un hoț din cauză că a crescut. Mai bine rămânea copil, să nu ajungă hoț”. Logic, nu? Alta: ”impunându-și punctul de vedere, oare câte femei nu și-au pierdut cea mai nobilă dintre viruțile feminine?” – Nu știm ce punct de vedere și-au impus femeile, dar probabil are legătură cu plecatul de la cratiță. Slab articol, slab bărbat.

    Like 4
    Dislike 1
    Reply
  4. D / 13 June 2017 19:02

    Doamna x-uleasca, I couldn’t have said it better myself 🙂
    Adaug doar ca daca trebuie sa imi folosesc farmecul ca sa fiu ascultata, inseamna ca barbatului ii e frica de o discutie de la egal la egal 🙂

    Reply
  5. dinu deleanu / 10 January 2017 10:45

    o femeie devine cu adevarat femeie (matura) cand isi accepta cu propria sexualitate (latura ei masculina),nu o vede ca pe arma (asa cum o vad curvele) si nici ca pe ceva jenant si injositor (asa cum o vad feministele).Eu as institui o traditie care sa ceara ca fetelor ajunse la varsta majoratului sa li se faca cadou un vibrator,gest care sa reprezinte simbolic faptul ca de acum s-a terminat cu printesia si incepe viata.Pentru ca din ce vad eu femeile din ziua de azi se impart in 2 : curve si printese

    Like 4
    Dislike 3
    Reply
  6. Vasile Ion / 7 January 2017 0:49

    mai incet cu “castigurile sociale”…. ca la noi egalitatea a fost garantata prin lege inca din 1950… avortul e la liber, divortul la liber, educatia egala, munca egala….

    nu prea tine vrajeala ca in vest unde au fost intr-adevar diferente LEGALE…
    la noi comunismul a pus salopeta si pe barbati si pe femei in mod egal

    spuma cu “feminismul” si drepturile muierii nu merge la noi… ca nu ai tu drepturi mai putine si nici nu ai avut vreodata in Romania

    macar atata sa fi avut si noi… ca in rest

    Reply
  7. X-uleasca / 4 January 2017 9:44

    Subscriu la decizia autorului de a exclude din definiția feminității atributele artificiale hipertrofiate. Dar mai departe ”
    impunându-și punctul de vedere, oare câte femei nu și-au pierdut cea mai nobilă dintre viruțile feminine?”
    Și bărbații, și femeile sunt în primul rând, ireductibil, oameni. Sunt un om care, întâmplător, genetic s-a născut femeie. Datorită unui cromozom X. Sunt un om educat ca femeie. Dar scopul vieții mele nu este să ”răvășesc, cu ușurință, mintea oricărui bărbat”. Nu trăiesc întru căutarea aprecierii Măriei-Sale XY. Nu-mi evaluez viața în funcție de privirile de sex opus colectate la semafor.
    Dacă ar fi să atribui un scop vieții mele, ar fi acela de a fi om. În fiecare zi puțin mai mult, dacă se poate. Om, cu nimic străin din cele omenești. Om care se știe respecta pe sine și pe alții și care se simte bine în propria piele. (Chestia asta vine cu maturizarea). Și atât.

    Like 11
    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro