Din 1936, când Dale Carnegie a publicat primul self -book How to Make Friends and Influence People, vândută în 15 milioane de copii, omenirea nu a prea crescut, în ciuda miilor de alte ciupercuţe ajutătoare răsărite în 75 de ani. Modelul Carnegie a proliferat caraghios aş spune, câtă vreme titlurile noi sună cam aşa: How to Speak with the Dead (nu vrem), How to Become a Schizophrenic (cine şi-ar putea dori aşa ceva?), How to Speak Cat (pentru cei interesaţi, include vocabular, gramatică, dicţie şi pronunţie), How to be Pope (trebuie doar să te hotărăşti, restul îl afli din carte), How to Start Your Own Country (dacă ai fixul, iată şi manualul), How to Talk about Books You Haven’t Read (în general lumea tace despre ele), How to Good-bye Depression: If You constrict Anus 100 Times Everyday (dar şi ombilicul!?!, tot de 100 de ori), How to Rule the World (dacă eşti un mic dictator interesat) sau chiar How to Write a How-to Book (pentru cei care văd că altora le merge).
Cum oare să crezi că citind “Cum să devii milionar”, vei şi deveni unul, când, mai repede ar trebui să-ţi treacă prin minte că nu există o astfel de reţetă şi că singurul self-made milionar este autorul care a vândut milioane de copii unora ca tine. Crede oare cineva că băieţii din topul Forbes au ajuns acolo urmând pas cu pas sfaturile dintr-un astfel de manual? Păi, nici cursurile de business de la Harvard nu garantează succesul în afaceri la nivel de şase zerouri, dar măcar acolo tot există un procent de reuşită. Iar cei au izbândit şi fără să mai treacă prin şcoli înalte, nu cred nici în ruptul capului că au făcut-o pentru că le-a căzut în mână când aveau 18 ani vreo variantă de “Cum să devii milionar”.
Dar să lăsăm acum sfaturile de îmbogăţire, a căror audienţă e de înţeles până la un oarece punct, şi să ne gândim la câte alte sute de cărţi conţin ALL, dar chiar ALL ce-ar trebui să afli pentru a evita îmbătrânirea prematură (dacă nu de tot), stresul, bolile incurabile (atunci când nu sunt de-a dreptul despre vindecări miraculoase), unirile nepotrivite de destine, suferinţa de după despărţiri dacă, deşi ai făcut tot ce scria în prima nu te-a ferit de despărţire, eşecurile de tot felul, derapajele, abuzurile celorlalţi, singurătatea etc.
Sau paşi pe care e recomandabil să-i urmezi la prima, a doua şi a noua întâlnire ca să se numească un succes, ori cum să fii fericit, în pat şi/sau în afara lui, dar şi cum să te orientezi în viaţă după stele. Toate acestea s-au dovedit a fi la fel de mari succese editoriale, dar în termeni de efecte, cum lumea nu a devenit mai bogată, ea n-a devenit nici mai bună, nici mai zen, nici mai fericită ori mai puţin stresată ca urmare a vânzărilor masive de astfel de reţetare.
Eu, una, înţeleg şi admir eforturile unor autori care, dintr-o pasiune îndelung cultivată, scriu despre tot felul de lucruri practice, de la cum să îngrijeşti nişte plăntuţe sau animăluţe, la cum să ajungi, dacă te interesează, un consumator avizat de vinuri ori de midii, un cultivator sau un crescător, un mai priceput bucătar, grădinar sau vilegiaturist. Dar restul cărţilor self-help “How to…” care au umplut rafturile librăriilor ori internetul, gata să ne salveze de la diversele nenorociri care ne pasc la tot pasul sau să ne înlesnească accesul in diverse edenuri, nu sunt nimic mai mult decât rezultatul ingeniozităţii unor întreprinzători de a face bani pe seama naivităţii semenilor şi a multelor lor vise ori suferinţe, mai mari sau mai mici.
Despre un manual de folosire a bărbatului citiţi aici.
[poll id=”14″]
Citiţi şi
Sunt despărțită de o lună, după o relație de patru ani
Ești gata să devii o super femeie la job? Iată secretul eficienței
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.